Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met wortelen, er zijn er in alle kleuren.
Wortelen
Het is één van de eerste groentesoorten die we in onze kinderjaren op ons bord kregen. Dat is niet toevallig: wortelen zijn zeer voedzaam en hebben een zoete smaak. We kunnen ze zowel rauw eten als gekookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, in de oven bereid, enz.
De wortelen zoals we die vandaag kunnen kopen of uit onze tuin halen zijn echter nog relatief nieuw.
Het is pas in de tweede helft van de 19de eeuw dat Franse boeren oranje wortelen kweekten. Voordien waren deze wortelgewassen donkerpaars tot bijna zwart en werden ze vooral gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.

Kopen en bewaren
Wortelen zijn eigenlijk het hele jaar door vlot verkrijgbaar. De peen moet stevig zijn en een fraaie oranje kleur hebben. Kijk bovendien of ze geen aangetaste plekken vertonen.
Meestal wordt het loof al tijdens de oogst verwijderd om te vermijden dat de wortelen te veel vocht zouden verliezen. Bij busselwortelen is het belangrijk dat het loof er steeds frisgroen uitziet.
Wortelen bewaar je het best op een koele plaats of in de koelkast. Busselwortelen zijn tot vijf dagen houdbaar als je ze in een plasticzak in de koelkast bewaart. Winterwortelen zijn ongeveer acht weken houdbaar in de koelkast.
Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen, omdat ze daardoor snel oud en bitter worden.
Tweede editie “Week van het Witloof” van 1 tot 7 februari 2023
Na de succesvolle eerste editie in 2022 organiseert VLAM van 1 tot 7 februari 2023 voor de tweede keer de...
Driekoningen: snoep, 3 cadeautjes en een boon in de taart
Zonder taart of pannenkoeken is Driekoningen niet compleet. Wie de boon in het gebak vindt, is even koning en mag...
Smerig gedrag van gasten in de horeca. 4 getuigenissen van kelners.
Vier kelners uit de Nederlandse horeca klappen anoniem uit de biecht over het smerig gedrag van de gasten. Huiver mee!
In de keuken
Wortelen hoeven alleen maar gewassen of voorzichtig geraspt te worden. Rauwe wortelen zijn heerlijk uit het vuistje of met een dipsaus bij het aperitief. Geraspt doen ze het uitstekend bij slaatjes of gewoon als garnituur op het bord.
Als je de wortelen kookt, stoomt of stooft, kan je ze eerst in reepjes, dobbelstenen of andere figuren snijden. Houd de kooktijd steeds zo kort mogelijk om smaak en voedingsstoffen te behouden.
Wortelen zijn lekker op zich of in combinatie met andere groenten. Ook wortelpuree staat bij velen op het wekelijks menu. Je kan wortelen zelfs bij het dessert eten in een voedzame wortelcake.

Gezondheid
Helpen wortelen het zicht verbeteren? Ja. Een portie wortelen (200 g) levert meer dan 2,5 keer de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A en vitamine A draagt bij tot het goed functioneren van de ogen.
Daarnaast is ook een gezonde voeding en levensstijl belangrijk om ons zicht scherp te houden.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Recept van Frank Fol
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Meer recepten
Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Frank Fol, Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be