Een winkel in combinatie met een café of restaurant wordt steeds populairder omdat consumenten meer beleving willen. Maar starters die zo’n businessconcept willen beginnen, lopen steeds tegen bestaande regelgeving aan. Om dat te veranderen, is een lobby gestart.
Conceptstore
Natascha Mostert een succesvolle conceptstore in Sittard. Het is een businessconcept van beauty, mode en horeca. En dat allemaal onder één dak.
Maar vanwege de huidige regelgeving in Nederland werd het haar niet echt makkelijk gemaakt de conceptstore te beginnen.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Gemeente niet akkoord
Toen alle bouwtekeningen bij de gemeente ingediend waren, liet de gemeente aan Natascha weten dat er van alles anders moest.
“Het horeca gedeelte moest helemaal afgescheiden worden van de rest. Er moest een afscheiding van anderhalve meter hoog komen. Toen konden we helemaal weer opnieuw beginnen”, vertelde ze aan Henriette van Rijsingen van EenVandaag.
Gelukkig heeft de architect een mooie oplossing kunnen bedenken waarmee de gemeente akkoord ging en het hele idee van haar concept toch kon blijven bestaan.

Vervelend
Natacha vindt het vervelend hoe het is gegaan vertelde ze ook nog.
“Als je een conceptstore begint, dan hoor je steeds van dit en dat mag eigenlijk niet. En dat is toch te gek voor woorden. Waarom zou je niet met je winkeltasje door de horeca mogen lopen als dat is wat mensen leuk vinden?”
Niet alle starter met een gelijkaardig innovatief businessconcept hebben het geluk dat hun plan wordt goedgekeurd. Je hebt al wat relaties nodig bij de gemeente zo blijkt uit de getuigenis van Natascha om aanhoord te worden.
The Potato Club: 10 recepten met aardappelen voor topchefs
Een klassieker in de keuken en toch verrassend anders. De Belgische aardappel is niet meer weg te denken in de...
Bedrijfscateringkok: de voordelen en 4 super vacatures
Werken in de horeca is verrassend veelzijdig. Het is een dynamische branche waarin geen dag hetzelfde is. En er zijn...
Koken wordt met deze 100 super tips van chefkoks een stuk leuker
Met deze 100 tips van chefkoks wordt koken voor iedereen een stuk leuker en ongetwijfeld ook lekkerder
Vegan en vegetarische voeding: quiz 2023
Meer en meer mensen eten vegan en vegetarisch: om gezondheidsredenen, uit zorg voor het milieu of dierenwelzijn,… Niet iedere vegetariër...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN, CATERINGBEDRIJVEN EN FEESTLOCATIES.
Ook je horecazaak, cateringbedrijf of feestlocatie in deze carrousel? KLIK HIER.
Versoepeling van de regelgeving
De versoepeling van de huidige nijpende landelijke regelgeving is noodzakelijk voor vernieuwing in de winkelstraten.
De bestaande wet is te veel ingericht in hokjes waarbij winkel, horeca en dienstverlening worden gescheiden. Daardoor is zo’n winkel als die van Natascha eigenlijk illegaal.
Politiek moet weg vrijmaken
“Op dit moment moet er als het ware een Berlijnse muur in het pand gerealiseerd worden om het horecagedeelte van de winkel te scheiden.”
“Er zijn vele hobbels te nemen om het binnen de wet spits te krijgen. Als ‘de hokjes’ worden losgelaten, zouden volgens hem veel meer ondernemers de stap zetten om te ondernemen in kernwinkelgebieden”, volgens Sjaak Vinken van Bureau Streetwise in hetzelfde artikel van EenVandaag.
Politiek Den Haag moet de weg vrijmaken voor hen, vindt Vinken. “Anders duren trajecten zo lang dat ondernemers vóór opening vaak al in financiële problemen komen. Ik durf te beweren dat de huidige regelgeving de grootste oorzaak is voor de leegstand in winkelgebieden.”
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Alcoholwet als excuus
Volgens Sjaak Vinken wordt steeds de verkoop van alcohol als excuus gebruikt. “Maar in deze nieuwe conceptstores voldoet het horecagedeelte aan alle horeca-eisen. De ondernemer wordt net als bij elke horeca-onderneming getoetst.”
Salade van doperwten en hun scheuten, erwtencoulis met munt, gele kerstomaten en citroen
Erwten drogen snel uit, laat ze dus niet te lang liggen. Je bewaart ze best op een koele plek in...
Tartaar van Wagyu met asperges, radijs, kappertjes, rode ui, gebakken aardappelen en roerei
Topchef Francesca Sterckx ging aan de slag met Waguy van Hof van Ossel. Kenners en topchefs spreken in de overtreffende...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Inspelen op nieuwe tijd
Iedereen moet beseffen dat we in een nieuwe tijd zitten en daar moeten we op inspelen. Wij werken nu nog allemaal volgens de oude wereld, waarin alles is dichtgetimmerd in bestemmingsplannen en wat uitgaat van ouderwetse gilden en ambachten.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron en foto in het artikel: EenVandaag.nl