Jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten

5/5
jonge-ui-bosui-frank-fol-horeca

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten.

Jonge ui

De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn bolvormende en niet-bolvormende rassen.

Jonge ui behoort, net als prei, knoflook en bieslook, tot de uienfamilie.

De zachte, zoete smaak doet denken aan prei en past bij elke salade. Ook in soepen, eiergerechten en Aziatische gerechten zorgt deze smaakmaker voor een extra toets in elke lentegerecht.

Let er bij aankoop op dat de stengels er diepgroen en ongeschonden uitzien.

jonge ui bosui groen gesneden frank fol horeca

Bewaren en klaarmaken

Jonge uien blijven op hun best op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Je kan ze ongeveer een week bewaren.

Verwijder de wortel aan de onderkant. Snijd een klein stukje van het bovenste groen af en haal eventueel de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes en snijd ze in kleine ringen.

De uitjes zijn zowel rauw als in warme bereidingen superlekker. Stoof of bak lente-uitjes niet te lang, want dan gaat de lekkere smaak verloren.

Gezondheid

Jonge ui staat bekend als pittige smaakmaker met antioxidanten. Twee keer prijs, want antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.

Recept van Frank Fol 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Meer recepten

Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Lekker van bij ons, Wikipedia 

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights