Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met jonge ui, dé smaakmaker van je lentegerechten.
Jonge ui
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn bolvormende en niet-bolvormende rassen.
Jonge ui behoort, net als prei, knoflook en bieslook, tot de uienfamilie.
De zachte, zoete smaak doet denken aan prei en past bij elke salade. Ook in soepen, eiergerechten en Aziatische gerechten zorgt deze smaakmaker voor een extra toets in elke lentegerecht.
Let er bij aankoop op dat de stengels er diepgroen en ongeschonden uitzien.

Bewaren en klaarmaken
Jonge uien blijven op hun best op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Je kan ze ongeveer een week bewaren.
Verwijder de wortel aan de onderkant. Snijd een klein stukje van het bovenste groen af en haal eventueel de buitenste vergeelde delen weg. Was de uitjes en snijd ze in kleine ringen.
De uitjes zijn zowel rauw als in warme bereidingen superlekker. Stoof of bak lente-uitjes niet te lang, want dan gaat de lekkere smaak verloren.
Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.
Eerder dit jaar lokte de uitspraak van Giuseppe Peppino veel polemiek uit. Daarom vandaag een kleine quiz omtrent de Italiaanse...
Daarom Dry Aged rundvlees op restaurant; de 5 redenen
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden.
Vandaag Wereldtonijndag: 4 gezonde en duurzame alternatieven voor tonijn
Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur....
Gezondheid
Jonge ui staat bekend als pittige smaakmaker met antioxidanten. Twee keer prijs, want antioxidanten dragen mogelijk bij tot een goede gezondheid.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Recept van Frank Fol
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Meer recepten
Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Lekker van bij ons, Wikipedia