Wat is vegetarisch, en wat is het niet in 2023?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.143 abonnees.

Over de invulling van veggie voeding wordt al eens gediscussieerd. “Mag je dan nog vis?” of “Hoe zit het dan met kip?” zijn geen ongewone vragen. Daarom helpen we – geruggesteund door ChefsproVeggie – voor eens en voor altijd een aantal misverstanden uit de wereld rond vegetarische voeding.

Vegetarisch

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Met andere woorden, een vegetarisch gerecht bevat geen:

  • vlees (inclusief gevogelte),
  • vis (inclusief week- en schaaldieren),
  • andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.

Een vegetarisch gerecht mag dus wel zuivel (melkproducten, kaas, ijs) en eieren bevatten of bestanddelen van melk of eieren.

Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten bij het tot stand komen ervan gebruikt werden. Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen:

  • zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,…)
  • eieren of eierbestanddelen
  • honing

Een paar opmerkingen

  • In de praktijk zal je wel eens iemand tegenkomen die vis als vegetarisch beschouwt, maar dat is niet correct.
  • Veel kazen zijn gestremd met lebferment, dit is afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Enkel kazen gestremd met microbieel stremsel zijn echt vegetarisch, hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken.
  • Producten als suiker of alcohol hebben op het eerste zicht niets te maken met het al dan niet vegetarisch of veganistisch zijn. Toch kunnen sommige wijnen, bieren of andere dranken dierlijke producten bevatten of ermee geklaard zijn.

Biologisch en macrobiotisch

Of producten of gerechten biologisch zijn of niet heeft in theorie niets te maken met het al dan niet vegetarisch zijn. Een biologisch product is geteeld volgens een bepaalde, milieuvriendelijke productiewijze en kan bijvoorbeeld ook vlees zijn. In de praktijk is het wel zo dat er een verband bestaat tussen liefhebbers van veggie voeding en hun consumptie van biologische producten.

Macrobiotisch is niet hetzelfde als vegetarisch. Vlees en vis zijn slechts uitzonderlijk aanwezig in de macrobiotische keuken, maar niet uitgesloten.

Nieuwe generatie vleesvervangers

Eerst waren er peulvruchten en noten, toen was er tofu en vervolgens kwamen de vegetarische burgers en worstjes in de winkelrekken te liggen als vleesvervangers.

Vleesvervangende producten hebben door de jaren heen een enorme evolutie meegemaakt. Allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en allemaal hebben ze voor- en tegenstanders. Tofu zou te flets zijn en vegetarische burgers zijn ongezond; het zijn dilemma’s of problemen waar menig vegetariër wel eens op stuitte. 

Deze tijden liggen nu definitief achter ons! Gedaan met artificiële prefabburgers op je bord of discussies over hoe je tofu nu wél lekker kan klaarmaken. De vierde generatie vleesvervangers zijn de ultieme oplossing voor vegetariërs én vleeseters!

vegetarisch ChefsproVeggie Horeca Webzine

Greenway

De textuur en smaak die nauwelijks van vlees zijn te onderscheiden maakt ze ideaal om mee te koken.

Greenway – de Belgische veggie pionier bij uitstek – weet dit maar al te goed en zet sterk in op deze heerlijke vierde generatie vleesvervangers. 

Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat de vlezige smaak én textuur een breder doelpubliek kan overtuigen om af en toe vegetarisch te eten en hun stukje vlees te laten staan.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Lekker plantaardig koken

Vegetarisch koken, hoe pak je dat nu concreet aan?
Met enkele topproducten van ChefsproVeggie heb je alles in huis om heerlijk plantaardig te koken.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights