Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. Vandaag zetten we witte kool, één van de oudste koolsoorten, in de kijker.
Witte kool
Witte kool, ook wel geschreven als wittekool is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt geteeld voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt.
Het is een van de oudste koolsoorten. De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland, Noord-Holland, omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen.
Ook vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling worden toegepast.
In Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek heet de groente boeskool.

Teelt
Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:
- Spitskoolteelt voor de vroegste teelt met oogst in juni en soms ook voor de zomerteelt
- Zomerteelt met oogst in juli en augustus
- Vroege herfstteelt met oogst in september en begin oktober
- Late herfstteelt met oogst in oktober
- Bewaarteelt met oogst in november
Ronde bal

Aankoop en bewaring
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Bereiden

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Gezondheid
Reken 300 tot 400 gram gekookte kool per persoon. Voor salades reken je 75 tot 100 gram.
Recept van Frank Fol
Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.
Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be