Ook deze gedreven Young Masters beleven elke dag plezier aan hun passie.

5/5

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’. The Young Masters© is de naam van de jongerenafdeling van de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. In dit artikel stellen we drie Young Masters voor bij wie je als abonnee kans maakt op een Box Bon Moments t.w.v. €100: Sylvester Schatteman, Francesca Sterckx en Broes Tavernier. 

 

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

Ook deze gedreven Young Masters beleven elke dag plezier aan hun passie. 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

The Young Masters

The Young Masters© (TYM) is de naam van de jongerenafdeling van The Mastercooks of Belgium®. Het is geen nieuwe vereniging maar een creatief labo binnen de vereniging. The Young Masters© bestaat uit jonge Belgische chefs die nieuwe ideeën uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.

The Young Masters zijn net als de andere meesterkoks fiere vakmannen en -vrouwen die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Sylvester Schatteman

sylvester-schatteman_young-master

Sylvester Schatteman is al meer dan een decennia lang de stille kracht achter het restaurant Hofke van Bazel. Samen met Mastercook Kris de Roy zet hij de culinaire lijnen uit. En die gaan heel breed.

Hij is ook de drijvende kracht achter de moestuin en volgde hiervoor een cursus tot herborist. 

De spreekwoordelijke paplepel is wat Sylvester Schatteman naar het koksberoep trok.

“Ik ben erin groot geworden”, zegt hij. “Mijn grootouders hadden een traiteurzaak en een feestzaal in Eksaarde waar we tot 180 couverts serveerden. Al van toen ik 9 jaar oud was werkte ik mee in de keuken waar mijn vader aan het fornuis stond.”  

Sinds het opstarten van Bazalia, de Italiaanse trattoria, hebben Mastercook Kris De Roy en Young Master Sylvester Schatteman vanzelf een automatische verdeling gemaakt. Kris ontwerpt en maakt de gerechten voor Bazalia en samen bedenken ze de gerechten voor Hofke van Bazel waar ze samen aan het fornuis staan. Ook het contact met de klanten laat hij aan Kris over. Hij is tenslotte het boegbeeld van het restaurant.

De grote moestuin aan de Scheldedijk is de leidraad voor de keuken en scherpt de creativiteit van de chef. Zo werd het restaurant onder meer verkozen tot ’Beste Groenterestaurant van Vlaanderen 2017/18’, kreeg het een Michelinster, een groene Michelinster in 2021 en werd het lid van de prestigieuze Alliance Gastronomique.

Alle kruiden en zowat de helft van de groenten komen uit de tuin die financieel zelfbedruipend is omdat de tuinman ook de plongeur is en zowel iedereen en vooral Sylvester er veel tijd insteken. 

Bovendien hebben ze een afspraak met een groothandel die een deel van de oogst aankoopt. Sylvester maakt elke zondag een lijst van overtallige groenten op.

Klik en lees het gehele parcours van Young Master Sylvester Schatteman die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Francesca Sterckx

francesca-sterckx-young-master

Young Master Francesca Sterckx zette in 2008 op twintigjarige leeftijd haar eerste stappen in de horeca. In Hotelschool Ter Duinen (Koksijde) leerde ze alle kneepjes van het vak en volgde ze een extra jaar specialiteitenrestaurant en wereldkeuken.

Nadien volgde ze in Ter Groene Poorte (Brugge) nog een jaar specialisatie patisserie-chocolaterie.

Stages liep Francesca in de keukens van onder andere Maison Bru (Eygalières, Frankrijk), MOO (Barcelona), Arrop (Valencia) en Hof ter Hulst (Hulshout). 

Na al deze opgedane kennis was ze werkzaam in De Tuinkamer (Beerzel), Het Eyckerhof, (Bornem) en ‘t Fornuis (Antwerpen).

Met Mistinguett maakt Young Master Francesca Sterckx een schalkse entrée in de bistrowereld. Zo zet ze haar tanden in Franse en Belgische klassiekers, waardoor ze met schijnbaar eenvoudige producten als garnaal, kalfsuier en koolvis nieuwe klassiekers bedenkt. 

Young Master Francesca Sterckx werkt graag met orgaanvlees. Ze eet het zelf erg graag en ziet het als haar missie om andere mensen te overtuigen van de smaak. Dit doet ze door bijvoorbeeld een croque monsieur te creëren met kalfshersenen. 

Op haar eentje in de keuken maakt ze vlijmscherpe keuzes en zet ze haar ervaring om in een kleurrijke filosofie. Je moet er van zodra het weer mag, zeker eens gaan lunchen voor je verjaardag of wat voor een gelegenheid ook.

Ook Young Master Francesca Sterckx uitnodigt je uit om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments. En hou het hier in de gaten vanaf 27 april, ze gaat je verbazen met twee exclusieve recepten. 

Broes Tavernier

32-broes-tavernier-young-master-1

Marc Paesbrugghe, Danny Horseele, Peter Goossens, Geert Van Hecke. Dit illustere rijtje chefs waren de leermeesters van Young Master Broes Tavernier.

Met hun kennis in hoofd en vingers kwam hij niet onbeslagen op het pad toen hij in november 2011, samen met zijn vrouw Lien, ‘t Vijfde Seizoen opende.

Bij de opening omschreef Young Master Broes Tavernier zijn keuken als ‘klassiek, zonder franjes, niet complex, modern gepresenteerd en met herkenbare producten’.

Geen boontjes uit Kenia, geen scampi, geen surimi, maar goede streekproducten van bij ons. Aardse producten zoals aardpeer, spruitjes, schorseneren, asperges en witloof. Maar ook minder bekende rundrassen zoals het West-Vlaams roodbont rund en de minder bekende vleesdelen zoals kalfswangen en ossenstaart.

Tien jaar later blijft hij in zijn restaurant onverdroten lokale seizoenproducten en hun leveranciers in de verf zetten. Zijn keuken evolueerde van een synthese van zijn leermeesters naar een heel persoonlijke stijl waarin het pure product de hoofdrol speelt. 

Van een klassieke keuken met vis en vlees in de hoofdrol, naar een keuken waarin ze een bijrol spelen en groenten op de voorgrond komen; Young Master Bras Tavernier zet de kwekers en telers waarmee hij werkt nog meer in de belangstelling.

“We zoeken onze producenten nog meer lokaal en vooral vlakbij, en verwerken hun producten volop in onze keuken”, vertelt de chef die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Met zijn veldmenu’s heeft hij nu ook volwaardige groentemenu’s. Dat wil niet zeggen dat hij volledig vegetarisch wil worden, maar met een positieve recensie van een veganistisch koppel is de reclame snel verspreid. 

Zoals we bij de NorthSea chefs  werken met vis uit de Noordzee van bepaalde vissers, werkt Young Master Broes Tavernier voor zijn restaurant ook met de boeren.

“Als een boer me belt dat hij drie rijen wortelen heeft die moeten geoogst worden, dan werken we daar mee en niet met wat wij willen. Want zijn wortelen zijn supervers. Als ik ze bij de groothandel bestel dan zijn ze al twee dagen onderweg.” 

“Het vraagt wel een andere benadering. Het is gemakkelijk om ’s nachts, na de service, je bestelling online door te geven en deze om 8 uur ’s ochtends voor je deur te krijgen. Werken met verschillende producenten betekent dat je als kok actiever op zoek moet naar je producten en dat vergt ook logistiek een andere aanpak”, besluit de gedreven chef van restaurant ’t Vijfde Seizoen

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je van 14 januari tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights