• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank Weetjes

Wat is vegetarisch, en wat is het niet?

Horeca Webzine by Horeca Webzine
26/01/2020
in Weetjes, Kennisbank
1
Wat is vegetarisch, en wat is het niet?
29
SHARES
342
VIEWS

Over de invulling van veggie voeding wordt al eens gediscussieerd. “Mag je dan nog vis?” of “Hoe zit het dan met kip?” zijn geen ongewone vragen. Daarom helpen we – geruggesteund door ChefsproVeggie – voor eens en voor altijd een aantal misverstanden uit de wereld rond vegetarische voeding.

Vegetarisch

Een gerecht is vegetarisch als het geen ingrediënten of producten bevat die afkomstig zijn van gedode dieren. Met andere woorden, een vegetarisch gerecht bevat geen:

  • vlees (inclusief gevogelte),
  • vis (inclusief week- en schaaldieren),
  • andere ingrediënten van gedode dieren zoals: gelatine, dierlijk bouillon, dierlijke slachtvetten, enzovoort.

Een vegetarisch gerecht mag dus wel zuivel (melkproducten, kaas, ijs) en eieren bevatten of bestanddelen van melk of eieren.

Een gerecht is veganistisch wanneer er geen dierlijke producten bij het tot stand komen ervan gebruikt werden. Met andere woorden, naast bovenstaande omschrijving van vegetarische voeding, bevat een veganistisch of 100% plantaardig gerecht ook geen:

  • zuivel of zuivelbestanddelen (melkproducten, boter, kaas, room, ijs,…)
  • eieren of eierbestanddelen
  • honing

Een paar opmerkingen

  • In de praktijk zal je wel eens iemand tegenkomen die vis als vegetarisch beschouwt, maar dat is niet correct.
  • Veel kazen zijn gestremd met lebferment, dit is afkomstig van de maag van een kalf (een slachtproduct). Enkel kazen gestremd met microbieel stremsel zijn echt vegetarisch, hoewel niet alle vegetariërs dit onderscheid maken.
  • Producten als suiker of alcohol hebben op het eerste zicht niets te maken met het al dan niet vegetarisch of veganistisch zijn. Toch kunnen sommige wijnen, bieren of andere dranken dierlijke producten bevatten of ermee geklaard zijn.

Biologisch en macrobiotisch

Of producten of gerechten biologisch zijn of niet heeft in theorie niets te maken met het al dan niet vegetarisch zijn. Een biologisch product is geteeld volgens een bepaalde, milieuvriendelijke productiewijze en kan bijvoorbeeld ook vlees zijn. In de praktijk is het wel zo dat er een verband bestaat tussen liefhebbers van veggie voeding en hun consumptie van biologische producten.

Lees ook:

Dit zijn de 5 populairste vleesvervangers. Weetjes en honderden recepten.

LEKKER VEGA: hét nieuwe vegetarische keurmerk

Macrobiotisch is niet hetzelfde als vegetarisch. Vlees en vis zijn slechts uitzonderlijk aanwezig in de macrobiotische keuken, maar niet uitgesloten.

Nieuwe generatie vleesvervangers

Eerst waren er peulvruchten en noten, toen was er tofu en vervolgens kwamen de vegetarische burgers en worstjes in de winkelrekken te liggen als vleesvervangers.

Vleesvervangende producten hebben door de jaren heen een enorme evolutie meegemaakt. Allemaal zijn ze rijk aan eiwitten en allemaal hebben ze voor- en tegenstanders. Tofu zou te flets zijn en vegetarische burgers zijn ongezond; het zijn dilemma’s of problemen waar menig vegetariër wel eens op stuitte. 

Deze tijden liggen nu definitief achter ons! Gedaan met artificiële prefabburgers op je bord of discussies over hoe je tofu nu wél lekker kan klaarmaken. De vierde generatie vleesvervangers zijn de ultieme oplossing voor vegetariërs én vleeseters!

Greenway Burger Rauw Vegetarisch Horeca Webzine

Een burger die smaakt, ruikt en eruitziet als een lekkere vleesburger, maar 100% plantaardig is en dus op-en-top milieuvriendelijk.

De textuur en smaak die nauwelijks van vlees zijn te onderscheiden maakt ze ideaal om mee te koken. Greenway – de Belgische veggie pionier bij uitstek – weet dit maar al te goed en zet sterk in op deze heerlijke vierde generatie vleesvervangers. Niet alleen omdat ze lekker zijn, maar ook omdat de vlezige smaak én textuur een breder doelpubliek kan overtuigen om af en toe vegetarisch te eten en hun stukje vlees te laten staan.

Lekker plantaardig koken

Vegetarisch koken, hoe pak je dat nu concreet aan?
Met enkele topproducten van Alpro heb je alles in huis om heerlijk plantaardig te koken.

Gezonde voordelen van Alpro

• 100% plantaardig, vrij van dierlijke vetten
• Licht verteerbaar want van nature lactosevrij
• Vrij van zuivel, gluten en tarwe
• Geschikt voor vegetariërs en vegans

Vegetarisch Alpro Hartig Horeca Webzine

Alpro Soja Cuisine ‘For Professionals’

Alpro’s 100% plantaardige alternatief voor room is veelzijdig en eenvoudig te gebruiken in je alledaagse bereidingen en recepten. Te gebruiken zoals kookroom, schift niet, goede binding. 14% vetgehalte. Beschikbaar in 1L en 250ml.  UHT-product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Alpro plantaardig alternatief voor yoghurt Natuur Ongezoet

De voordelen van een heerlijke smaak zonder suikers, in één product. Ideaal voor gebruik in je favoriete hartige recepten. Beschikbaar in 500g. Gekoeld product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Alpro Greek Style

Gebruik dit product voor een lekkere smeuïge textuur en frisse smaak aan de gerechten. Serveer Alpro Greek Style met vers fruit, ontbijtgranen of bak er een heerlijke taart van. Beschikbaar in 400g, gekoeld product, eens geopend koel bewaren en gebruiken binnen 5 dagen.

Lees meer over vegetarische voeding.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: ChefsproVeggie

Tags: veganvegetarischveggie
Share29TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Maatregelen zijn nodig tegen het overaanbod aan horeca

Next Post

Dit soort drankjes bestel je best nooit.

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Hippe feesttip: serveer een mocktail. 3 recepten

Dit soort drankjes bestel je best nooit.

Comments 1

  1. Pingback: Vegan en vegetarische voeding: test je kennis - Horeca Webzine

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.