Witte kool, één van de oudste kolen

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
witte kool kolen recepten horeca frank fol

Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag extra aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten. Vandaag zetten we witte kool, één van de oudste koolsoorten, in de kijker.

Witte kool

Witte kool, ook wel geschreven als wittekool is een gekweekte variëteit van de kool. Deze vorm wordt geteeld voor de verwerking tot zuurkool, maar ook voor de verse markt.

Het is een van de oudste koolsoorten. De teelt vindt vanouds voornamelijk plaats in West-Friesland, Noord-Holland, omdat daar geen aantasting door knolvoet optreedt. Dit is ook terug te vinden in de rasnamen, zoals in Langendijker Bewaar en Roem van Enkhuizen.

Ook vindt er nog teelt plaats in Limburg en Noord-Brabant, maar daar moet een ruime vruchtwisseling worden toegepast.

In Groningen, Drenthe, Overijssel en de Achterhoek heet de groente boeskool.

witte-kool-frank-fol-horeca-webzine

Teelt 

Er worden de volgende teeltwijzen onderscheiden:

  • Spitskoolteelt voor de vroegste teelt met oogst in juni en soms ook voor de zomerteelt
  • Zomerteelt met oogst in juli en augustus
  • Vroege herfstteelt met oogst in september en begin oktober
  • Late herfstteelt met oogst in oktober
  • Bewaarteelt met oogst in november

Ronde bal

Witte kool is een stevige, ronde bal met gesloten bladeren. Witte kool is heel smakelijk om te eten en makkelijk klaar te maken. Witte kool wordt ook gebruikt om zuurkool van te maken. 
 
Witte kool heeft een neutrale smaak. Je kunt er dus eindeloos mee variëren. Wat ook interessant is: het is nooit duur. Je kunt witte kool het beste in de koelkast bewaren.
witte-kool-gesneden-frank-fol-horeca-webzine

Aankoop en bewaring

Bij de aankoop van witte kool moet je kijken naar de buitenbladeren die stevig, fris van kleur en glanzend moeten zijn. Vermijd kolen met verwelkte buitenbladeren of met bruine vlekken.
 
Verse kool heeft knapperige bladeren die piepen als je ze tussen de vingers wrijft. Bovendien moet een kool zwaar wegen voor zijn grootte.
 
Witte kool bewaar je het best in zijn geheel en ongesneden op een koele plek of in de groentelade van de koelkast. Snij voor de bereiding alleen de hoeveelheid af die nodig is en bewaar de rest in de koelkast.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Bereiden

Net zoals bijna alle koolsoorten is witte kool ook geschikt om rauw te eten. Als je ze fijngesneden met wat kokend water overgiet, wordt die aangenamer om eten. 
 
De meeste voedingsstoffen blijven bewaard tijdens de bereiding als witte kool kort en snel gegaard wordt. De meest aangewezen manier om witte kolen te bereiden is fermenteren (choucroute), maar je kan die stomen, koken onder hoge druk of wokken.
 
Indien je witte kool wilt stoven, gebruik dan zo weinig mogelijk bereidingsvet. 
 
Bereid witte kool, net zoals alle andere kolen trouwens, tot ze beetgaar zijn, en zeker niet langer.
witte kool frank fol geraspt horeca webzine

Gezondheid

Witte kool is een ideale wintergroente die bovendien boordevol goede voedingsstoffen zit. 
 
Witte kool wordt, net als alle andere koolsoorten ten onrechte vaak geassocieerd met zwaar en calorierijk. Witte kool is, zoals de meeste andere groenten, nutriëntdense voedingsmiddelen. Dat betekent dat ze relatief veel essentiële voedingsstoffen voor weinig calorieën bevatten.
 
Een portie witte kool van 100 gram (rauw) bevat bijvoorbeeld nauwelijks 30 kcal. Veel is natuurlijk afhankelijk van de bereidingswijze.
 
Witte kool is rijk aan vitamines en mineralen. Net als de meeste kolen ook een goede bron van vitamine C, foliumzuur en vitamine K. Daarnaast ook een belangrijke bijdrager aan de inname van kalium, calcium, vitamine A, B1, B2 en B6.
 
Daarnaast bevatten ze ook bioactieve stoffen zoals aromatische indolen, isothiocyanaten en flavonoïden, die het lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen en andere schadelijke stoffen. 
 
Mogelijk beschermt regelmatige consumptie van kolen in beperkte mate tegen darmkanker. 

Reken 300 tot 400 gram gekookte kool per persoon. Voor salades reken je 75 tot 100 gram.

Recept van Frank Fol 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten