Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen

5/5
wortelen wortelen horeca

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met wortelen; er zijn er in alle kleuren.

Wortelen

Het is één van de eerste groentesoorten die we in onze kinderjaren op ons bord kregen. Dat is niet toevallig: wortelen zijn zeer voedzaam en hebben een zoete smaak. We kunnen ze zowel rauw eten als gekookt, gestoomd, gebakken, gestoofd, in de oven bereid, enz.

De wortelen zoals we die vandaag kunnen kopen of uit onze tuin halen zijn echter nog relatief nieuw.

Het is pas in de tweede helft van de 19de eeuw dat Franse boeren oranje wortelen kweekten. Voordien waren deze wortelgewassen donkerpaars tot bijna zwart en werden ze vooral gebruikt voor hun geneeskrachtige werking.

wortelen wortel zwart paars

Kopen en bewaren

Wortelen zijn eigenlijk het hele jaar door vlot verkrijgbaar. De peen moet stevig zijn en een fraaie oranje kleur hebben. Kijk bovendien of ze geen aangetaste plekken vertonen.

Meestal wordt het loof al tijdens de oogst verwijderd om te vermijden dat de wortelen te veel vocht zouden verliezen. Bij busselwortelen is het belangrijk dat het loof er steeds frisgroen uitziet.

Wortelen bewaar je het best op een koele plaats of in de koelkast. Busselwortelen zijn tot vijf dagen houdbaar als je ze in een plasticzak in de koelkast bewaart. Winterwortelen zijn ongeveer acht weken houdbaar in de koelkast.

Bewaar wortelen niet bij fruit of groenten die veel ethyleen produceren, zoals peren, appels en aardappelen, omdat ze daardoor snel oud en bitter worden.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

In de keuken

Wortelen hoeven alleen maar gewassen of voorzichtig geraspt te worden. Rauwe wortelen zijn heerlijk uit het vuistje of met een dipsaus bij het aperitief. Geraspt doen ze het uitstekend bij slaatjes of gewoon als garnituur op het bord.

Als je de wortelen kookt, stoomt of stooft, kan je ze eerst in reepjes, dobbelstenen of andere figuren snijden met een scherp mes. Houd de kooktijd steeds zo kort mogelijk om smaak en voedingsstoffen te behouden. 

Wortelen zijn lekker op zich of gestampt met andere groenten. Ook wortelpuree staat bij velen op het wekelijks menu. Je kan wortelen zelfs bij het dessert eten in een voedzame wortelcake.

Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen 4

Gezondheid

Helpen wortelen het zicht verbeteren? Ja. Een portie wortelen (200 g) levert meer dan 2,5 keer de dagdagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A en vitamine A draagt bij tot het goed functioneren van de ogen.

Daarnaast is ook een gezonde voeding en levensstijl belangrijk om ons zicht scherp te houden.

Recept van Frank Fol 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Meer recepten

Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

Messen en meer kookgerei om wortelen te bewerken

Groenten, waaronder wortelen versnijden in blokjes, schijfjes en reepjes of raspen doe je met gepast materiaal. 

Als kookwinkel gespecialiseerd in messen, levert Chef & Knife Belgium zowel aan de horeca als aan hobbykoks en iedereen die houdt van kwaliteitsvol keukenmateriaal met service. In de webshop vind je alle merken, maar je kan in de winkel te Brakel terecht voor professioneel advies. 

Bij Chef & Knife Belgium kan je trouwens ook je messen laten slijpen en zelfs leasen. Dankzij de unieke leasingformules moet je niet meteen de volle som op tafel leggen, maar betaal je een vast jaarlijks huurbedrag. Een aanrader! 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Frank Fol, Lekker van bij ons, Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be, Chef & Knife Belgium

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights