Op wijnreis naar het domein Poggio al Tesoro met Bart Rogiers

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.828 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Poggio al Tesoro Bart Rogiers wijn Marilisa Allegrini

Deze maand neemt Bart Rogiers van Châteaux Vini ons mee naar Bolgheri, aan de Toscaanse kust om er kennis te maken met Marilisa Allegrini, de drijvende kracht achter het wijndomein Poggio al Tesoro – nog een oude liefde van Bart? – en zes mooie wijnen voor ieder moment, waaronder een heel uitzonderlijke dessertwijn als verbluffend geschenk voor Valentijn. 

Een uitzonderlijke geografische ligging

Poggio al Tesoro is een wijndomein dat gelegen is in Bolgheri aan de Toscaanse kust. Op heldere dagen kan je vanop de hoger gelegen percelen de contouren van het eiland Elba ontwaren. En dit soort dagen zijn geen uitzondering omwille van het specifieke microklimaat dat hier heerst. 

De nabijheid van de zee zorgt voor warme dagen, een verfrissende bries en voor een uitzonderlijke lucht- en lichtkwaliteit. Vanaf de rotsflanken van Castiglioncello gaan de minerale en steenrijke bodems over naar de kust met meer zanderige percelen met klei, kalk en fossiel gesteente dat stamt uit lang vervlogen tijden toen de zee nog tot aan de voet van de heuvels reikte. 

Dit amalgaam van natuurlijke parameters wordt in wijnmiddens ‘terroir’ genoemd, een vaak misbruikte term weliswaar. Maar in Bolgheri hebben illustere wijnen als Sassicaia en Ornellaia afdoende bewezen dat ‘terroir’ hier geen ijdel begrip is. 

Het terroir van Bolgheri is uitstekend geschikt voor de aanplant van cabernets, merlot en syrah voor de rode wjjnen terwijl de hele kuststreek aan de Tyrreense zee fan is van de witte vermentino-druif. Het domein omvat 70 ha wijngaard verdeeld over 4 grote percelen met elk zijn eigen, uniek terroir.

Poggio al Tesoro 9

De mensen achter het project

Het verhaal van Poggio al Tesoro begint in 2003 toen de eerste wijnstokken werden aangeplant. Het was Walter Allegrini, mede-eigenaar en wijnmaker van het fameuze Allegrini-estate in Valpolicella, die zijn grote liefde voor dit stuk land vertaald zag in dit nieuwe project. 

Zijn zus Marilisa Allegrini is de drijvende kracht achter het domein wat filosofie, strategie en marketing betreft. Na het overlijden van haar broer Walter heeft Marilisa de touwtjes strak in handen. 

Haar twee dochters Caterina en Silvia staan klaar om in de voetsporen te treden van hun vastberaden mama en hun gepassioneerde nonkel, al zal Marilisa de teugels niet snel vieren.

Poggio al Tesoro Marilisa Allegrini
Marilisa Allegrini

De wijnen van Poggio al Tesoro

Maak kennis met de selectie van Bart Rogiers. Wijnen voor zowel bij vis, vlees, wild, kaas en pasta. Maar ook een heel uitzonderlijke dessertwijn als verbluffend geschenk voor Valentijn. 

Poggio al Tesoro 7

Sondraia – Bolgheri Superiore DOC

Deze cuvée van Poggio al Tesoro is door de jaren heen uitgegroeid tot het paradepaard van het domein. De wijngaard Le Sondraie is gelegen aan de Via Bolgherese, die de wereldberoemde cipressenlaan met Castagneto Carducci verbindt. De blend is zuiver Bordelees met 65% cabernet sauvignon, 25% merlot en 10% cabernet franc. 

De wijn wordt gedurende 18 maanden opgevoed op barriques van Franse eik waarvan 50% nieuw is. De stijl van de wijn is zeer opulent met een diepe robijnrode kleur, aroma’s van gebrande koffie, chocolade en zwart fruit en met een stevige structuur die gebouwd is rond de rijpe cabernet-druiven. 

De merlot maakt de wijn net iets zwoeler waardoor de stevige tannine wat afgevlakt wordt. De Sondraia wordt enkel gemaakt in goede wijnjaren en kan heel wat jaren kelderrijping verdragen. 

Drink hem bij gerijpt rood vlees, haarwild zoals ree en everzwijn, lamsbout en bij gerijpte harde kazen.

Awards voor de 2016: 95/100 bij Parker, Decanter en Suckling

Te koop bij Châteaux Vini: €54,99

Poggio al Tesoro Il Seggio

Seggio – Bolgheri DOC

De ‘Il Seggio’ ontleent zijn naam aan de rivier die ontspringt in de Colline Metaliferre en zo het hele landschap van Bolgheri doorkruist. Ze zorgde in de loop der jaren voor de aanvoer van minerale bestanddelen en kiezel die de bodem van de regio hebben verrijkt en gedraineerd. 

Deze cuvée van Poggio al Tesoro is ontstaan in 2014 toen besloten werd om geen Sondraia op de markt te brengen omdat de cabernets door het koelere wijnjaar niet voldoende rijp waren. Er werd geopteerd om meer merlot te gebruiken in de blend, een druif die vlugger rijpt en ook in koudere jaren uitstekende resultaten oplevert. 

Het recept: 50% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc en 10% petit verdot. De wijn verblijft gedurende 15 maanden in barriques van Franse eik waarvan 30% nieuw. 

Lekker bij rood vlees, kalf, prestigieus varkensvlees en gerijpte harde kazen.

Awards voor de 2016: 93/100 bij Suckling en Wine Spectator. 92/100 bij Parker en Decanter.

Te koop bij Châteaux Vini: €26,99

Poggio al Tesoro 10

Mediterra – Toscana IGT

De vlag dekt de lading; een echte mediterrane wijn. Bij de samenstelling van de Mediterra werd de syrah (40%) op de voorgrond geplaatst. Deze zorgt voor de kruidigheid en het pikante karakter van de wijn alsook voor de aroma’s van zwart fruit en mediterrane kruiden zoals rozemarijn, salie met een vleugje zoethout. 

De cabernet sauvignon en de merlot (beiden 30%) zorgen voor structuur en zachte tannine. 

Deze wijn van Poggio al Tesoro werd gedurende 8 maanden opgevoed op gebruikte barriques van Franse eik.

Het is een wijn die zeker lekker zal smaken bij stoofpotten van lam en rood vlees, bij osso bucco en zelfs bij typische Livornese visbereidingen met olijven en tomaat.

Te koop bij Châteaux Vini: €17,99

Poggio al Tesoro 6

Solosole Vermentino – Toscana IGT

De Solosole (alleen maar zon) is een bejubelde witte wijn die gemaakt werd van de vermentino-druif die zeer goed aardt aan de kust van Ligurie tot de zuidelijke Maremma en die ook op Corsica en Sardinië het mooie weer maakt.

De druiven zijn afkomstig van wijngaarden in Bolgheri maar omwille van de sluiting met schroefdop mag hij niet op de markt komen als Bolgheri DOC maar wel als Toscana IGT, een rare kronkel in de Italiaanse wijnwetgeving. Maar dat doet niets af aan de superieure kwaliteit van de wijn met zijn heldere strogele kleur, aroma’s van witte bloemen en geel fruit, elegante smaak met verfijnde zuren en exotische toetsen.

Rauwe en gerookte vis, sushi, zeebaars in zoutkorst, gegrilde vis en vegetarische gerechten vallen in zwijm voor deze topper van Poggio al Tesoro.

Awards voor de 2018: 92+/100 bij Parker en 92/100 bij Suckling.

Te koop bij Châteaux Vini: €19,99

Marilisa Allegrini

Cassiopea Rosato – Bolgheri DOC

De naam van deze wijn van Poggio al Tesoro is afgeleid van het sterrenbeeld Cassiopeia dat circumpolair is en dus in principe het ganse jaar door zichtbaar is. De vorm van de constellatie is die van de letter W, een eerbetoon aan de overleden Walter Allegrini. 

Als er in Bolgheri ooit wijn gemaakt werd voordat de grote wijnbouwers zich in dit onontgonnen gebied kwamen vestigen dan was het wel rosé. Een wijn met een lange traditie dus, maar in de hedendaagse versie een toonbeeld van finesse en elegantie.

De Cassiopea is een vineuse rosé, gemaakt van 70% cabernet franc en 30% merlot. Hij is uitmuntend bij maaltijdsalades, gevarieerde aperitiefhapjes, gefruite vis en pasta.

Te koop bij Châteaux Vini: €14,99

Op wijnreis naar het domein Poggio al Tesoro met Bart Rogiers 1

Teos – Passito – Petit Manseng – Toscana IGT

Teos is de naam van een stad uit het antieke Griekenland, lievelingsstek van Dionysos, god van de wijnbouw. De Teos bewijst alle eer aan de roots van de familie Allegrini die in hun thuisbasis aan het Gardameer vertrouwd zijn met het maken van wijn van ingedroogde druiven (Recioto en Amarone). 

De methode ‘passito’ houdt in dat de druiven vroegrijp geplukt worden in september en dan te drogen worden gelegd in geklimatiseerde ruimtes. Dit drogingsproces of ‘appasimento’ duurt een maand waarbij de druif (petit manseng) heel wat vocht verliest en zich dus concentreert in suiker.

Uitmuntend bij dessert met chocolade en karamel en bij sterk smakende blauwe kazen. Of gewoon als ‘meditatiewijn’.

Deze wijn van Poggio al Tesoro is gebotteld in een prachtig gedecoreerd flesje en in zijn eigen houten kistje is dit een verbluffend geschenk!

Te koop bij Châteaux Vini€69,99

Bronnen: Bart Rogiers, Châteaux Vini

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights