Winterterrassen verboden: de horeca pikt het niet

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
terrassen-winterterrassen-horeca

Na de succesvolle winterterrassen van vorig jaar, is het deze winter verboden. De gemeente vreest namelijk voor leegstaande terrassen en een ‘rommelige’ uitstraling. Tot woede van de lokale horeca-ondernemers. De petitie tegen het verdwijnen van de winterterrassen werd binnen één dag al 450 keer ondertekend.

Winterterassen

De gemeente stond eerst positief tegenover het verlengen van de overdekte terrassen, maar komt na onderzoek tot de conclusie dat het onder meer zal leiden tot een rommelige uitstraling door de tijdelijke afschermingen en (niet duurzame) terrasverwarming.

Ook vreest de gemeente voor lege uitstallingen die niet gebruikt worden als het slecht weer wordt. Daarnaast zorgt het volgens de gemeente voor teveel onduidelijkheden als het gaat om verzoeken voor tijdelijke overkappingen, afschermingen en terrasverwarmingen. 

Petitie

Lilian van Vliet, eigenares van restaurant The Bamboo Room aan de Kerkstraat, startte vandaag een petitie. Met een bezoekje van de boa’s, werd zij gisteren onaangenaam verrast. “Gisteren kwamen ze met drie man sterk vertellen dat het winterterras niet mocht. Toen ik naar de reden vroeg zeiden ze: ‘Omdat dat zo is”.

Lilian vroeg hen om het papier te zien of de reden in een schrijven, maar dat was niet mogelijk. 

Van Vliet zegt niet ingelicht te zijn en is het alles behalve eens met het besluit. “We gaan onze tent niet weghalen, zeker niet op deze grond. We zijn al met onze jurist in gesprek en daarom ben ik direct de petitie gestart namens de Hoornse horeca.” 

Investering

Van Vliet heeft zo’n 16 tafels op het terras staan en investeerde flink om het af te schermen.

“En met mij ook veel andere horeca. Vorig jaar hebben we zeilen laten maken met duurzame materialen bij een lokaal bedrijf. Vorige winterperiode is er niks over gezegd, niks positiefs en niks negatiefs, helemaal niks. Eind april mochten we weer open en hebben we op verzoek van boa’s het terras was kleiner gemaakt voor het open karakter. Maar alles was prima, en nu mag het plots niet meer.” 

Pilot winterterrassen volgend jaar

Eind augustus werd beslist dat de terrassenuitbreiding in ieder geval tot 1 november mocht blijven. Het college van B&W zegt de horeca tegemoet te komen door nu al duidelijkheid te geven over volgend jaar: van april tot en met oktober 2022 mogen er opnieuw verruimde terrassen worden geplaatst.  

Ook wordt voor volgend jaar winter een pilot gelanceerd, waarbij drie horecaondernemers een winterterras mogen houden. De woordvoerder van de gemeente Hoorn laat weten dat de horeca nog ingelicht wordt over deze beslissing. 

Reeds 30 jaar in andere steden

Van Vliet: “We kijken al 30 jaar naar winterterrassen in andere steden, al zo lang wordt er over gesproken. Moeten we dan op ons blote knieën smeken voor het stadhuis om een winterterras? Dit besluit voelt als ondernemers pesten, zeker na de anderhalf jaar die we met corona achter de rug hebben.”

Lees meer …

Bron: NH Nieuws

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten