Vrouwelijke paprika’s zijn zoeter en dus lekkerder in salades

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
vrouwelijke paprika zoeter lekkerder horeca webzine

Over paprika’s gaat Frank Fol het later in dit ‘Internationaal Jaar van Groenten en Fruit 2021′ nog wel uitgebreid hebben, en ook wel extra kooktips en een recept delen met deze zuiderse vrucht. Maar vandaag wilden we toch wel een opmerkelijk weetje delen. Althans, wij hadden dit nooit eerder gehoord of gelezen. Vrouwelijke paprika’s zouden zoeter zijn, maar hoe herken je ze nu? En is dat nu wel real of fake news?

Vrouwelijke paprika’s

Vrouwelijke paprika’s zijn zoeter en dus lekkerder in salades. Mannelijke zijn beter om warm mee te koken. Dit was onlangs de paprikatip die Daphne Deckers op Instagram deelde. 

vrouwelijke paprika tips horeca webzine

Vrouwelijke paprika’s herkennen

Maar hoe zie je dan of een paprika een mannetje of een vrouwtje is? Aan de lobben of de ‘bobbels’ onderaan de vrucht. Een paprika met vier lobben zou een vrouwelijke zijn, met drie lobben, een mannelijke.

Real or fake?

Een weetje dat bij ons insloeg als een bom. Decennia ervaring in de keuken en gekookt met zoveel groenten, en we hadden daar nog nooit van gehoord. Was deze info nu wel echt of toch fake? We zochten het uit.

Officieel is het verhaal van de mannetjes en vrouwtjes paprika’s niet. Het is eigenlijk een beetje een broodje-aap-verhaal, maar met toch wel een bepaalde kern van waarheid.

Elke paprika is namelijk zowel mannelijk als vrouwelijk. Paprikatelers spreken daarom liever over de drielobbige en vierlobbige paprika’s. Eigenlijk hoort een paprika vier lobben (bobbels of hokken) te hebben aan de onderzijde.

Bij de drielobbige paprika is er een ander soort vruchtbestuiving geweest. Dat maakt dat er wel verschil is tussen deze paprika’s.

Als je ze opensnijdt zie je ook verschil. De mannelijke bevat veel minder zaad, dan de vrouwelijke paprika. Als je dus geen zin hebt om al die zaadjes te verwijderen, kun je beter een drielobbige paprika kopen. 

Wil je een paprika vullen, dan kun je beter een vrouwelijke paprika kiezen, want die blijft beter rechtop staan. 

Is er effectief een smaakverschil? 

Ja! De vrouwelijke paprika is zoeter volgens een aantal mensen. En daardoor lekkerder om rauw te eten. De mannelijke paprika is volgens anderen meer geschikt om te koken en te bakken. Goed om te weten dus, al zijn er ook mensen die geen verschil proeven.

 

Wij vinden het stiekem wel leuk om een beetje mee te gaan in het mannetje-vrouwtje-paprikaverhaal, want zo kijk je voortaan toch echt anders naar paprika’s in de winkel en kan je het makkelijk onthouden. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen