Een klassieker in de keuken en toch verrassend anders. De Belgische aardappel is niet meer weg te denken in de horeca en is nog steeds populair als klassiek bijgerecht zoals kroketten of frietjes. Ook voor je klanten is de aardappel een evidentie op het bord en een veelgemaakte keuze voor thuisbereide maaltijden. Toch kunnen onze Belgische aardappelen nog zoveel méér dan scoren in een traditioneel recept, want de culinaire mogelijkheden zijn eindeloos!
Week van de Steak-Friet wordt in 2024 gevierd van 4 tot 11 oktober. Deze jaarlijkse campagne, georganiseerd door VLAM, zet de Belgische culinaire klassieker steak-friet in de schijnwerpers. Het doel is om lokale producten te promoten, vooral rundvlees van eigen bodem, zoals Belgisch witblauw. We delen hier enkele tips.
De dagen worden korter, het wordt kouder. Een stukje vis kan dan heerlijk smaken. En als je kiest voor seizoensvissen van bij ons, proef je het beste uit de Noordzee. In de herfst van 2024 kies je voor pladijs en schartong.
De biocampagne met als slogan ‘Bio, da’s sowieso goed gekozen!’, had een eerste campagnegolf van eind mei tot eind juni. Van 1 tot 14 oktober 2024 volgt de tweede golf.
In 2024 viert het Steunpunt Streekproducten 20 jaar Streekproduct.be met 8 nieuwe erkenningen, sommige nieuw in het gamma, andere sluiten aan bij een reeds erkende traditie.
Na de succesvolle eerste edities organiseert VLAM van 1 tot 7 februari 2024 voor de derde keer de "Week van het Witloof". De troeven van witloof zijn groot. Het maakt deel uit van ons culinair erfgoed, het is toepasbaar in alle soorten keukens en in verschillende bereidingswijzen. Bovendien is witloof caloriearm en budgetvriendelijk.
Ook dit jaar ging VLAM, het Vlaams centrum voor Agro- en Visserijmarketing, op zoek naar de ‘Viskok van het Jaar’. Tijdens deze 34ste editie daagde VLAM samen met de vakjury chefs uit om zo creatief mogelijk aan de slag te gaan met de ‘Vis van het Jaar’. Deze eer ging dit jaar naar schartong. Vijf finalisten namen het maandag 20 november live tegen elkaar op tijdens de vakbeurs Horeca Expo te Gent.