World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 14 weetjes

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 14 weetjes 1

Op het eerste ‘World Pasta Congres’ op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten door de 40 aanwezige pastaproducenten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en is volgens de initiatiefnemers althans één van de meest milieuvriendelijkste en voedzaamste producten die wereldwijd op tafel komen.

World Pasta Day

Wat een leuke dag vandaag (25 oktober) om pasta te eten. Om je favoriete maaltijd extra in het zonnetje te zetten, hebben we 14 leuke pastaweetje voor je verzameld. Benieuwd hoeveel je er al van wist.

1- Oorsprong

De oorsprong van pasta ligt waarschijnlijk in het oude China; het verhaal gaat dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco polo in de 13de eeuw het recept van lintvormige deegwaren uit China heeft meegebracht.

World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 14 weetjes 2

2- Twee of drie ingrediënten

De meeste gedroogde pasta’s bestaan maar uit twee ingrediënten: griesmeel en water. Aan verse pasta wordt vaak ei toegevoegd. Deze ingrediënten worden gekneed tot een zacht deeg – een pasta – en vervolgens uitgerold, gesneden of gevormd tot de gewenste pastavorm.

3- Aanbevolen porties

Alle voedingscentra in de wereld bevelen om 75 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.

5- De spaghetti-lepel 

Wist je dat het gat in de spaphettilepel bedoeld is om te bepalen wat één portie spaghetti is?

pasta pastalepel spaghettilepel Horeca Webzine

6- Pasta koken

Spaghetti koken is niet moeilijk, als je een paar simpele basisregels volgt. Doe de pasta pas in het water als dat kookt, voeg wat zout toe aan het water, gebruik ruim water en roer de spaghetti regelmatig door. Zo voorkom je plakkende pasta. Olie is helemaal is helemaal niet nodig.

Gedroogde spaghetti kookt in 8 tot 9 minuten gaar, verse spaghetti wat sneller. Het is lekker als de pasta ‘al dente is’, dus niet te zacht. Dat kan je maar op één manier controleren en dat is door te proeven. 

Bijt tijdens het koken regelmatig in een pastasliert en hou zo in de gaten dat de spaghetti niet te ver doorgekookt worden.

7- Voedingswaarde

Pasta is allerminst een dikmaker. Pasta geeft energie. Daarom is het onder sporters ook zo’n populair voedingsmiddel. Spaghetti en consoorten zit vol vezels, zeker de volkoren variaties, en is een uitstekend onderdeel van een gezond dieet.

8- Snel verteerbaar 

Hoe langer de pasta is gekookt, hoe sneller je lichaam het verteert. Je lichaam doet er een stuk langer over om al dente pasta te verwerken.

Meer vacatures bekijken of ook een vacature zonder kosten toevoegen? KLIK HIER.

9- Welke saus bij welke pasta? 

De regel is meestal hoe fijner de saus die je bij de pasta serveert, hoe fijner de pasta die je kiest. In de supermarkt vind je zelfs extra dunne pasta, die blijft drijven, voor in soep. 

10- Room in carbonara 

Als je room in je carbonara doet, haal je de woede van heel Italië op je hals. Carbonara maak je enkel met pancetta en ei. Als je ei door de warme pasta roert, stolt het tot een soort ‘scrambled egg’-saus. Maak het af met peper en Parmezaanse kaas.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

11- Welke wijnen schenken bij pasta? 

Er is niets lekkerder dan een bijpassende wijn bij jouw zelfgemaakte pasta. De variatie wijn erbij is bijna oneindig. Maar welke wijn past bij nu bij welk gerecht? Vraag het gerust aan de sommeliers van Châteaux Vini of van Wijnhandel Van Den Bossche.

12- Prima voor je huisdier

Heb je veel te veel pasta gekookt, of gewoonweg te plat gekookt? Weet dat je die prima aan je hond of kat kan voeren. Het is zelfs goed voor ze! En dan zeggen mensen dat Lady en De Vagebond fictie is.

13- Gelukshormoon

Pasta maakt je gelukkig. Het hoge gehalte aan koolhydraten zorgt ervoor dat je meer serotonine produceert. Juist, het gelukshormoon.

Bonus

Heb je tijdens World Pasta Day ook pasta op het menu? Deel je foto in onze groep op Facebook.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten