Van 25 januari tot en met 1 februari 2023 organiseert VLAM, onder de koepel ‘Lekker van bij ons’, opnieuw de ‘Week van het Konijn’. Een mooie gelegenheid voor je als chef om mee te genieten van de publiciteit van deze campagne en jouw gasten een heerlijk gerecht met dit stukje mager vlees in je menu aan te bieden.
Verrassend veelzijdig
Konijn met pruimen, dé oerklassieker in Vlaanderen. Toch is konijn verrassend veelzijdiger dan dat. Met de filets, bouten of op zijn geheel maak je heerlijke stoofpotjes.
Het vlees komt ook goed tot z’n recht als je het wokt, grilt of in de oven bereidt. Het proberen waard, want konijn behoort tot de magere vleessoorten en het vlees is mals, sappig en licht.
Konijn brengt van nature belangrijke voedingsstoffen aan en past ter afwisseling prima in een gezonde voeding. Bovendien wordt het vlees gesmaakt door groot én klein.

Klassiek of out-of-the-box
Met dit heerlijk, lokaal product tover je ook heel wat exotische gerechten op het bord. Wat dacht je van een heerlijke paella met konijn of een Marokkaanse tajine? Het meest populair is de tajine met kip, maar ook konijn leent zich perfect.
Of misschien is een Griekse giouvetsi meer iets voor jouw zaak. Het wordt vooral gemaakt met lamsvlees, maar het kan ook met rundvlees, kip of konijn dat gestoofd wordt in een giouvetsi: een geglazuurde terracottapot.
Navarin is een Franse ragout van lamsvlees of schapenvlees. Het is een wat lichter stoofgerecht, bedoeld om de lente te vieren. Uiteraard kan je ook een overheerlijke navarin met konijn maken.
Met seizoensgroenten van eigen bodem smaakt jouw gerecht bovendien nog lekkerder en past het in elk seizoen!
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
5 redenen om konijn te serveren
Op grootmoeders wijze met pruimen of bier is een fantastische klassieker en brengt een nostalgische beleving in je gerechten. Toch is ook een stukje konijnenvlees op de grill of in de wok onweerstaanbaar. Ontdek de vijf redenen om voor parkkonijn van bij ons te kiezen op de menukaart.
- Zowel de som als de delen zijn overheerlijk
Konijn een allround lekkernij? Naast de winterse, gezellige stoofpotjes zijn ook lichte gerechten met enkel de filet of bout verrukkelijk. Net daarom is konijn een fantastisch product voor ieder seizoen. - Licht en overladen met smaak
Achter deze sappige smaaksensatie schuilt een licht stukje vlees. Konijn bevat gemiddeld ongeveer 8gr vet per 100gr. Een bout doet nog beter met gemiddeld 4gr vet per 100gr. - Bron van omega 3-vetzuren
Vis en walnoten zijn bekende bronnen van omega 3-vetzuren en voeg aan het lijstje zeker ook konijn toe. Dat is mede te danken aan de uitgebalanceerde voeding die konijnen krijgen met onder meer luzerne en lijnzaad. - Van maandag tot feestdag
In feestelijke bereidingen overtuigt konijn altijd, maar konijn leent zich ook perfect voor heel wat andere recepten. Met konijn maak je elke dag van de week een makkelijk en origineel gerecht. - IJzersterk stukje vlees
Konijn bevat bijna 2 keer meer ijzer dan spinazie. Een lekkere stoofschotel met konijn en veel groenten is zonder twijfel een fantastische opkikker.
Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.
Eerder dit jaar lokte de uitspraak van Giuseppe Peppino veel polemiek uit. Daarom vandaag een kleine quiz omtrent de Italiaanse...
Daarom Dry Aged rundvlees op restaurant; de 5 redenen
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden.
Vandaag Wereldtonijndag: 4 gezonde en duurzame alternatieven voor tonijn
Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur....
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Verschillende manieren om te verrassen met konijn
In een wrap, een stoofpotje, een slaatje, vol-au-vent, op grootmoeders wijze of met een moderne twist: inspirerende recepten vind je op de website van Lekker van bij ons.
Recept van Bram Heylens
Meer recepten
Wil je tijdens de Week van het Konijn ook een lekker konijngerecht maken om aan te bieden in je restaurant, maar heb je even geen inspiratie? Geen probleem, bekijk deze inspirerende recepten.
Stuur je recept!
Heb jij als professionele chef ook een inspirerend recept met konijn, stuur het ons.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Lekker van bij ons
Onder de koepel ‘Lekker van bij ons’, voert VLAM vzw promotie voor de producten van de Vlaamse landbouw, tuinbouw en visserij in binnen- en buitenland. De vzw is een privaatrechtelijke organisatie en werkt in opdracht van de Vlaamse overheid en het bedrijfsleven.
De promotiecampagnes worden grotendeels per product of per productgroep opgezet, in het bijzonder voor zuivelproducten, aardappelen, groenten & fruit, vis, vlees, bier, bio-producten, streekproducten en bloemen & planten.
De campagnes worden gefinancierd door de productsector. Naast de specifieke werking per productgroep voert VLAM ook overkoepelende promotie voor de producten van bij ons.
Als organisatie gelooft VLAM heel sterk in de kwaliteit en smaak van lokale producten en willen daarom ook horeca-professionals zoals jij inspireren met al het lekkers van bij ons.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!