Vrijdag de 13de: organiseer jij ook een banket met z’n dertienen?

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.198 abonnees.

vrijdag-dertiende-ongeluk-horecawebzine

Vrijdag de dertiende wordt door veel mensen als een ongeluksdag beschouwd, wegens de combinatie van vrijdag en dertien, maar om het bijgeloof te bestrijden, bestaan er al sinds de 19de Eeuw “Vrijdag 13-clubs”, die op deze dag banketten houden. We vertellen je er hier alles over. 

Oorsprong vrijdag de 13de 

In de christelijke wereld wordt verwezen naar de dood van Jezus, maar ook hiervoor zijn er sporen in de Germaanse mythologie. Vrijdag is Freya’s dag, de dag van de godin van de liefde, de vrouw van Odin en de moeder van Balder (equivalent met Venus, vandaar Vendredi).

Volgens een legende beschouwden de eerste christenen haar als een heks en werd zij verbannen naar een berg, waar ze elke vrijdag vergaderde met elf heksen en de duivel (samen dertien dus). Vaak werd dan ook gezegd dat de heksensabbat op een vrijdag valt.

joelfeest freyr freya varken horeca webzine

Onaangename gebeurtenissen

Alhoewel de vrijdag op zich geen funeste betekenis heeft in de christelijke liturgie, werden in de Middeleeuwen de meeste onaangename gebeurtenissen uit de gewijde geschiedenis op die dag gesitueerd: de verdrijving van Adam en Eva uit het Paradijs, de moord van Abel, de plagen van Egypte,…

Victor Hugo

In zijn dagboek vermeldt de schrijver Victor Hugo dat hij op 13 februari 1871 met een rijtuig – waarin dertien passagiers – een reis maakte naar Bordeaux, waar hij logeerde in een huis dat het nummer 13 droeg. 

Op 13 maart zat hij bij het teruglezen van zijn notities over dat steeds terugkerende getal 13 te piekeren, toen hij vernam dat zijn zoon plotseling was overleden. Sindsdien wantrouwde hij het getal hartgrondig. 

Eens gaf hij een diner voor veertien mensen. Toen één van hen op het laatste moment verhinderd bleek, vroeg hij zijn koetsier mee aan te zitten.

Uitzendbureau ‘De Veertiende’

De vrees voor ‘dertien gasten aan tafel’ leefde in Parijs daarna zo sterk, dat slimmeriken een uitzendbureau oprichten dat ‘De Veertiende’ heette, en dat op verzoek een aanvullende man leverde.

Een soortgelijk beroep oefende Andrew Malketh in Londen uit. Bij zijn dood liet hij 30.000 Britse ponden na, verdiend als veertiende man aan tafel. Bovendien had hij al die tijd gratis kunnen eten.

Banketten

Om het bijgeloof te bestrijden, bestaan er al sinds de 19e Eeuw “Vrijdag 13-clubs”, die op deze dag banketten houden, liefst met zijn dertienen, als het kan met dertien gangen, en om helemaal goed af te zijn, komen de leden het gebouw binnen met openstaande paraplu’s, gaan ze onder een ladder door en breken ze nog wat spiegels, glazen, borden,… 

Wie dit jaar aan de beurt is voor de organisatie bij hem thuis, zet best het kristallen glasservies veilig op zolder!

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Wikipedia

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights