Boerenkool is een voedzame bladgroente die wereldwijd steeds populairder wordt, vooral vanwege zijn gezondheidsvoordelen. We vertellen in dit blogartikel alles over boerenkool, inclusief de geschiedenis, teelt, gebruik in de keuken, gezondheidsvoordelen en ook 3 recepten.
Inhoudsopgave
Geschiedenis van boerenkool
Boerenkool is een van de oudste koolsoorten en werd al in de oudheid geteeld. De Grieken en Romeinen gebruikten wilde koolsoorten, waaruit uiteindelijk de boerenkool is ontstaan.
Boerenkool was populair in Europa tijdens de Middeleeuwen vanwege zijn winterhardheid en voedzaamheid. In Nederland is boerenkool al eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de winterkeuken, met gerechten zoals de beroemde boerenkoolstamppot.
In de 20ste eeuw verloor boerenkool enigszins aan populariteit, maar vanaf het begin van de 21ste eeuw maakte het een comeback, vooral in de Verenigde Staten, waar het werd geprezen als een superfood door gezondheidsgoeroes.
Teelt van de boerenkool
Boerenkool is een zeer winterharde bladgroente en kan tegen vorst, wat zelfs de smaak kan verbeteren door het natuurlijke zetmeel in de bladeren om te zetten in suikers. Boerenkool wordt vooral geteeld in gematigde klimaten en groeit het beste in de herfst en winter. In Nederland en andere delen van Europa wordt boerenkool vaak geoogst na de eerste vorst, waardoor de smaak zoeter en milder wordt.
De plant vereist goed doorlatende grond en veel zonlicht. Boerenkool kan verschillende maanden na het zaaien geoogst worden en blijft vaak in de winter door groeien.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Gebruik in de keuken
Boerenkool is een veelzijdige bladgroente die zowel rauw als gekookt gegeten kan worden. Enkele populaire toepassingen wereldwijd zijn:
Nederlandse boerenkoolstamppot: Een traditioneel gerecht waarbij boerenkool wordt gestampt met aardappelen en vaak wordt geserveerd met rookworst.
Salades: Boerenkool kan rauw in salades worden verwerkt, vooral de jongere, zachtere bladeren.
Smoothies: Boerenkool wordt vaak toegevoegd aan groene smoothies vanwege de hoge voedingswaarde.
Chips: In de Verenigde Staten worden boerenkoolbladeren vaak gebruikt om boerenkoolchips te maken door ze te bakken met olijfolie en zout.
Soepen: In veel culturen wordt boerenkool toegevoegd aan soepen en stoofschotels.
Gezondheid
Boerenkool wordt beschouwd als een superfood vanwege zijn indrukwekkende voedingsprofiel:
Voedingsstoffen: Boerenkool is rijk aan vitamine K, A en C, evenals mineralen zoals calcium en ijzer. Het is ook een uitstekende bron van antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van ontstekingen en het verbeteren van de algehele gezondheid.
Vezels: Boerenkool is vezelrijk, wat gunstig is voor de spijsvertering en het verminderen van cholesterol.
Weinig calorieën: Ondanks zijn rijkdom aan voedingsstoffen is boerenkool caloriearm, wat het ideaal maakt voor mensen die willen afvallen of een gezonde levensstijl nastreven.
Bescherming tegen ziektes: Onderzoek heeft gesuggereerd dat boerenkool, door zijn hoge concentratie van antioxidanten en fytonutriënten, kan helpen bij de bescherming tegen bepaalde vormen van kanker en hartaandoeningen.
Grondwitloof, een iconische groente. Weetjes & 3 recepten
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Kreeft, langoest en langoustine. Met videorecept van Peter Goossens
Nee, de kreeft is niet de stoere echtgenoot van de slankere langoest! Het zijn heel verschillende schaaldieren. Hier even de...
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Recepten met boerenkool
Hier zijn drie gastronomische recepten met boerenkool die je kan uitproberen
Deze recepten combineren de unieke smaak van boerenkool met verfijnde ingrediënten voor een gastronomische ervaring.
1. Boerenkoolchips met Parmezaanse kaas
Een lichte en knapperige snack die gemakkelijk te maken is. Perfect als een gezonde snack of als bijgerecht bij een lichte maaltijd.
Ingrediënten
- 1 bos boerenkool
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
- 1 theelepel knoflookpoeder
- zout naar smaak
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 150°C.
- Verwijder de harde stelen van de boerenkoolbladeren en scheur de bladeren in stukjes.
- Meng de bladeren met olijfolie, knoflookpoeder en Parmezaanse kaas in een kom.
- Spreid de bladeren uit op een bakplaat, zorg ervoor dat ze niet overlappen.
- Bak ze 10-15 minuten, tot ze knapperig zijn. Let op dat ze niet verbranden.
- Haal uit de oven, bestrooi met zout en serveer als snack.
2. Boerenkoolrisotto met citroen en geroosterde hazelnoten
Een romige risotto met fijngesneden boerenkool, op smaak gebracht met citroenzeste voor frisheid en geroosterde hazelnoten voor een knapperige textuur. Deze rijke combinatie zorgt voor een hartig en verfrissend hoofdgerecht of bijgerecht, eventueel geserveerd met gegrilde vis of kip.
Ingrediënten
- 300 g risottorijst
- 150 g boerenkool, fijn gesneden
- 1 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 liter groentebouillon
- 100 ml witte wijn
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspt
- zeste van 1 citroen
- 50 g geroosterde hazelnoten, grof gehakt
- olijfolie, zout, peper
Bereidingswijze
- Verhit wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.
- Voeg de risottorijst toe en bak kort mee tot de rijst glazig is.
- Blus af met witte wijn en laat de wijn verdampen.
- Voeg bouillon toe, lepel voor lepel, terwijl je regelmatig roert, tot de rijst gaar is.
- Roer in de laatste 5 minuten de boerenkool en citroenzeste door de risotto.
- Haal van het vuur, voeg de Parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
- Garneer met de geroosterde hazelnoten en een scheutje olijfolie. Serveer direct.
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.
NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
3. Boerenkoolpesto met pasta
Een twist op traditionele pesto, waarbij boerenkool wordt gebruikt in plaats van basilicum. Samen met knoflook, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en olijfolie ontstaat een smaakvolle saus die perfect samengaat met pasta. Serveer deze boerenkoolpesto met je favoriete pasta en werk af met extra Parmezaanse kaas en een beetje citroensap voor een frisse toets.
Ingrediënten
- 100 g boerenkool, gewassen en grof gehakt
- 50 g Parmezaanse kaas
- 50 g pijnboompitten, licht geroosterd
- 1 teentje knoflook
- 100 ml olijfolie
- Zout, peper, citroensap
- 300 g pasta (bijv. linguine of spaghetti)
Bereidingswijze
- Kook de pasta volgens de verpakking.
- Doe de boerenkool, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en knoflook in een keukenmachine en blend tot een grove pasta.
- Voeg geleidelijk de olijfolie toe en blijf mixen tot je een gladde pesto krijgt.
- Breng op smaak met zout, peper en een scheutje citroensap.
- Meng de pesto door de gekookte pasta en serveer met extra Parmezaanse kaas.
Conclusie
Boerenkool is een veelzijdige en voedzame groente met een lange geschiedenis in Europa en daarbuiten. Het wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn winterhardheid en zijn indrukwekkende gezondheidsvoordelen. Dankzij de vele manieren waarop boerenkool in de keuken gebruikt kan worden, is het een uitstekende aanvulling op een gezond voedingspatroon.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!