Vandaag Wereldtonijndag: 4 gezonde en duurzame alternatieven voor tonijn

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.827 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

Horeca Webzine Tonijn Tonijnvrij vis

Zoals elk jaar besteedt Horeca Webzine ook dit jaar aandacht aan Wereldtonijndag. Toon vandaag en alle dagen die erop volgen dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur en word een tonijnvrij-restaurant. Er zijn tal van alternatieven voor tonijn. 

Steeds meer kwik in tonijn

Het is al langer bekend dat de concentratie van kwik in tonijn elk jaar met enkele procenten toeneemt. Kwik kan ernstige schade aanrichten in de hersenen en het zenuwstelsel. Ook aan de lever en de nieren. En kwik is bovendien gevaarlijk voor de ontwikkeling van ongeboren kinderen.

Jonge vrouwen in de vruchtbare leeftijd lopen een hoger risico op dit type aandoeningen te ontwikkelen. Net dit doelpubliek houdt de consumptie van grote zeevissen en zeedieren best in de gaten.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

Belangrijke functie

Tonijnen zijn toproofdieren die bovenaan de voedselketen staan en daarom een niet te onderschatten functie hebben in het ecologische evenwicht in de oceanen.

Door de liefde voor tonijn bij de consument komen tonijnpopulaties steeds meer onder druk te staan waardoor enkele soorten op dit moment al matig tot ernstig bedreigd zijn.

De Zuidelijke Blauwvintonijn is het ernstigst bedreigd, maar andere soorten wacht hetzelfde lot als we niet overschakelen op een duurzamere visconsumptie.

Tonijnvrij restaurant

Ben je omwille van deze redenen ook tot het besluit gekomen dat tonijn echt niet meer kan, dan ga je misschien op zoek naar een goed alternatief. Als kok heb je een belangrijke rol. Aandacht voor de gezondheid van jouw klanten kan trouwens een extra marketingtroef zijn. 

Goede alternatieven voor tonijn

Er zijn tal van alternatieven voor tonijn zoals de echte bonito, cobia en de geelstaart koningsvis. Maar je kan ook aan de slag gaan met onbeminde minder gekende vissoorten. Je scoort er zeker ook wel mee!

Zet Noordzeevis op de kaart

Ook forel, makreel of sardienen zijn goede alternatieven voor tonijn. Of beter nog; volg het voorbeeld van de NorthSeaChefs. Uit liefde voor onze Noordzee en al de prachtige producten die zij met zich meebrengt startten Filip Claeys (De Jonkman**) en Rudi Van Beylen (Hof ten Damme) in 2011 met het project NorthSeaChefs. 

De organisatie moedigt chefs, hobbykoks en consumenten aan om op een verantwoorde manier om te gaan met onbeminde en minder bekende vissoorten en bijvangst, gevangen door Belgische & Nederlandse vissers. 

Echte bonito

Volgens de VISwijzer is de echte bonito uit de Oostelijke Stille Oceaan een prima keuze. Deze soort is niet overbevist en het vissen brengt minimale schade toe aan de natuur.

De echte bonito is een straalvinnige vis uit de familie van de makrelen. De echte bonito behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis wordt ook wel gestreepte tonijn genoemd. 

Verder is hij ook bekend onder de namen skipjack of skipjacktonijn. Het is een gestroomlijnde, snel zwemmende vis die in alle tropische zeeën voorkomt. En al is de gelijkenis groot, de echte bonito behoort niet tot de ‘echte’ tonijnen uit het geslacht Thunnus. 

De vis is voor de visserij van groot commercieel belang. In 2011 werd er meer dan 2,5 miljoen ton van deze vissoort gevangen. In de blikjes tonijn die in onze supermarkten verkocht wordt, zit vaak deze vissoort.

tonijn tonijnvrij bonito
Echte bonito, ook wel gestreepte tonijn of skipjack(tonijn) genoemd

Cobia

Cobia is een van die vissoorten die, wanneer ze in open zee worden gekweekt, zonder inputs of chemische toevoegingen, en met een bepaald aandeel plantaardige eiwitten, in sommige landen het biolabel (organische aquacultuur) kunnen claimen. 

Biologische aquacultuur is de vorm van aquacultuurproductie die voldoet aan een reeks specificaties die bepaalde productiecriteria opleggen die “biologisch” worden genoemd. Het is in zekere zin het aquacultuur-equivalent van biologische landbouw. Wild wordt cobia heel zelden gevangen.

Cobia Open Blue is een lekkere vette vis die de tonijn doet vergeten. En heeft heel wat gastronomische troeven. Met zijn rijke smaak en stevige textuur is hij ronduit uniek, ongeacht de bereidingswijze. Zowel rauw of kortgebakken.

Horeca-Webzine-Tonijn-Tonijnvrij-Cobia
Cobia Open Blue
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Geelstaart koningsvis

De Geelstaart Koningsvis (Seriola lalandi) gelijkt qua smaak en textuur sterk op de grote tonijnsoorten. De geelstaart komt voor in de Stille Oceaan. Hij wordt ook al op meerdere plaatsen in de wereld – o.a. in Nederland – succesvol gekweekt van larve tot vermarktbare vis. 

De geelstaart wordt al vaak geserveerd in de Aziatische restaurants in Europa. En valt zeer in de smaak bij sushi-liefhebbers.

Horeca-Webzine-Tonijn-Tonijnvrij-Geelstaart

Jij maakt het verschil

Vandaag – 2 mei – is het Wereld Tonijn Dag. De dag waarop internationaal aandacht gevraagd wordt voor het verduurzamen van tonijnvisserijen. 

Door de juiste tonijn op je menukaart te zetten of die tonijnvrij te maken door zoals de Northseachefs vis van bij ons te serveren, kan je het verschil maken.  

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen en foto’s: MO*, Tunefree, Vis & Seizoen, GoedeVis, VISwijzer

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights