Over de invulling van veggie voeding wordt al eens gediscussieerd. “Mag je dan nog vis?” of “Hoe zit het dan met kip?” zijn geen ongewone vragen. Daarom helpen we – geruggesteund door ChefsproVeggie – voor eens en voor altijd een aantal misverstanden uit de wereld rond vegetarische voeding.
Vegetarisch
Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Met andere woorden, een vegetarisch gerecht bevat geen:
- vlees (inclusief gevogelte),
- vis (inclusief week- en schaaldieren),
- andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.
Een vegetarisch gerecht mag dus wel zuivel (melkproducten, kaas, ijs) en eieren bevatten of bestanddelen van melk of eieren.
Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten bij het tot stand komen ervan gebruikt werden. Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen:
- zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,…)
- eieren of eierbestanddelen
- honing
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Een paar opmerkingen
- In de praktijk zal je wel eens iemand tegenkomen die vis als vegetarisch beschouwt, maar dat is niet correct.
- Veel kazen zijn gestremd met lebferment, dit is afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Enkel kazen gestremd met microbieel stremsel zijn echt vegetarisch, hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken.
- Producten als suiker of alcohol hebben op het eerste zicht niets te maken met het al dan niet vegetarisch of veganistisch zijn. Toch kunnen sommige wijnen, bieren of andere dranken dierlijke producten bevatten of ermee geklaard zijn.
Dit zijn de 10 meest bestelde gerechten in Europa
Dit zijn in 2024 de 10 meest bestelde gerechten op restaurant in elk Europees land. Ze geven een goed beeld...
Dit zijn de 8 nieuwe Groene Michelinsterren in Nederland
De uitreiking van de Nederlandse Michelinsterren 2024 vond plaats op 7 oktober tijdens de horecavakbeurs BBB in het MECC in...
Horeca Webzine in 2025: meer synergie met en tussen de partners
Horeca Webzine zet in 2025 een ambitieuze stap naar de toekomst door meer synergie te creëren met en tussen de...
Serveer ook een eitje meer op vrijdag 11 oktober
Wereld Ei Dag of Wereldeidag, jaarlijks gevierd op de tweede vrijdag van oktober is een internationale dag die in het...
GUIDE Michelin kiest weer voor Antwerpen in 2025
Afgelopen week liet GUIDE Michelin weten dat de uitreiking van de Michelinsterren voor België en Luxemburg in 2025 plaatsvindt op...
Biologisch en macrobiotisch
Of producten of gerechten biologisch zijn of niet heeft in theorie niets te maken met het al dan niet vegetarisch zijn. Een biologisch product is geteeld volgens een bepaalde, milieuvriendelijke productiewijze en kan bijvoorbeeld ook vlees zijn. In de praktijk is het wel zo dat er een verband bestaat tussen liefhebbers van veggie voeding en hun consumptie van biologische producten.
Macrobiotisch is niet hetzelfde als vegetarisch. Vlees en vis zijn slechts uitzonderlijk aanwezig in de macrobiotische keuken, maar niet uitgesloten.
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? Word Community Partner zonder kosten. KLIK HIER.
Nieuwe generatie vleesvervangers
Eerst waren er peulvruchten en noten, toen was er tofu en vervolgens kwamen de vegetarische burgers en worstjes in de winkelrekken te liggen als vleesvervangers.
Vleesvervangende producten hebben door de jaren heen een enorme evolutie meegemaakt. Allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en allemaal hebben ze voor- en tegenstanders. Tofu zou te flets zijn en vegetarische burgers zijn ongezond; het zijn dilemma’s of problemen waar menig vegetariër wel eens op stuitte.
Deze tijden liggen nu definitief achter ons! Gedaan met artificiële prefabburgers op je bord of discussies over hoe je tofu nu wél lekker kan klaarmaken. De vierde generatie vleesvervangers zijn de ultieme oplossing voor vegetariërs én vleeseters!
Greenway
De textuur en smaak die nauwelijks van vlees zijn te onderscheiden maakt ze ideaal om mee te koken.
Greenway – de Belgische veggie pionier bij uitstek – weet dit maar al te goed en zet sterk in op deze heerlijke vierde generatie vleesvervangers.
Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat de vlezige smaak én textuur een breder doelpubliek kan overtuigen om af en toe vegetarisch te eten en hun stukje vlees te laten staan.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Lekker plantaardig koken
Vegetarisch koken, hoe pak je dat nu concreet aan?
Met enkele topproducten van ChefsproVeggie heb je alles in huis om heerlijk plantaardig te koken.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: ChefsproVeggie