Vandaag zou hij 79 zijn geworden. Maar wie denkt dat Cas Spijkers enkel zijn naam heeft gegeven aan de gereputeerde academie, heeft het mis. Zijn visie op koken speelt alle dagen de hoofdrol voor veel koks, én zijn familie.
Cas Spijkers
Cas Spijkers werd geboren in Tilburg op 12 januari 1946. Het was een Nederlands chefkok en auteur van kookboeken. Hij leidde met zijn kookkunsten restaurant De Swaen in Oisterwijk in 1984 naar twee Michelinsterren. Cas is ook bekend geworden met het kookprogramma Koken met Sterren.
In 2009 richtte hij de Cas Spijkers Academie op met vestigingen in Boxmeer, Almelo en Breda.
Op 6 juli 2011 werd Cas Spijkers benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur. Maar overleed op 29 oktober van hetzelfde jaar op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bibliografie
Cas schreef heel wat boeken:
- En Cas (2005)
- Cas kookt kunst (2004)
- Het basiskookboek (2004)
- Leer koken met Cas Spijkers (2000)
- Kerst met Cas (1998)
- Bijzondere hoofdgerechten (1998)
- Bijzondere gerechten met kaas (1997)
- Bijzondere voorgerechten (1997)
- Bijzondere nagerechten (1997)
- Mijn keuken (1997)
- Cas Spijkers en zijn Swaen (1986, herziene uitgave 1998)

Cas Spijkers Academie
Cas Spijkers, naamgever en oprichter van de academie, was één van de voorvechters van de Nederlandse gastronomie. Het was zijn wens dat er een opleiding kwam voor jong culinair talent met dezelfde passie voor het koksvak. Het moest een vooruitstrevende hedendaagse opleiding zijn die culinaire deuren opent die voor anderen gesloten blijven.
De Cas Spijkers Academie biedt zowel voor de gemotiveerde en fanatieke student met bovengemiddeld talent, als voor horecabedrijven hoog in de markt een schitterende kans. De TOP-opleiding is een allround-opleiding in het culinaire vlak onder direct toezicht van één van Nederlands bekendste koks: Jonnie Boer en team Librije.
Dankzij de bijzondere wijze van opleiden, de nationale en internationale ervaring die er wordt opgedaan, is het een zeer geschikte opleiding om je toptalent verder te ontwikkelen.
Sinds november 2019 is Jonnie Boer van De Librije de motivator van de Cas Spijkers Academie.
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Toelatingsprocedure
Heb jij een basisopleiding kok of gastheer/gastvrouw afgerond? Kan je geen restaurant binnenlopen zonder direct de keuken in te willen? Is eten en eten bereiden jouw passie? Droom jij ervan te presteren in een team als onderdeel van ”de witte brigade”?
En heb jij het pas naar je zin als je gasten zich “thuis” voelen? Word jij blij als je gasten zichtbaar genieten van jouw wijnadvies? Kan jij in één oogopslag zien wat je gasten willen hebben voordat zij dat zelf weten? Dan is de Cas Spijkers Academie de beste opleiding die je in deeltijd kunt volgen op je vakgebied!
De Academie is niet voor iedereen geschikt. Enkel de gepassioneerde koks en gastheren/-vrouwen van de toekomst worden er toegelaten!
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
Een relatie hebben met een chefkok klinkt misschien als een droom: heerlijke maaltijden, culinaire avonturen en een partner die altijd...
Aankomende flitscontroles in de horeca: ben jij voorbereid?
In april 2025 staan er opnieuw flitscontroles gepland in de horecasector. De sociale inspectiediensten zullen nagaan of jouw onderneming in...
“Saint Patrick’s Day”: 7 culinaire tradities en gebruiken
"Saint Patrick’s Day" is een feestdag die wereldwijd wordt gevierd op 17 maart. Hoewel de dag zijn oorsprong vindt in...
Toelatingseisen
Om op de Cas Spijkers Academie te kunnen studeren zijn er een aantal toelatingseisen opgesteld:
Werkend leren
De opleidingen van de Cas Spijkers Academie zijn BBL-opleidingen. Een BBL-opleiding betekent dat je een baan aanneemt als leerling bij een leerbedrijf en dat je naast je werk een deel op de academie bent. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf op hoog niveau.
Toetsing basisvaardigheden
Je basisvaardigheden voor een succesvolle opleiding aan de academie worden natuurlijk getoetst en aan de hand van je vooropleiding kunnen we met je bespreken in welke van deze vaardigheden je nog zaken moet bijleren en kunnen.
CASting
Daarnaast moet je tijdens een CASting laten zien wat je kunt. Kwaliteitsbewaker Jonnie Boer en zijn team van Restaurant De Librije *** te Zwolle, zijn bij deze CASting aanwezig.
Cas Spijkers en zijn familie
Van haar vader leerde Pascalle Spijkers hoe je van het leven moet genieten. Met lekker eten en op z’n tijd een ‘glaasje vrolijkheid’. Zijn Bourgondische levensstijl bracht hij over op zijn kinderen en kleinkinderen.
De taakverdeling in huize Spijkers was duidelijk: moeder zorgde voor de kinderen, vader werkte. Maar Cas Spijkers was er altijd voor zijn kinderen.
Pascalle: “Hij kwam iedere dag thuis eten. Mijn moeder kookte, maar als mijn vader thuiskwam nam hij het automatisch over. Dan ging er een extra klontje boter of wat extra kruiden door het eten.”
Lees ook deze interessante artikels:
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Deze 7 menutrends geven de Europese horeca een boost
Voedingsleer op school in 2025: noodzaak of luxe?
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Een belangrijke rol in het gezin
Eten speelde een belangrijke rol in het gezin. “Tijdens het eten werd alles besproken. We leken wel zo’n Italiaanse familie die urenlang tafelt.”
Omdat er al zoveel gesproken werd, waren er in de laatste weken van Cas’ leven geen dingen die nog gezegd moesten worden.
“Mijn vader was een heel positief mens, hij ging er tot het laatst vanuit dat hij beter zou worden. Zijn uitvaart had hij dus niet voorbereid. Een ding had hij wel geregeld: er moest lekker eten zijn én een glaasje vrolijkheid.”
NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C.
De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website.
Fijn maar ook streng
Die positieve instelling heeft Pascalle gemeen met haar vader. Ze denkt vooral terug aan de mooie dingen die ze samen meemaakten. Het was een fijne man. “Zoals hij op televisie overkwam, was hij thuis ook”, vertelde Pascalle aan Dela.nl. Maar Cas was ook een strenge vader. Toen Pascalle een potje van haar school had gemaakt, moest ze in de afwaskeuken aan de slag. Daar hoorde ze hoe haar vader leiding gaf aan zo’n 18 koks. “Hij was geen tiran, maar ze moesten wel naar hem luisteren.”
Ook voor televisie werkte Pascalle samen met haar vader. Voor ‘Koken met Sterren’ schreef ze de recepten uit, deed ze de inkopen en de voorbereidingen. Als ze dan de tomaten niet goed had gesneden, stuurde hij haar terug. “Ga maar nieuwe halen en begin opnieuw.”
Kroketten bakken in de klas
Cas bracht de hele familie liefde voor koken bij. De oudste kleindochter Janneke wilde zijn kroketten laten proeven in de klas. En dan is opa Cas ze dan gewoon bij haar in de klas gaan bakken.
Advies
Voor Pascalle blijft het lastig dat ze haar vader niet meer kan bellen voor advies, zeker nu ze haar eigen banketwinkel heeft. Toch sluit ze niet uit dat ze nog eens een nieuw horeca-avontuur begint.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Wikipedia, Cas Spijkers Academie, AD.nl, Dela.nl