Windmühlenmesser doet beroep op kaasmeesters voor de ontwikkeling van 4 messen

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Ook producenten van horecamaterialen kunnen op vandaag niks meer aan het toeval overlaten. Het is voor hen dan ook een hele uitdaging om materialen te maken die het gebruik ervan verbeteren. Om dit te bereiken gaan producenten samenwerkingen aan met chefs en professionals die er dagelijks mee werken. Ook Windmühlenmesser deed het voor de ontwikkeling van een nieuwe reeks kaasmessen.

Windmühlenmesser

De messen van Windmühlenmesser worden sinds 1872 handgemaakt in Solingen. De traditionele werkmethoden zijn bewaard gebleven in grote delen van de productie. En dat komt het karakter en de kwaliteit van de messen ten goede komt.

Bekend uit oma’s tijd zijn de kleine keukenmessen, de typische ‘patattemesjes’ of ‘molentjes’, die – eenmaal in de hand – een integraal onderdeel van het dagelijks leven zijn.

De messen van Windmühlenmesser zijn van zeer hoge kwaliteit. Ze hebben een handgemaakt karakter en worden vaak generaties lang doorgegeven. De lange traditie in de productie van de messen brengt veel ervaring mee en maakt deze keukenmessen in hun kwaliteit en afwerking een product van eerste keuze.

Fromagerie Guillaume

Toen Windmühlenmesser besloot om een nieuwe serie kaasmessen voor professionele gebruikers op de markt te brengen, waren de ontwikkelaars erg blij dat William en Bas van Hest van ‘Fromagerie Guillaume’ in het Brabantse Berkel-Enschot ontwikkelingspartners wilden zijn.

De ‘Fromagerie Guillaume‘ bestaat al 13 jaar en is een klein familiebedrijf. Het wordt gerund door William, Mirjam en zoon Bas van Hest. William en Mirjam delen al 40 jaar hun passie voor kaas omdat ze eerder al drie speciaalkaaswinkels hadden. Dit werd gevolgd door het idee om hun kaas ook aantrekkelijk te maken voor de gastronomie. Doel was om de beste, mooiste en lekkerste kazen van Europa te verzamelen voor restaurants en speciaalzaken.

Vanwege de lange ervaring en hoge kwaliteit van het huis ontving William zelfs een speciale prijs met de daaraan verbonden titel ‘Maître-Fromager de Pays-Bas’, een titel dat slechts wordt toegekend aan enkelingen.

Windmühlenmesser | Fromagerie Guillaume | Horeca Webzine

De eerste ontmoeting tussen Windmühlenmesser met de familie van Hest vond plaats in april 2018 in de ‘windmolen’ tijdens een seminar. Door de bemiddeling van Gérard Rinkes, medewerker van de distributeur Wensink in Nederland, kreeg Windmühlenmesser de kans om de familie van Hest te leren kennen en met hen ideeën uit te wisselen.

Uiteraard ging het vooral over hoe Windmühlenmesser nieuwe kaasmessen voor professioneel gebruik kon ontwikkelen. Welke eigenschappen die messen wel zouden hebben, wat er verbeterd kan worden aan de huidige en in welke oplage.

Ontwikkeling kaasmessen

In totaal werden drie ‘sample races’ gehouden over een periode van bijna twee jaar. Dat heeft geleid tot de vier definitieve modellen die nu beschikbaar zijn. Verschillende bezoeken aan de Fromagerie in Berkel-Enschot waren daarvoor noodzakelijk. De fabrikant ontving tijdens die ontmoetingen belangrijke feedback van William en Bas, waardoor de ontwerper Tim Wieland, de ontwerper bij Windmühlenmesser dichter en dichter bij de eisen kwam waaraan de messen moesten voldoen.

Een grote taak was de selectie van de juiste assneden voor twee van de messen. Maar ook het juiste type schacht en de juiste hoek om er zowel zachte als harde kaas mee te snijden. Uiteraard speelden de sterkte van de messen, de grootte en textuur van de kaasgaten een belangrijke rol in het ontwerp van de kaasmessen.

Van begin tot eind lag de focus op de geschiktheid van de messen voor veeleisend professioneel werk, terwijl tegelijkertijd aan elegantie en ergonomie van de vorm werd gedacht. De vier messen hebben elk een speciale functie op het gebied van grip, houding en snijkracht, eenvoudig toe te passen om het dagelijkse werk voor professionele gebruikers te vereenvoudigen.

Pruimenhout

De messen hebben een fijn gesederd oppervlak en met de hand gepolijste schachten voor een hoge scherpte. Vooral het geitenkaasmes heeft een fijne, maar nog steeds stabiele tip, die een grote nauwkeurigheid in de snede vereist. Het mes is uitgerust met een speciale, scherp gepolijste extractor.

De handvatten zijn gemaakt van prachtig korrelig pruimenhout, zorgvuldig gevormd en met de hand geolied. Hierbij kwam echt het oude ambacht van de messenproductie die gecultiveerd en ook getraind wordt bij Windmühlenmesser.

De fabrikant is alvast heel blij met de realisatie van de kaasmessen met de hulp van William, Mirjam en Bas van Hest, en is ervan overtuigd dat de messen zich hun dienst zullen bewijzen door hun kwaliteit.

Froma’o

Het staat vast dat de kaasmakerij al vanaf ongeveer 5.000 voor Christus bestaat. Zowel in Mesopotamië en het Zwarte Zeegebied als in Egypte en Noord-Afrika werden aanwijzingen gevonden. In de 4e eeuw voor Christus bracht men de techniek over de Alpen en maakten de Kelten er kennis mee. In Griekenland en het Romeinse Rijk werd kaas behandeld als een verfijnde delicatesse en verspreidde zich dus via de Kelten naar bijna alle delen van Europa.

Sinds millennia is kaas dus een belangrijk culinair voedsel dat gretig wordt uitgewisseld over de landsgrenzen. Dit bracht Windmühlenmesser op het idee om de kaasmessen te benoemen met namen in het Esperanto.

Kapro

Het 85 mm lange, puntige blad van dit geitenkaasmes heeft een zeer zacht gebogen, gladde rand en is speciaal aangepast aan het snijden van de meestal kleine geitenkaas. De hoge scherpte verdeelt de vrij zachte kazen heel precies en geeft een glad snijoppervlak. De lichte kromming van de snijkant maakt het mogelijk om aan het einde van de snede te worden gerold. Een scheiding van de zachte of soms brosse korst met een schone cut is mogelijk. De hoek van het mes naar het handvat is zeer hoog, zodat zelfs met grote handen een heleboel ruimte blijft tijdens het snijden, zonder het snijpad aan de raken.

Pano

Dit kleine mes is vooral bedoeld om het brood naar de kaas te portioneren. De bolle schacht, die aan beide zijden wordt gemalen, is met de hand gepolijst en is ook geschikt voor juridische linkshandige gebruikers. Het polijsten van de schacht vereist een gladde snede, ook voor bijvoorbeeld fruitbrood, zonder dat de ingrediënten uit het brood worden getrokken. De korst en het oppervlak van het brood blijven bij elkaar. Ideaal om te genieten.

Mola

Dit zacht kaasmes met gevorkt uiteinde en konkaver-schacht is dermate smal dat het de kaas niet zoveel aanhechting biedt. Het mes heeft een fijne, zeer dun gemalen holle schacht. De afstanden zijn 4 mm breed en met de hand gepolijst voor moeiteloos snijden. De gevorkte punt van het mes maakt het serveren gemakkelijk. De hoek van het blad naar het handvat is zeer hoog en zorgt voor de nodige vrijheid van zelfs een grote hand bij het snijden.

Truo

Het blad van dit universeel kaasmes met gaten en conkaver-schacht is met zijn ca. 35 mm de breedste, maar wordt gebroken door twee welgevormde, grote gaten. Dit voorkomt dat de kaas aanhecht. Tegelijkertijd geeft de breedte voldoende stabiliteit om gemakkelijk door hardere kazen te snijden, zoals belegen of oude Gouda. Om een mooi oppervlak van de kaas te behouden, zijn de gaten van het mes speciaal gepolijst en worden de randen met de hand gladgestreken. Door de dun gemalen holle schacht verdeelt het mes de kaas zonder inspanning. De hoek van het blad is ontworpen om ergonomisch te kunnen snijden zonder duwen.

Lees meer over Windmühlenmesser.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Windmühlenmesser

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten