Week van de Friet 2021: stuur een foto van je (favoriete) frituur

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
standbeeld-defrieteters_week van de friet

Versgebakken, knapperig en heerlijk goudgeel. Dat zijn de woorden die ons te binnen schieten als we denken aan frietjes van de frituur. Naar goede gewoonte is de laatste week van november ook dit jaar omgedoopt tot ‘Week van de Friet’. Tijdens deze 22ste editie wordt de Belgische nationale culinaire trots in de kijker gezet. Zo brengt stad Brugge een jaar lang een unieke ode aan onze geliefde frietjes van de frituur met de inhuldiging van het standbeeld ‘De Frieteters’. En wij van Horeca Webzine zetten de frituren in de kijker. Zie hoe.

België Frietland

Nergens anders ter wereld kan je zo’n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als de frietkotcultuur, die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed. De frituur is dan ook ingebakken in ons straatbeeld.

Geschiedenis

De precieze oorsprong van de friet is en blijft onduidelijk. Wat wel geweten is, is dat het iets Belgisch is. Met uitzondering van de grensgebieden van Noord-Frankrijk en Zuid-Nederland zijn frietkoten niet in het buitenland terug te vinden.

Rond het midden van de 19de eeuw worden de eerste frieten gebakken en gegeten op de kermis. De eerste vaste frietkoten dateren van de jaren 1880, op het einde van de 19de eeuw duiken ze in tal van steden en gemeenten op.

Tussen de jaren 1950 en 1980 beleven de buitenstaande frietkoten hun hoogtepunt. Sindsdien is het aantal losstaande ‘barakken’ sterk verminderd, maar tegenwoordig kan je ook terecht in ‘villafrituren’ of bij de ‘frietchinees’. Een kwart van de Belgen gaat wekelijks naar een frietkot om er frietjes te eten of mee naar huis te nemen.

De frietkotcultuur

De frietkotcultuur wordt gekenmerkt door verschillende aspecten. Het ambacht van het frieten bakken is een essentieel deel van de frietkotcultuur. Een friturist verstaat de kunst van goede frieten te bakken. De universeel perfecte friet bestaat echter niet. Elke frituur staat gekend om zijn eigen specifieke smaak en specialiteit.

Koesteren

Zoveel verschillen in frieten, zoveel verschillen in frietkoten. Ze bestaan in allerlei vormen en op allerlei locaties. Frietkoten zijn net als volkscafés eenvoudig en moeten het niet hebben van veel franjes.

Al deze karakteristieke onderdelen samen bepalen de sfeer en de eigenheid van elk frietkot afzonderlijk. Dit staat in contrast met de huidige fastfood-tendenzen, waar wereldwijd in belangrijke mate dezelfde smaak en inrichting aangeboden wordt. Die diversiteit van de frietkotcultuur blijven koesteren, is een van de doelstellingen.

Sociale beveling

De sociale beleving die rond het frietkot hangt, maakt ook onmiskenbaar deel uit van de frietkotcultuur. De frietkotcultuur wordt immers niet alleen gedragen door de frituuruitbaters, maar ook door de frietkotbezoekers. 

Een Belgisch frietkot is een familiaal bedrijf waar de uitbater in nauw contact staat met zijn klanten en is dus zoveel meer dan een plaats waar frieten worden gebakken. Een frietkot is een eigenzinnige ontmoetingsplek waar rang of stand er niet toe doet. Het roept warmte, nostalgie en geborgenheid op. 

Het is de kunst om van eenvoudige en lekkere dingen te genieten. De frietkotbeleving is eigenzinnig en sociaal, roept sympathie op en stelt ‘goesting’ centraal.

Week van de Friet 2021: stuur een foto van je (favoriete) frituur 14
Onthulling standbeeld ‘De Frieteters’ door Hilde Crevits, Dirk De fauw en Prins Laurent en afgevaardigen van Navefri, Belgapom en VLAM - Foto: VLAM

Week van de Friet

De Belgische friet verdient het om minstens één keer per jaar extra in de kijker te worden gezet.​ Met de ‘Week van de Friet’ wil VLAM iedereen nog eens laten stilstaan bij de smaak en beleving die zo uniek zijn aan de frietjes van de frituur.

Naast de inhuldiging van het standbeeld ‘De Frieteters’ in Brugge zal er ook online aandacht worden gegeven aan de Belgische nationale trots.  

Frituren in Vlaanderen

Vrijwel iedereen heeft zijn lievelingsfrituur, zijn lievelingssaus, zijn vaste bestelling, zijn vast frietritueel.

We appreciëren allemaal de bakkunst van onze frituristen, maar ook de hele beleving die hoort bij een frituurbezoek. Jong en oud, van welke rang of stand ook.

t-Brochetje-frituur-marie-Beste-Frituur-van-België

Frituur ‘t Brochetje 

Frituur ‘t Brochetje in Emelgem (Izegem) gaat ervoor. Sandra en Kurt begonnen 22 jaar geleden hun eerste frietjes te bakken en volgden daarvoor speciaal de frietschool. Vandaag is frituur ’t Brochetje een heus begrip in het dorp en ver daarbuiten. Het is een succesverhaal in het kwadraat. Lees meer.

Meer frituren op Horeca Webzine

Stuur ons een foto met de website van je (favoriete) frituur. 

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: VLAM, Immatrieel Erfgoed

Foto’s: VLAM

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten