Een winkel in combinatie met een café of restaurant wordt steeds populairder omdat consumenten meer beleving willen. Maar starters die zo’n businessconcept willen beginnen, lopen steeds tegen bestaande regelgeving aan. Om dat te veranderen, is een lobby gestart.
Conceptstore
Natascha Mostert een succesvolle conceptstore in Sittard. Het is een businessconcept van beauty, mode en horeca. En dat allemaal onder één dak.
Maar vanwege de huidige regelgeving in Nederland werd het haar niet echt makkelijk gemaakt de conceptstore te beginnen.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Gemeente niet akkoord
Toen alle bouwtekeningen bij de gemeente ingediend waren, liet de gemeente aan Natascha weten dat er van alles anders moest.
“Het horeca gedeelte moest helemaal afgescheiden worden van de rest. Er moest een afscheiding van anderhalve meter hoog komen. Toen konden we helemaal weer opnieuw beginnen”, vertelde ze aan Henriette van Rijsingen van EenVandaag.
Gelukkig heeft de architect een mooie oplossing kunnen bedenken waarmee de gemeente akkoord ging en het hele idee van haar concept toch kon blijven bestaan.

Vervelend
Natacha vindt het vervelend hoe het is gegaan vertelde ze ook nog.
“Als je een conceptstore begint, dan hoor je steeds van dit en dat mag eigenlijk niet. En dat is toch te gek voor woorden. Waarom zou je niet met je winkeltasje door de horeca mogen lopen als dat is wat mensen leuk vinden?”
Niet alle starter met een gelijkaardig innovatief businessconcept hebben het geluk dat hun plan wordt goedgekeurd. Je hebt al wat relaties nodig bij de gemeente zo blijkt uit de getuigenis van Natascha om aanhoord te worden.
Een superleuke baan als kelner dankzij deze 10 handige tips
Werken als kelner in de horeca is leuk, maar ook zwaar. Nu zeker met dit mondmasker op. Om er voor...
Waar komt het fooi geven vandaan, en hoeveel geef je nu?
We vinden het heel normaal: een extraatje geven aan de bediening, nadat je uiteten bent geweest. Maar waar komt fooien...
Vis van de maand: zeewolf, een monsterlijke vis met heerlijke smaak
Tijdens de campagne ‘Vis van de Maand i.s.m. het visbedrijf Quisquater uit Dendermonde, lichten we elke maand een vissoort uit...
Topvlees van bij ons: Duroc d’Olives
In nauwe samenwerking met Belgische Keurslagers, wijnhandel Châteaux Vini, Chef & Knife en 6 topchefs lichten we tijdens de campagne...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Versoepeling van de regelgeving
De versoepeling van de huidige nijpende landelijke regelgeving is noodzakelijk voor vernieuwing in de winkelstraten.
De bestaande wet is te veel ingericht in hokjes waarbij winkel, horeca en dienstverlening worden gescheiden. Daardoor is zo’n winkel als die van Natascha eigenlijk illegaal.
Politiek moet weg vrijmaken
“Op dit moment moet er als het ware een Berlijnse muur in het pand gerealiseerd worden om het horecagedeelte van de winkel te scheiden.”
“Er zijn vele hobbels te nemen om het binnen de wet spits te krijgen. Als ‘de hokjes’ worden losgelaten, zouden volgens hem veel meer ondernemers de stap zetten om te ondernemen in kernwinkelgebieden”, volgens Sjaak Vinken van Bureau Streetwise in hetzelfde artikel van EenVandaag.
Politiek Den Haag moet de weg vrijmaken voor hen, vindt Vinken. “Anders duren trajecten zo lang dat ondernemers vóór opening vaak al in financiële problemen komen. Ik durf te beweren dat de huidige regelgeving de grootste oorzaak is voor de leegstand in winkelgebieden.”
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Alcoholwet als excuus
Volgens Sjaak Vinken wordt steeds de verkoop van alcohol als excuus gebruikt. “Maar in deze nieuwe conceptstores voldoet het horecagedeelte aan alle horeca-eisen. De ondernemer wordt net als bij elke horeca-onderneming getoetst.”
Zeewolf met asperges, raapstelen, spek en vadouvanmousseline
De beste zeewolf koop je van april tot september. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken...
Jonge ui met salpicon van paddestoelen, prei, hazelnoten en gerookt zout
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
Inspelen op nieuwe tijd
Iedereen moet beseffen dat we in een nieuwe tijd zitten en daar moeten we op inspelen. Wij werken nu nog allemaal volgens de oude wereld, waarin alles is dichtgetimmerd in bestemmingsplannen en wat uitgaat van ouderwetse gilden en ambachten.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Dank je wel!
Bron en foto in het artikel: EenVandaag.nl