Deze 3 Young Masters doen hun boodschappen in de achtertuin

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mastercooks of belgium 25 meesterkoks box bon moments

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’. The Young Masters© is de naam van de jongerenafdeling van de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit artikel stellen we drie Young Masters voor bij wie je als abonnee kans maakt op een Box Bon Moments t.w.v. €100: David Grosdent, Laurence Haegeman en Willem Hiele. Ze doen hun boodschappen in de achtertuin.

 

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Deze 3 Young Masters doen hun boodschappen in de achtertuin 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

The Young Masters

The Young Masters© (TYM) is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Het is geen nieuwe vereniging maar een creatief labo binnen de vereniging. The Young Masters© bestaat uit jonge Belgische chefs die nieuwe ideeën uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.

The Young Masters zijn net als de andere meesterkoks fiere vakmannen en -vrouwen die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

David Grosdent

25-david-grosdent-young-master

Young Master David Grosdent is van Luikse afkomst. Zijn parcours bracht hem van Brussel via Spa naar Ellezelles – waar hij zijn Vlaamse vrouw leerde kennen – en van het Franse Eygalières terug naar Brussel, om dan uiteindelijk in 2015, zijn eigen restaurant L’Envie te openen in het West-Vlaamse Zwevegem. 

Een van de zeer mooie ervaringen die hem tijdens zijn parcours is bijgebleven zijn de zes maanden die hij bij Jean-Baptiste Thomaes in ‘Château du Mylord’ woonde. 

“Mastercook Jean-Baptiste Thomaes was niet alleen een echte vader voor ons allemaal, maar is ook een van de chefs die het meest indruk op me heeft gemaakt en me veel heeft geleerd.”

“Samen met Eddy Van Maele, die echt met alle conventies gebroken heeft, zijn het geweldige chefs die ik respecteer en waarvan we nog altijd veel kunnen leren”, vertelt David die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100. 

25-willem-hiele-young-master-vrouw

In Château du Mylord heeft Young Master Inès ontmoet. In 2013 trouwden ze en zes later werden ze trotse ouders van een zoontje. Ze had een uitstekende opleiding in Ter Duinen in Koksijde. Daarna werd ze chef-patissier in de Sea-Grill. In het restaurant is Inès verantwoordelijk voor de zaal, de organisatie, voor het dessert en patisserie-gedeelte.

De keuken van restaurant L’ Envie is hedendaags en creatief met zoveel als mogelijk Belgische producten en uit de Noordzee, zeker nu hij sinds begin maart 2020 lid werd van de North Sea Chefs.

“We blijven wel samen de menu’s maken. Zij geeft me de recepten, ik voer ze uit en zij kijkt toe of ze goed zijn. Nu kan ik zeggen dat het een niet zonder het ander kan. We zijn zeer complementair en we houden allebei van dezelfde dingen. Samen gaan we dezelfde richting uit”, aldus David.

Onlangs werd de Young Master bekroond door Gauilt&Millau als ‘Jonge topchef van Vlaanderen 2021’ en door Michelin met een eerste ster. 

25-david-grosdent-young-master-l'envie

Laurence Haegeman

25-laurence-haegeman-young-master

Young Master Laurence Haegeman deed haar fascinatie voor groenten op bij The Vegetables Chef Frank Fol

Samen met haar broer Jonas – ook Young Master – kiest ze resoluut voor streekproducten die ze bereiden met technieken van nu en de kennis van weleer. Hun filosofie? Kook met wat groeit in je eigen habitat.

De Vijf Seizoenen hoort bij de beste groenterestaurants van België en was een van de laureaten in 2017.  

De grootouders van Laurence waren macro-biotiekers en waren al zeer intens met gezonde voeding bezig. 

“Onze ouders hebben dat meegekregen, maar zijn geen volgers van de macrobiotiek. Wel van gezond eten. En dat hebben ze ons van kinds af aan ingestampt”.  vertelt Laurence die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2021 kans te maken op een Box Bon Moments t.w.v. €100. 

“Daarna hebben we bij Frank Fol ontdekt wat je met groenten kunt doen. De ommezwaai naar een groter aandeel groene gerechten is ook langzaam gebeurd. Het is een zoektocht geweest naar onze eigen identiteit.” 

Laurence houdt van venkel omwille het fantastische aroma én de vele gezondheidsvoordelen die deze groente bovendien heeft.

Ze houdt ook om te experimenteren met wilde kruiden, want mensen vinden het steeds leuk te ontdekken welke kruiden uit de natuur eetbaar zijn.

Haar grote voorbeeld is Merijn van Berlo van Restaurant Choux in Amsterdam, een chef die leuke smaakcombinaties maakt. Maar ook de Mastercooks die onlangs een groene ster kregen van Michelin: Arabelle Meirlaen, een sterke vrouw die volop met de natuur bezig is en Mastercook Nicolas Decloedt van restaurant Hummus & Hortense, een chef met een sterke visie.

Willem Hiele

Deze 3 Young Masters doen hun boodschappen in de achtertuin 2

Young Master Willem Hiele is een kind van de zee. Geboren in Oostende, gepassioneerd door koken en windsurfen. In zijn ouderlijk vissershuisje word je ondergedompeld in zijn persoonlijke wereld.

Verre reizen en liefde voor zijn terroir tekenen het bord. Groenten en fruit uit eigen tuin, vriendschappen met lokale vissers. Dit is een restaurant met een ziel, aldus MICHELIN Gids die hem dit jaar bekroonde met een ster.

Na een woelige jeugd op de schoolbanken ging hij in de leer bij een bakker in Bredene. Zijn eerste job ooit kreeg hem al na dag één te pakken. Brood, boterkoeken, chocoladefiguren. Hij heeft allemaal geleerd. Na vervolgens vijf jaar te hebben gewerkt in banketbakkerij Espero, een instituut in Oostduinkerke, vertrok hij naar Afrika, op zoek naar de mooiste golven. 

Terug in België ging hij even aan de slag in de jachtclub van de Oostendse jachthaven. Zijn eerste job in een restaurant en de start van zijn carrière als kok. Slechts voor even, want het avontuur lokte.

Anderhalf jaar reisde hij vervolgens door Australië en Nieuw-Zeeland en werkte er op boerderijen voor kost en inwoon. Onderweg kookte hij voor zichzelf met de ingrediënten die hij op zijn weg vond. De zeemens werd een ervaren buitenmens en een creatieve kok.

Op zijn 28ste keerde hij terug naar België. Hij deed her en der ervaring op en leerde zijn vrouw Shannah kennen in het Oostendse uitgaansleven.

Twee jaar werken ze samen in een restaurant om vervolgens hun eigen restaurant Willem Hiele te starten in zijn ouderlijke huis, een oude visserswoning, in Oostduinkerke.

Young Master Hiele komt graag aan tafel om zijn jeugdherinneringen met je te delen. Zijn interpretatie van de vissoep die zijn oma bereidde, bijvoorbeeld. Het bord is meer dan eten, het is een hartverwarmend verhaal. Nordic-invloeden tekenen zijn creativiteit. Puur, subtiel en intrigerend. De chef heeft ook oog voor show, zoals een tarbot die te midden van de mooie tuin voor je ogen wordt bereid.  

Lees meer over het parcours van Young Master Willem Hiele.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten