Watermeloen is ‘Fruit van het Jaar 2021’

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
fruit van het jaar watermeloen

Elk jaar stelt We’re Smart een groente en een fruit gedurende een jaar centraal. Naast heel wat achtergrondinformatie over de producten belicht Frank Fol de culinaire mogelijkheden voor chefs en hobbykoks. In dit speciale Internationale jaar van Groenten en Fruit 2021 zetten we hier al iedere week een groente en/of fruit in de kijker, maar watermeloen is wel uitgeroepen tot Fruit van het Jaar. En jij als abonnee van Horeca Webzine maakt iedere dag deze week kans op een gesigneerd boek van Frank Fol.

Week van Groenten en Fruit

De Week van Groenten en Fruit vindt plaats van 10 tot 16 mei.  

Deze jaarlijkse week in mei is hét moment voor telers, producenten, verwerkers,
(groenten-)chefs, retailers en organisaties wereldwijd om nieuwe innovaties en
initiatieven te lanceren die te maken hebben met groenten en fruit.

We’re Smart World wil met de ‘Week van Groenten en Fruit’ consumenten en bedrijven
inspireren met de creatieve, innovatieve mogelijkheden die de plantaardige wereld
biedt.

Dit jaar wordt het een extra bijzondere week, omdat 2021 door de Verenigde Naties is uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Groenten en Fruit.

We’re Smart World, de organisatie achter de ‘Week van Groenten en Fruit,’ partner van Horeca Webzine, is dit jaar bovendien uitgeroepen tot een van de officiële SDG ‘Sustainable Development Goals’-voices. Dat zijn ambassadeurs die hun schouders zetten onder de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties; van het uitroeien van armoede tot de strijd tegen klimaatopwarming.

watermeloen fruit van het jaar frank fol

Watermeloen

De watermeloen (Citrullus lanatusCitrullus vulgaris) is een eenjarige, eenhuizige plant uit de familie Cucurbitaceae met grote, grijs-groene gelobde bladeren.

De bloemen zijn eenslachtig en geel tot wit van kleur. De vruchten, die afhankelijk van de soort kunnen variëren in gewicht van 1 tot 50 kg, bevatten vochtig, zoet vruchtvlees.

In het vruchtvlees, dat meestal rood is, maar ook wit, roze, geel of oranje van kleur kan zijn, zitten de pitten. Het rode vruchtvlees bevat het hoogste gehalte lycopeen van alle rauw geconsumeerde vruchten.

Oorsprong

De watermeloen is waarschijnlijk afkomstig uit zuidelijk Afrika, waar hij de grootste genetische variatie heeft. De watermeloen was reeds in China bekend vóór de christelijke kalender, sommigen zeggen 1.000 jaar, anderen 4.000 jaar vóór Christus.

De eerste watermeloenen werden in de Lage Landen pas geruime tijd na de Tweede Wereldoorlog aangevoerd. 

In het Midden-Oosten en Azië eet men ze al heel lang. Vooral langs de kust kon men de zware meloenen goed per schip vervoeren.

Watermeloen is 'Fruit van het Jaar 2021' 1

Kenmerken

Watermeloenen, afkomstig uit Middellandse Zeelanden, zijn donkergroen van kleur en hebben een gewicht van circa 2,5 kg. Bekend zijn de watermeloenen uit Adana in Turkije, waarvan het vruchtvlees roze tot dieprood is en zeer sappig en zoet van smaak, mede door de hoge vruchtbaarheid van de grond in deze streek.

De zwarte pitten van de watermeloen bevinden zich niet in een holte zoals bij de andere meloenen, maar liggen ingebed in het vruchtvlees. Er zijn ook pitloze rassen.

Uit Amerika worden langgerekte watermeloenen aangevoerd met een gestreepte schil. Er bestaan ook rassen met geel, oranje, roze of wit vruchtvlees. Watermeloenen bestaan voor 95% uit water. Het dorstlessende vermogen is het grootst als de vrucht gekoeld en puur wordt gegeten.

Watermeloen eten

Het vruchtvlees wordt meestal gegeten door eerst de meloen in grote stukken te snijden en dan het vruchtvlees in stukjes. Hierna wordt het vruchtvlees met een vork of lepel of met de hand gegeten.

Watermeloen is rijk aan vocht. Men kan ervan eten en zo de dorst lessen.

Aziaten roosteren en zouten de watermeloenpitten. Ook eet men de gezuurde schil.

Bekijk ook hier eens wat je met de watermeloenschil kan doen

watermeloen fruit van het jaar 2021

Verrassend veel voedingsstoffen!

Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: het bestaat voor 95% uit water! Maar daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en bètacaroteen. 

Bètacaroteen is een antioxidant: deze beschermt de lichaamscellen tegen schadelijke invloeden. Bovendien wordt bètacaroteen omgezet in vitamine A: goed voor je huid, haar en ogen!

Watermeloen is 'Fruit van het Jaar 2021' 2

Betere bloeddruk

Waarom watermeloen gezond is? Het bevat de essentiële aminozuren arginine en citrulline. Deze helpen bij de opbouw van stikstofmonoxide (NO). Deze stof verlaagt de bloeddruk en helpt ter bescherming van hartinfarcten.

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat als men 3 weken lang bij elke maaltijd een glas watermeloensap drinkt, de hoeveelheid arginine in het bloed met 22% toeneemt.

boeken Frank Fol

Gesigneerde boeken

Als abonnee van Horeca Webzine maak je iedere dag deze week kans op een gesigneerd boek van Frank Fol.

Abonnee worden van Horeca Webzine is gratis.


Bronnen: Wikipedia, Promovendum.nl

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten