Het is ieder jaar wel spannend te weten wie een Michelinster ontvangt, of moet inleveren. Tijdens de MICHELIN Guide Ceremony voor België en Luxemburg, die sinds corona ook live wordt uitgezonden, konden we ook dit jaar weer gelukkige gezichten zien van nieuwe Michelin sterrenchefs. Maar wie zijn ze en vooral wat zijn Michelinsterren nu eigenlijk?
Wanneer zijn de Michelinsterren begonnen?
De uitgever van de befaamde rode gids is de Franse bandenfabrikant Michelin; je weet wel, van het bekende witte Michelinmannetje. De fabrikant begon in 1900 met het uitgeven van gratis gidsen voor chauffeurs, om hen te wijzen op restaurants en hotels in Frankrijk. En dat niet alleen: de gids bevatte ook informatie over benzinestations, garages en toiletten.
Een kwart eeuw later, in 1926, verscheen de eerste gids met restaurants die één ster kregen. In de jaren 1930 werden de tweede en derde ster daaraan toegevoegd. In de eerste Michelingidsen stonden nog geen Nederlandse restaurants, wel hotels. Onder meer het Amsterdamse Victoriahotel, het Amstelhotel en Hotel De L’Europe kregen toen een eervolle vermelding.
In 1957 bevatte de rode gids behalve Franse en Belgische restaurants ook Nederlandse eetgelegenheden. Sinds 2007 brengt Michelin een aparte editie uit voor Nederlandse sterrenrestaurants.
Wanneer krijgt een restaurant een Michelinster?
Dat bepalen anonieme inspecteurs. Zij beoordelen restaurants aan de hand van vijf criteria: de kwaliteit van de geserveerde producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van kooktechnieken en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie.
De inspecteurs gaan samen in beraad en beslissen of een restaurant in aanmerking komt voor een ster, en zo ja: hoeveel.
* één ster staat voor een ‘hele goede keuken in zijn categorie’
** twee sterren betekent een ‘verfijnde keuken, een omweg waard’
*** drie sterren staat voor een ‘voortreffelijke keuken, dit restaurant is de reis waard’
Bij de beoordeling van een restaurant wordt slechts gekeken naar de kwaliteit van de gerechten. Comfort en service worden apart vermeld in de gids.
Michelin Green Stars
Een duurzame gastronomie is de toekomst en deze rolmodellen verdienen daarom alle lof volgens MICHELIN Gids.
De groene ster is een jaarlijkse award die voorbeelden op vlak van duurzaamheid in de verf zet. De ster bekroont restaurants en chefs die zichzelf aansprakelijk stellen voor hun normen op vlak van ethiek en milieu. Ze werken met ethische leveranciers en producenten om afval te vermijden, en doen er alles aan om plastic en andere niet-recycleerbare materialen uit hun bevoorradingsketen te weren.
De groene ster werd onthuld in 2020, maar pas in 2021 uitgerold.
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Wat valt er te winnen met een ster?
Een ster zet een restaurant nationaal en internationaal duidelijk op de kaart. Dat betekent meer naamsbekendheid en meer gasten. Maar die gasten hebben door de onderscheiding ook hoge verwachtingen voor wat er op hun bord ligt.
De Franse econoom Olivier Gergaud onderzocht de financiële gevolgen van een ster. Het blijkt dat een restaurant met een verkregen ster in drie jaar kan rekenen op een stijging van de omzet met 80 procent. Maar de winst stijgt niet of nauwelijks, volgens Gergaud. Restaurants met de onderscheiding voelen de druk om meer geld uit te geven aan personeel, inrichting en kwaliteitsproducten om hun ster niet te verliezen.
De Michelinster is voor de meeste chefkoks een groot compliment, maar de onderscheiding verliezen is desastreus. Wie een ster verliest, kan rekenen op minder gasten, wat soms uitmondt in zwaar verlies.
Zijn er chefkoks die geen sterren willen?
Er zijn in binnen- en buitenland regelmatig sterrenchefs die stoppen met hun restaurant omdat ze de continue hoge druk niet meer willen. Ron Blaauw koos er in 2013 als eerste Nederlandse sterrenchef voor om te stoppen met zijn sterrenrestaurant. “Ik kap met de poeha”, zei Blaauw daarover.
“Als sterrenzaken kijken we veel te veel naar elkaar, en te weinig naar wat de gast tegenwoordig wil. Zestien amuses, vier soorten brood, een waterkaart… Het is gewoon niet meer van deze tijd. Ik wil de drempel verlagen en terug naar de basis. Maar alles natuurlijk wel van topkwaliteit.” Inmiddels heeft Blaauw echter weer een ster gekregen met Ron Gastrobar.
Jeneverbessen. Met 2 recepten voor jeneverbessensaus bij wild
Het gebruik van de jeneverbessen gaat terug tot de aloude Griekse en Arabische geneeskunde. Jeneverbessen zijn heel gezond en een...
Vulling voor kalkoen en ander gevogelte. Weetjes en 2 recepten
Als je graag aan tradities vasthoudt, zal je waarschijnlijk een kalkoen bereiden voor kerst. En om die een feestelijk tintje...
Ken je deze 4 verschillende keurmerken voor vis en zeevruchten?
Van alle vis en zeevruchten bij de vishandelaar heeft inmiddels de helft een keurmerk. Ken je de verschillen?
Antwoorden op 10 veelgestelde geldvragen in de horeca
Hier zijn tien veelgestelde geldvragen in de horecasector. De antwoorden helpen horecabedrijven hun financiën effectief te beheren, de winstgevendheid te...
Gedragscode voor het (privé)gebruik van sociale media onder de werktijd? 55% weet het niet.
Nog niet zo heel lang geleden maakte men een duidelijk onderscheid tussen vrije tijd en de tijd dat men aan...
Wat kost eten in een sterrenrestaurant?
Men gaat er onterecht van uit dat eten in een sterrenrestaurant duur is. Kiest u een volledig menu waarin allerlei bereidingen worden gebruikt en er met topproducten wordt gekookt, dan betaalt u daar de prijs voor. Logisch, toch?
Als je gevoelig bent aan hogere prijzen, moet je zeker eens de lunch uitproberen. Zowat elk restaurant dat ’s middags open is, biedt een aantrekkelijk lunchmenu aan dat een geweldige manier is om de stijl van een chef te leren kennen. En te ontdekken dat de vele vooroordelen over een Michelinster meestal onterecht zijn.
Welke kritiek op de sterren?
Michelin krijgt het verwijt geheimzinnig te werk te gaan. Inspecteurs eten anoniem in restaurants en hun criteria om te beoordelen zijn onbekend. Ook beklagen chefs zich soms over de ‘last’ van een Michelinster.
Die last richt zich voornamelijk op de angst om hun ster weer kwijt te raken. Volgens econoom Gergaud hebben chefs ‘continu dat zwaard van Damocles boven hun hoofd hangen’.
Michelinsterren in België
Dankzij de verschillen in de seizoenen en het klimaat, is het Belgische culinaire landschap een van de gevarieerdste en interessantste ter wereld geworden.
Veel Belgische chefs maken hun gerechten klaar op basis van lokaal beschikbare producten, waardoor je het beste voedsel op het best mogelijke ogenblik krijgt.
De restaurants met een Michelinster in België bieden je een moment van ontspanning, gezelligheid en lekkere maaltijd op het allerhoogste niveau.
Klik op een knop en ontdek de Belgische Michelinsterren.
Bib Gourmand
een Bib Gourmand wordt vergeleken met een ‘halve ster’ of een ‘betaalbare ster’. Een enorme misvatting waar we toch even duidelijkheid over willen scheppen. Want, nogmaals: deze twee onderscheidingen zijn volledig verschillend.
Een Bib Gourmand wordt toegekend aan restaurants waar men voor een veertigtal euro drie volwaardige gangen naar keuze kan eten. Het zijn restaurants die bekend staan om hun generositeit en geweldige prijs-kwaliteitverhouding. Dat gaat van traditionele Aziatische zaken tot restaurants waar zeer creatieve chefs aan de slag zijn.
Is een Bib Gourmand een opstap naar een ster? Helemaal niet. Een Bib Gourmand heeft een zekere filosofie en streeft steeds naar een geweldige verhouding tussen prijs, kwaliteit en plezier. Ze komen net zozeer als een ander restaurant uit onze selectie in aanmerking om een ster te behalen. Niet meer of niet minder. Wie aan al de vereisten voldoet om bekroond te worden met een ster, zal die ook krijgen. Een volwaardige ster. Geen halve of kwart ster. Want die bestaan niet.
Een restaurant kan trouwens geen ster en een Bib Gourmand tegelijk hebben.
De Belgische Wijnambassadeur 2024 is gekend
De rol van de Belgische Wijnambassadeur is cruciaal voor de promotie van Belgische wijnen, zowel nationaal als internationaal. Deze ambassadeur...
Niet 1 Belgische koningin heeft zoveel koks geïnspireerd
Een beetje culinaire geschiedenis ... ere aan wie ere toekomt! Bij ons weten heeft niet één Belgische koningin zoveel koks...
Kookt de Europese horeca op gas of elektriciteit in 2025?
De keuze tussen koken op gas of elektriciteit in de Europese horeca is een veelbesproken onderwerp. Beide hebben hun voor-...
De koffiegeneratie doet de horeca boomen in 2024
De koffiegeneratie heeft volgens verschillende bronnen een significante impact op de horecasector. Hun voorkeuren en consumptiepatronen stimuleren de groei van...
Horeca Marokko: snelgroeiende sector sinds 2010
De horeca in Marokko is een levendige en snelgroeiende sector die sterk verweven is met de rijke cultuur en tradities...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!