Dit is wat geridderde topkok Cas Spijkers heeft nagelaten in 2011

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.827 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Vandaag zou hij 74 zijn geworden. Maar wie denkt dat Cas Spijkers enkel zijn naam heeft gegeven aan de gereputeerde academie, heeft het mis. Zijn visie op koken speelt alle dagen de hoofdrol voor veel koks, én zijn familie.

Cas Spijkers

Cas Spijkers werd geboren in Tilburg op 12 januari 1946. Het was een Nederlands chefkok en auteur van kookboeken. Hij leidde met zijn kookkunsten restaurant De Swaen in Oisterwijk in 1984 naar twee Michelinsterren. Cas is ook bekend geworden met het kookprogramma Koken met Sterren.

In 2009 richtte hij de Cas Spijkers Academie op met vestigingen in Boxmeer, Almelo en Breda.

Op 6 juli 2011 werd Cas Spijkers benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor de Nederlandse culinaire cultuur. Maar overleed op 29 oktober van hetzelfde jaar op 65-jarige leeftijd aan de gevolgen van slokdarmkanker.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

Bibliografie

Cas schreef heel wat boeken:

  • En Cas (2005)
  • Cas kookt kunst (2004)
  • Het basiskookboek (2004)
  • Leer koken met Cas Spijkers (2000)
  • Kerst met Cas (1998)
  • Bijzondere hoofdgerechten (1998)
  • Bijzondere gerechten met kaas (1997)
  • Bijzondere voorgerechten (1997)
  • Bijzondere nagerechten (1997)
  • Mijn keuken (1997)
  • Cas Spijkers en zijn Swaen (1986, herziene uitgave 1998)
Dit is wat geridderde topkok Cas Spijkers heeft nagelaten in 2011 1
Foto: boekwinkeltjes.nl

Cas Spijkers Academie

Cas Spijkers, naamgever en oprichter van de academie, was één van de voorvechters van de Nederlandse gastronomie. Het was zijn wens dat er een opleiding kwam voor jong culinair talent met dezelfde passie voor het koksvak. Het moest een vooruitstrevende hedendaagse opleiding zijn die culinaire deuren opent die voor anderen gesloten blijven.

De Cas Spijkers Academie biedt zowel voor de gemotiveerde en fanatieke student met bovengemiddeld talent, als voor horecabedrijven hoog in de markt een schitterende kans. De TOP-opleiding is een allround-opleiding in het culinaire vlak onder direct toezicht van één van Nederlands bekendste koks: Jonnie Boer en team Librije.

Dankzij de bijzondere wijze van opleiden, de nationale en internationale ervaring die er wordt opgedaan, is het een zeer geschikte opleiding om je toptalent verder te ontwikkelen.

Sinds november 2019 is Jonnie Boer van De Librije de motivator van de Cas Spijkers Academie.

cas-spijkers-academie-horeca-webzine-chef-topchef

Toelatingsprocedure

Heb jij een basisopleiding kok of gastheer/gastvrouw afgerond? Kan je geen restaurant binnenlopen zonder direct de keuken in te willen? Is eten en eten bereiden jouw passie? Droom jij ervan te presteren in een team als onderdeel van ”de witte brigade”?

En heb jij het pas naar je zin als je gasten zich “thuis” voelen? Word jij blij als je gasten zichtbaar genieten van jouw wijnadvies? Kan jij in één oogopslag zien wat je gasten willen hebben voordat zij dat zelf weten? Dan is de Cas Spijkers Academie de beste opleiding die je in deeltijd kunt volgen op je vakgebied!

De Academie is niet voor iedereen geschikt. Enkel de gepassioneerde koks en gastheren/-vrouwen van de toekomst worden er toegelaten!

Toelatingseisen

Om op de Cas Spijkers Academie te kunnen studeren zijn er een aantal toelatingseisen opgesteld:

Werkend leren

De opleidingen van de Cas Spijkers Academie zijn BBL-opleidingen. Een BBL-opleiding betekent dat je een baan aanneemt als leerling bij een leerbedrijf en dat je naast je werk een deel op de academie bent. Je zoekt zelf een erkend leerbedrijf op hoog niveau.

Toetsing basisvaardigheden

Je basisvaardigheden voor een succesvolle opleiding aan de academie worden natuurlijk getoetst en aan de hand van je vooropleiding kunnen we met je bespreken in welke van deze vaardigheden je nog zaken moet bijleren en kunnen.

CASting

Daarnaast moet je tijdens een CASting laten zien wat je kunt. Kwaliteitsbewaker Jonnie Boer en zijn team van Restaurant De Librije *** te Zwolle, zijn bij deze CASting aanwezig.

1200-Cas-Spijkers-Academie-Horeca-Webzine
Foto: Cas Spijkers Academie

Cas Spijkers en zijn familie

Van haar vader leerde Pascalle Spijkers hoe je van het leven moet genieten. Met lekker eten en op z’n tijd een ‘glaasje vrolijkheid’. Zijn Bourgondische levensstijl bracht hij over op zijn kinderen en kleinkinderen.

De taakverdeling in huize Spijkers was duidelijk: moeder zorgde voor de kinderen, vader werkte. Maar Cas Spijkers was er altijd voor zijn kinderen.

Pascalle: “Hij kwam iedere dag thuis eten. Mijn moeder kookte, maar als mijn vader thuiskwam nam hij het automatisch over. Dan ging er een extra klontje boter of wat extra kruiden door het eten.”

Een belangrijke rol in het gezin

Eten speelde een belangrijke rol in het gezin. “Tijdens het eten werd alles besproken. We leken wel zo’n Italiaanse familie die urenlang tafelt.”

Omdat er al zoveel gesproken werd, waren er in de laatste weken van Cas’ leven geen dingen die nog gezegd moesten worden.

“Mijn vader was een heel positief mens, hij ging er tot het laatst vanuit dat hij beter zou worden. Zijn uitvaart had hij dus niet voorbereid. Een ding had hij wel geregeld: er moest lekker eten zijn én een glaasje vrolijkheid.”

Fijn maar ook streng

Die positieve instelling heeft Pascalle gemeen met haar vader. Ze denkt vooral terug aan de mooie dingen die ze samen meemaakten. Het was een fijne man. “Zoals hij op televisie overkwam, was hij thuis ook”, vertelde Pascalle aan Dela.nl. Maar Cas was ook een strenge vader. Toen Pascalle een potje van haar school had gemaakt, moest ze in de afwaskeuken aan de slag. Daar hoorde ze hoe haar vader leiding gaf aan zo’n 18 koks. “Hij was geen tiran, maar ze moesten wel naar hem luisteren.”

Ook voor televisie werkte Pascalle samen met haar vader. Voor ‘Koken met Sterren’ schreef ze de recepten uit, deed ze de inkopen en de voorbereidingen. Als ze dan de tomaten niet goed had gesneden, stuurde hij haar terug. “Ga maar nieuwe halen en begin opnieuw.”

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Kroketten bakken in de klas

Cas bracht de hele familie liefde voor koken bij. De oudste kleindochter Janneke wilde zijn kroketten laten proeven in de klas. En dan is opa Cas ze dan gewoon bij haar in de klas gaan bakken.

Advies

Voor Pascalle blijft het lastig dat ze haar vader niet meer kan bellen voor advies, zeker nu ze haar eigen banketwinkel heeft. Toch sluit ze niet uit dat ze nog eens een nieuw horeca-avontuur begint.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Wikipedia, Cas Spijkers Academie, AD.nl, Dela.nl

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights