Over paprika’s is er vorig jaar al veel geschreven met ook wel extra kooktips en recepten. Maar vandaag willen we toch wel een opmerkelijk weetje delen. Althans, wij hadden dit nooit eerder gehoord of gelezen. Vrouwelijke paprika’s zouden zoeter zijn, maar hoe herken je ze nu? En is dat nu wel real of fake news?
Vrouwelijke paprika’s
Vrouwelijke paprika’s zijn zoeter en dus lekkerder in salades. Mannelijke zijn beter om warm mee te koken. Dit was onlangs de paprikatip die Daphne Deckers op Instagram deelde.

Vrouwelijke paprika’s herkennen
Maar hoe zie je dan of een paprika een mannetje of een vrouwtje is? Aan de lobben of de ‘bobbels’ onderaan de vrucht. Een paprika met vier lobben zou een vrouwelijke zijn, met drie lobben, een mannelijke.
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Real or fake?
Een weetje dat bij ons insloeg als een bom. Decennia ervaring in de keuken en gekookt met zoveel groenten, en we hadden daar nog nooit van gehoord. Was deze info nu wel echt of toch fake? We zochten het uit.

Mannetjes en vrouwtjes
Officieel is het verhaal van de mannetjes en vrouwtjes paprika’s niet. Het is eigenlijk een beetje een broodje-aap-verhaal, maar met toch wel een bepaalde kern van waarheid.
Elke paprika is namelijk zowel mannelijk als vrouwelijk. Paprikatelers spreken daarom liever over de drielobbige en vierlobbige paprika’s. Eigenlijk hoort een paprika vier lobben (bobbels of hokken) te hebben aan de onderzijde.
Bij de drielobbige paprika is er een ander soort vruchtbestuiving geweest. Dat maakt dat er wel verschil is tussen deze paprika’s.
Verschil
Als je ze opensnijdt zie je ook verschil. De mannelijke bevat veel minder zaad, dan de vrouwelijke paprika. Als je dus geen zin hebt om al die zaadjes te verwijderen, kun je beter een drielobbige paprika kopen.
Wil je een paprika vullen, dan kun je beter een vrouwelijke paprika kiezen, want die blijft beter rechtop staan.
Gepaneerde dikke asperges met spekpoeder, bieslook, rode ui en sherrysaus
Asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een...
Open ravioli met varkenstong, varkenspoot en mix van paddenstoelen
Varkenspoot en varkenstong zijn echt ouderwetse ambachtelijke stukken vlees die Francesca Sterckx heel graag verwerkt tot een gastronomische hoogstandjes. Ze is...
Goulash van rund
Goulash of goelasj is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant zoals dit recept is...
Is er effectief een smaakverschil?
Ja! De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken. Goed om te weten dus, al zijn er ook mensen die geen verschil proeven.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Leuk
Wij vinden het stiekem wel leuk om een beetje mee te gaan in het mannetje-vrouwtje-paprikaverhaal, want zo kijk je voortaan toch echt anders naar paprika’s in de winkel en kan je het makkelijk onthouden.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!