Van 4 tot 10 mei 2020 gaat weer ‘De Week van groenten en fruit©‘ door. Doel van de actie dit jaar is de bloemkool en pompelmoes in de spotlights te zetten. Leer hier vandaag alvast meer over de groente van het jaar, vind die in het rooster en maak kans op een ‘Box Bon Moments’ van ‘The Mastercooks of Belgium®’ ter waarde van €100.
Bloemkool, groente van het jaar 2020
Bloemkool is een hele populaire groente. En met reden: deze eetbare bloem is niet alleen erg smakelijk maar ook nog eens bijzonder gezond. Bovendien is bloemkool erg veelzijdig in de keuken. Het is een groente die op veel verschillende manieren kan worden bereid en die ook bij veel gerechten past. Zo past deze mooie groente niet enkel uitstekend bij de smaken van de Westerse keuken, maar is het ook een veelgebruikt ingrediënt in exotische schotels zoals Indiase curry’s.
Bloemkool is, zoals de naam al zegt, de eetbare bloem van een koolsoort. Het heeft een vrij zachte, licht nootachtige smaak, die zich bij een te lange kooktijd ontwikkelt tot een uitgesproken, tamelijk onaangename koolsmaak. Er zijn enkele verschillende varianten, die echter in voedingswaarde amper uiteenlopen, zoals we hieronder bespreken.
Soorten bloemkool
Hoewel de witte variant veruit het meest bekend is, komt bloemkool in nog een aantal kleuren. Zo is er groene bloemkool (de puntige variant noemt men romanesco of torentjesbloemkool. Ook kom je soms gele, oranje, rode of zelfs paarse varianten tegen, zoals op de afbeelding hieronder. Weliswaar zien die er anders uit, maar de bereidingswijze en de smaak zijn niet belangrijk anders dan die van de standaard witte soort.

Wel is de voedingswaarde licht verschillend. De gele, oranje, rode en paarse kleuren worden namelijk veroorzaakt door antioxidanten. Je zou dus kunnen stellen dat ze nog een beetje gezonder zijn dan de witte soort.
Tip: gekleurde bloemkolen verliezen na het koken meestal hun kleur. Door ze bijvoorbeeld te roosteren, te wokken of rauw te eten is dat (vrijwel) geheel te voorkomen.
Erg gezonde groente
Bloemkool is een erg gezonde groente met een hoge voedingswaarde. Het is een prima bron van voedingsvezel, maar bevat zeer weinig calorieën. Ook is deze koolsoort rijk aan diverse belangrijke antioxidanten en vitamines. Zo is het een uitstekende bron van vitamine C en een goede bron van foliumzuur. Verder bevat het ruime hoeveelheden sporenelementen, waaronder met name kalium.
Koken
Als je de bloemkool in zijn geheel kookt, zet die dan met de stronk naar beneden in de pan. In 8 à 10 minuten is de groente gaar. Maar als je zekerheid wilt, prik er dan een vork in om te testen. Blijven de dikste stukken van de kool gemakkelijk aan de vork hangen, dan kan je die beetgaar opdienen.
Kook je liever kleinere bloemkoolroosjes en de stam, dan mag je een kortere kooktijd aanhouden. In 5 tot 8 minuten kook je de roosjes gaar. Net als bij de gehele groente, kan je testen of de bloemkoolroosjes gaar zijn door er met een vork in te prikken. Doe dit bij de dikkere roosjes. Ook hier is het zo dat als de roosjes gemakkelijk aan de vork blijven hangen dat de bloemkool klaar is om opgediend te worden.
Bekijk nog meer tips, 12 bereidingswijzen en recepten.
Vind de bloemkool

EINDE WINACTIE
De loting uit de 971 juiste inzendingen werd uitgevoerd onder toezicht van gerechtsdeurwaarder Zemouri op zondag 12 april 2020 om 12u. Uit alle juiste antwoorden werd één winnaar online geloot. Hij/zij wint een ‘Box Bons Moments’ van ‘The Mastercooks of Belgium®’, een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids ter waarde van €100.
Klik hier om te weten wie gewonnen heeft.
The Mastercooks of Belgium®
‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving. Maak kennis met de leden.

‘The Young Masters©’ is een creatief labo binnen de Mastercooks of Belgium®. Deze culinaire jongerengroep bestaat uit 22 Belgische chefs die nieuwe ideeën uitwerken om de Belgische keuken naar de toekomst toe nog sterker en aantrekkelijker te maken, zowel in België als in het buitenland.
Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!
Bronnen: We’re Smart, GroenteGroente.nl, The Mastercooks of Belgium®