Makkelijk lokaal werk vinden in de horeca via My Local Job

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

Horeca is een woord dat we heel vaak horen. En de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het begrip toch nog veel vragen opwekt. Wat houdt het in? En wat kan je verwachten wanneer je in de horecasector werkt? Welke jobs vallen eronder? En waar vind je een job?

Betekenis Horeca

Het woord horeca is eigenlijk een verzamelnaam voor drie soorten bedrijven:

  • HO – hotels
  • RE – restaurants
  • CA – cafés / catering

Natuurlijk zijn er nog veel meer plaatsen waar je met de Horeca te maken hebt. Denk bijvoorbeeld aan een ijssalon, broodjeszaak, tearoom, bar, discotheek,…

Jobs

Omdat de Horeca zo veelomvattend is, zijn er een heleboel jobs in de horeca. Denk aan een keukenchef, kok, kelner, barman, afwasser, receptionist of een kamermeisje.

Waarschijnlijk wist je wel dat deze beroepen bij de Horeca horen. Maar wist je ook dat er nog veel meer soorten beroepen zijn die er ook wat mee te maken hebben?

Heel veel mensen hebben op hun werk te maken met de sector, vaak zelfs zonder dat ze het echt in de gaten hebben. Er zijn ongeveer 160 verschillende beroepen voor jong en oud.

Als je gemotiveerd bent en wilt werken in de sector, dan vind je vast een beroep dat bij jou past

Werken wanneer een ander vrij heeft

Als je in de Horeca werkt, is de kans groot dat je moet werken op momenten dat iedereen vrij is. Op feestdagen en in het weekend bv. Er zijn dan altijd heel veel mensen die uit eten willen, omdat ze niet zelf willen koken. En ook rond etenstijd ben je aan het werk. Het werk in een restaurant, feestzaal of café is niet eenvoudig, dus aub heb wat respect voor wie in de horecasector werkt.

Als je het niet leuk vindt om ’s avonds, of op feestdagen te werken, betekent het niet meteen dat je helemaal niet in de sector kunt werken. Er zijn ook nog genoeg jobs voor overdag. Zo zijn er lunchrooms waar je enkel overdag werkt. En niet ’s avonds. 

Je hebt ook kantinemedewerkers in grote bedrijven of op scholen. Ook daar hoef je niet ’s avond of tijdens feestdagen te werken. Je hebt ook voorzieningen in ziekenhuizen en bejaardenhuizen. Maar ook op een boot of schip. Daar werk je dan soms tot 6 maanden aan een stuk.

Horeca Webzine Horecajobs serveerster

Lonen

De minimumlonen in de horecasector zijn vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO).

Een volledig overzicht van de bruto minimumlonen per categorie en per functie vind je in deze loonbarema’s.

Je loon stijgt als je een hogere functie uitoefent. Van keukenmedewerker kan je bijv. doorgroeien naar chef de partie of chef en dan kom je in een hogere loonschaal terecht.

Weet dat je in de sector vrij snel kan doorgroeien als je gemotiveerd bent en als je inzet toont. Telkens als je een stapje hoger zet op de ladder, gaat dus ook je loon omhoog.

Het loon dat je ontvangt is niet alleen afhankelijk van je functie maar ook van het aantal jaren dat je deze functie uitoefent, de functiejaren dus. Hoe langer je werkt, hoe meer je loon stijgt.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Werken in de horeca

Denk eerst en vooral goed na over de job waarnaar je op zoek bent. Wil je een nieuwe wending geven aan je professionele carrière? Of wil je in een groot of klein bedrijf werken? Een fulltime of liever een halftime job? Je kan ook eens te rade gaan bij mensen die in de sector werken.

Spreek je eigen netwerk aan: vrienden, familie, kennissen. Misschien weten zij ergens een vacature open staan.

Stap gerust zelf een zaak binnen waarvan je denkt dat die aansluit bij wat je kan en wat je wil. In de horecasector wordt niets zozeer geapprecieerd als spontane sollicitaties. 

Een job in de horeca vinden

Horeca & Food Jobs is een Facebookgroep van Horeca Webzine waarin enkel horeca en voedingsbedrijven hun vacatures kunnen posten en werkzoekenden een job vinden in de horeca & foodsector. 

Ben je op zoek naar een job in de horeca in jouw buurt? Download dan nu de gratis app van My Local Job en swipe naar jouw lokale job!

my local job download app

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights