Wijnhandel Van Den Bossche in Maldegem: reeds 120 jaar kwaliteitswijnen

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Van bij de start stond het contact met de wijnbouwer centraal en trok stichter Albéric Van Den Bossche naar Frankrijk om ter plaatse te proeven en wijnen te selecteren. Zijn dochter Odile, die vele klanten zich nog herinneren als de ideale gastvrouw, gaf in 1987 op 81 jaar de fakkel van de wijnhandel door aan de ouders van Steven Herteleer die op zijn beurt sinds 1995 de zaak leidt. Maak kennis met de Premium Partner van Horeca Webzine bij wie je terecht kan voor wijnen in balans voor iedere gelegenheid.

Wijnhandel Van Den Bossche

Was in de vorige eeuw de Wijnhandel Van Den Bossche reeds een referentie inzake Franse kwaliteitswijnen, de wijnpassie van Steven dreef hem echter verder dan Frankrijk.

Sinds september 2009 baat Steven de wijnhandel uit samen met zijn vrouw, Sylvie Van Meenen.

Je kan terecht in de wijnhandel-vinotheek langs de N9 in Maldegem waar je dagelijks een twintigtal wijnen kan proeven en terecht kan voor advies betreffende de juiste wijnkeuze voor je feest, receptie of menu.

Naast wijnen en likeuren vind je er ook een uitgebreid assortiment Italiaanse producten. 

wijnhandel van den bossche winkel Horeca Webzine

Wijnen

Meer dan ooit wordt de selectie wijnen verfijnd en gaat de voorkeur naar de autochtone cépages, directe import, een goede relatie met de wijnmaker en een correcte prijs-kwaliteitsverhouding. 

Hier alle wijnen uit het assortiment opnoemen is een onbegonnen werk. Dat zullen we in het komende weken en maanden doen per wijn, wijnstreek of wijnland in deze rubriek.

wijnhandel van den bossche wijnen Horeca Webzine

Eigen wijn

Begin 2017 waren Steven en Sylvie te gast op het domein Le Fonti in Toscane, een domein waarmee Wijnhandel Van Den Bossche al meer dan 10 jaar uitstekend samenwerkt. 

Na de degustatie, met de nodige flessen wijn en hapjes, nam het gesprek opeens een speciale wending. Ferdinando, de eigenaar, en Simone, de keldermeester, begonnen opeens vol passie over een (nieuwe) kleine wijngaard te praten, met een voor ons onbekende autochtone druif.  

Ze vertelden dat ze een twaalftal jaren terug enkele druivenranken ontdekten in een uithoek van hun domein. Na onderzoek bleek het om de bijna uitgestorven Foglia Tonda te gaan.

Hiervan beslisten ze dan enten te planten op een Zuidwestelijk gelegen wijngaardje met uitzicht op San Gimignano. Nu de wijngaard een 10 jaar oud is en de kwaliteit de normen van Ferdinando en Simone behalen, vertelden ze ermee te willen experimenteren. Dit klonk als muziek in onze oren en we stelden direct voor om dit verhaal verder met ons uit te werken. 

Op de terugreis naar België konden Steven en Sylvie dit verhaal niet uit hun hoofd zetten. Het was een droom om ooit een eigen wijn te maken en plots leek ditook echt mogelijk. Bovendien ging het niet om zomaar een wijn, maar eentje uit de topregio Chianti Classico in Toscane met daaraan gekoppeld de kennis, de steun en de expertise van Le Fonti en het ganse team. 

gratis abonnement Horeca Webzine

Zo gezegd, zo gedaan! Maar dan kwam het moeilijkste, maar ook leukste deel van hun project. De juiste samenstelling en smaak zoeken voor hun wijn. Honderd procent Foglia Tonda werd alvast uitgesloten. De wijn zou iets te strak en te dominant zijn. Wie Steven en Sylvie van Wijnhandel Van Den Bossche kent, weet dat ze steeds wijnen in “balans” selecteren.

Dan de assemblage: met Sangiovese? Merlot? Cabernet? 10%, 20%,… Het werd echt laboratoriumwerk, maar voor dit onderdeel konden ze rekenen op de kennis van hun Italiaanse “meesters”. Na veel proeven, mengen, afkeuren, steeds weer opnieuw proeven en met de kennis van Simone en de hulp van hun oenoloog, Paolo Caciorgna, bekwamen ze uiteindelijk een zeer evenwichtige wijn waar de neus, smaak en afdronk in balans zijn.

passione wijnhandel van den bossche

Met 60% Foglia Tonda, 20% Merlot en 20% Cabernet Sauvignon is Passione een schoolvoorbeeld van elegantie en finesse, vakkundig gevinifiëerd en met de beste zorg 6 maand op Franse eiken vaten gelagerd. 

Een intens kersenrode kleur met toetsen van bosaardbeien en lichte houttoets kenmerken deze wijn waarbij de aanzet zijdezacht is en het rijp rood fruit mooi gedragen wordt door de verfijnde aciditeit. De zachte en elegante tannines maken deze Supertuscan-wijn compleet. Het drinken van deze moderne elegante wijn met diepgang, stel je best nog enkele jaren uit. 

Samen Sterk

Om hun horecaklanten een hart onder de riem te steken en de 120ste verjaardag van hun zaak te vieren, zetten ze bij Wijnhandel Van Den Bossche tijdens de voorbije lockdown de actie ‘Samen Sterker’ op het getouw. Steven en Sylvie schonken maar liefst duizend flessen rosé weg aan hun horecaklanten om hen in deze barre tijden wat te steunen. 

wijnhandel-van-den-bossche-rosé-samen-sterk
Foto RV – Het Laatste Nieuws

Coravin Ambassadeur

Wijnhandel Van Den Bosche is regionale ambassadeur van ‘Coravin’, een innovatieve manier om een fles wijn te openen zonder de kurk eruit te halen! Een echte ‘must have’ voor iedere serieuze wijnliefhebber en restauranthouder die wijn per fles wenst te serveren. 

Het was niet eerder mogelijk om wijn te schenken per glas zonder de fles te openen. De ‘Coravin’ maakt dit als allereerste mogelijk. Zelfs de capsule over de kurk van de fles hoeft niet verwijderd te worden. Door middel van een stainless steel teflon coated naald wordt je wijnglas gevuld. Om oxidatie te voorkomen die door de ruimte in de fles ontstaat, wordt opgevuld met het edele argongas.

De natuurlijke ontwikkeling van de wijn in de ongeopende fles wordt niet beïnvloed aangezien de kurk zich sluit nadat de naald is verwijderd. Na jaren van testen is het nu echt mogelijk om elke wijn per glas te serveren zonder kwaliteitsverlies en de fles te openen. Het spreekt voor zich dat de ‘Coravin’ alleen op flessen met een natuurlijke kurk te gebruiken is.

Relatiegeschenken

Wens je wijnen als geschenk te geven? Wijnhandel Van Den Bossche helpt je graag een keuze te maken. Er is een uitgebreid assortiment kwaliteitswijnen: wit, rood en schuimwijnen maar ook zeer bijzondere olijfoliën, balsamico’s en tapenades waar je jouw relaties, zakelijk of privé, mee kunt verwennen.

Weinig tijd? Maak je keuze uit de meer dan 50 klaargemaakte geschenkmanden in de winkel.

wijnhandel van den bossche relatieschenken Horeca Webzine

Happy Friday

Elke eerste vrijdag van de maand houdt Wijnhandel Van Den Bossche een Happy Friday. Er is dan een degustatie rond een bepaald thema in de winkel tot 20u. Diezelfde wijnen kunnen op zaterdag ook geproefd worden tijdens de openingsuren. Op alle te proeven wijnen is er op vrijdag en op zaterdag een promotie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen