• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Het is World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 14 weetjes

Maak ook kennis met 'Mafaldine', de nieuwste pasta op de markt

Horeca Webzine by Horeca Webzine
14/11/2020
in Nieuws
0
Het is World Pasta Day! Alleen de grootste pasta-fan kent deze 14 weetjes
184
VIEWS

Op het eerste ‘World Pasta Congres’ op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten door de 40 aanwezige pastaproducenten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en is volgens de initiatiefnemers althans één van de meest milieuvriendelijkste en voedzaamste producten die wereldwijd op tafel komen.

World Pasta Day

Wat een leuke dag vandaag (25 oktober) om pasta te eten. Om je favoriete maaltijd extra in het zonnetje te zetten, hebben we 14 leuke pastaweetje voor je verzameld. Benieuwd hoeveel je er al van wist.

1- Oorsprong

De oorsprong van pasta ligt waarschijnlijk in het oude China; het verhaal gaat dat de Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco polo in de 13de eeuw het recept van lintvormige deegwaren uit China heeft meegebracht.

2- Twee of drie ingrediënten

De meeste gedroogde pasta’s bestaan maar uit twee ingrediënten: griesmeel en water. Aan verse pasta wordt vaak ei toegevoegd. Deze ingrediënten worden gekneed tot een zacht deeg – een pasta – en vervolgens uitgerold, gesneden of gevormd tot de gewenste pastavorm.

3- Aanbevolen porties

Alle voedingscentra in de wereld bevelen om 75 tot 100 gram ongekookte pasta per persoon te nemen als basis voor de maaltijd. De meeste fabrikanten gebruiken die hoeveelheid ook netjes op hun verpakking, al gaan ze vaak wel uit van de bovengrens, dus de 100 gram.

Lees ook:

4 maart: Wereld Obesitas Dag. Restauranthouders kunnen nog veel leren over evenwichtige voeding

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

world pasta day altoni
Foto: Altoni Kelderman

4- Spaghetti

Je hebt macaroni, je hebt ravioli. Je hebt lasagne en je hebt penne. En zo heb je nog heel veel meer andere soorten pasta in alle soorten, maten en kleuren. Sommige bronnen hebben het zelfs over meer dan 700 soorten. Maar van alle bekende pastasoorten is de allerbekendste zonder twijfel spaghetti. In alle uithoeken van de wereld weet iedereen meteen over welke pasta het gaat als de naam ‘spaghetti’ valt. Spaghetti worden over de hele wereld gegeten en dus ook verkocht. Wist je trouwens dat spaghetti het meervoud is van spaghetto, maar wie wil nu maar één spaghetto in het bord?

5- Spaghettilepel 

Wist je dat het gat in de spaphettilepel bedoeld is om te bepalen wat één portie spaghetti is?

pasta pastalepel spaghettilepel Horeca Webzine

6- Pasta koken

Spaghetti koken is niet moeilijk, als je een paar simpele basisregels volgt. Doe de pasta pas in het water als dat kookt, voeg wat zout toe aan het water, gebruik ruim water en roer de spaghetti regelmatig door. Zo voorkom je plakkende pasta. Olie is helemaal is helemaal niet nodig.

Gedroogde spaghetti kookt in 8 tot 9 minuten gaar, verse spaghetti wat sneller. Het is lekker als de pasta ‘al dente is’, dus niet te zacht. Dat kan je maar op één manier controleren en dat is door te proeven. Bijt tijdens het koken regelmatig in een pastasliert en hou zo in de gaten dat de spaghetti niet te ver doorgekookt worden.

7- Voedingswaarde

Pasta is allerminst een dikmaker. Pasta geeft energie. Daarom is het onder sporters ook zo’n populair voedingsmiddel. Spaghetti en consoorten zit vol vezels, zeker de volkoren variaties, en is een uitstekend onderdeel van een gezond dieet.

8- Snel verteerbaar 

Hoe langer de pasta is gekookt, hoe sneller je lichaam het verteert. Je lichaam doet er een stuk langer over om al dente pasta te verwerken.

takeaway afhaalgerechten horeca webzine
Klik en bekijk alle takeaway-adressen waar je pasta kan bestellen

9- Welke saus bij welke pasta? 

De regel is meestal hoe fijner de saus die je bij de pasta serveert, hoe fijner de pasta die je kiest. In de supermarkt vind je zelfs extra dunne pasta, die blijft drijven, voor in soep.

10- Malfaldine 

Mafaldine is de nieuwste pasta van Altoni Kelderman, genoemd naar de prachtige Italiaanse prinses Mafalda van Savoye (1902-1944). Zij was de tweede dochter van koning Victor Emanuel III en Helena van Montenegro.

Nadat een jaar lang het gerucht ging dat Mafalda zich met de Belgische kroonprins Leopold zou verloven, trouwde ze op 23 september 1925 in slot Racconigi met Filips, landgraaf van Hessen-Kassel die een fanatiek lid was van de NSDAP. Door zijn huwelijk met Mafalda werd hij in de gelegenheid gesteld te bemiddelen tussen de nazi’s in Duitsland en de fascisten in Italië. Adolf Hitler, naar wie de derde zoon vernoemd was, vertrouwde Mafalda evenwel niet en noemde haar het grootste kreng uit de Italiaanse koninklijke familie.

gratis abonnement Horeca Webzine

Toen in 1943 Benito Mussolini met steun van het Duitse leger opnieuw aan de macht kwam in een deel van Italië en de koninklijke familie vluchtte naar Brindisi, werd Mafalda met een list naar de Duitse ambassade in Rome gelokt en door de SS gearresteerd. Men legde haar “subversieve activiteiten” ten laste en transporteerde haar naar Concentratiekamp Buchenwald, waar ze op 27 augustus 1944 omkwam ten gevolge van een geallieerd bombardement.

In Italië werd in 1995 als eerbetoon een postzegel met haar beeltenis gedrukt. Verschillende steden hebben straten en pleinen naar haar genoemd en monumenten voor haar opgericht. En nu heeft Altoni Kelderman ook een pasta naar haar vernoemd die getest én goedgekeurd werd door een echte kenner.

mafaldine altoni pasta
Malfandine, de nieuwste pasta van Altoni, getest en goedgekeurd door een echte kenner.

11- Room in carbonara 

Als je room in je carbonara doet, haal je de woede van heel Italië op je hals. Carbonara maak je enkel met pancetta en ei. Als je ei door de warme pasta roert, stolt het tot een soort ‘scrambled egg’-saus. Maak het af met peper en Parmezaanse kaas.

12- Welke wijnen schenken bij pasta? 

Er is niets lekkerder dan een bijpassende wijn bij jouw zelfgemaakte pasta. De variatie wijn erbij is bijna oneindig. Maar welke wijn past bij nu bij welk gerecht? Vraag het gerust aan Steven Herteleer van Wijnen Van Den Bossche in Maldegem.

partner van den bossche pasta wijnen
– ADVERTENTIE –

13- Prima voor je huisdier

Heb je veel te veel pasta gekookt, of gewoonweg te plat gekookt? Weet dat je die prima aan je hond of kat kan voeren. Het is zelfs goed voor ze! En dan zeggen mensen dat Lady en De Vagebond fictie is.

14- Gelukshormoon

Pasta maakt je gelukkig. Het hoge gehalte aan koolhydraten zorgt ervoor dat je meer serotonine produceert. Juist, het gelukshormoon.

Bonus

Heb je vandaag pasta op het menu? Deel je foto in onze groep.

Tags: altoniconsumentnieuwspastawereld pasta dag
ShareTweetShare
premium partner pH-20
premium partner keurslager
premium partner pH-20
premium partner weyn's honing
Previous Post

Gastvrouw/heer en maaltijdbezorger tot 100 snelst groeiende beroepen van de toekomst.

Next Post

Een goede eigen website voor je horecazaak maak je met deze 5 tips

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
website-Horeca-Webzine

Een goede eigen website voor je horecazaak maak je met deze 5 tips

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

DCP bv luchtzuivering LED verlichting Power Analyse (1)

DCP bv: reeds meer dan 30 jaar technisch installateur en service provider

08/03/2021
matcha tea thee recepten zozen franklin piens

Matcha, superfood onder de superfoods! Tips en 2 recepten

08/03/2021
test testen covid-19 pH-20

pH-20 maakt ons wegwijs in de diverse testen voor een veilige heropstart

08/03/2021
mastercooks of belgium 29 meesterkoks box bon moments

Drie Mastercooks, zo verschillend maar toch 1 gemeenschappelijk doel

06/03/2021
IYFV 9 pompoen groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: zeg zomaar niet pompoen tegen alle pompoenen

05/03/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.