Bij de opmaak van je menu zit je soms wel met de handen in het haar om de juiste vertaling te vinden van vleesstukken. Daarom deze aanzet met al meer dan 100 vleesbenamingen in het Nederlands, Frans en Engels.
Heb je ook nog vertalingen van vlees die volgens jou correcter zijn? Stuur ze ons. Dan zetten we die erbij.
Eerste keer gepubliceerd op 21.01.2020. Update 20.07.2024
Inhoudsopgave
Algemene vleesbenamingen (Nederlands -Frans)
- Bieflap: Steak (m) Bifteck (m)
- Biefstuk (gewone): Rumsteck (m)
- Buikvlees (kalf, met stukje bot): Tendron (m)
- Doorregen spek: Poitrine de porc (f)
- Eend: Canard (m)
- Eendeborst: Magret de canard (m)
- Entrecote(tussenribstuk): Entrecôte (f)
- Gans: Oie (f)
- Grilvlees (iets doorregen): Bavette (f)
- Gehakt: Viande hachée (f)
- Gevogelte: Volaille (f)
- Gezouten vet spek: Lard gras (m)
- Haan: Coq (m)
- Haas: Lièvre (f)
- Ham: Jambon (m)
- Hazerug: Râble de lièvre (m)
- Hamlappen: Carbonades (f)
- Kalfsoester: Médaillon de veau (m)
- Kalfsschnitzel: Escalope de veau (f)
- Kalfszwezerik: Ris de veau (m)
Vanille Madagascar en kruiden
NOOR & NOOR
The Mastercooks of Belgium
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
BIOMARINE composteerbare rietjes
Bulles de Princesse
Restaurant Cédric
Weilandshof
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
- Kalkoen: Dinde (f)
- Kapoen: Chapon (m)
- Kip: Poulet (m)
- Kippenborst: Blanc de poulet (m)
- Kippenbout: Cuisse de poulet (f)
- Konijn: Lapin (m)
- Konijnenbout: Cuisse de lapin (m)
- Kwartel: Caille (f)
- Lamsbout: Gigot d’agneau (m)
- Lamsfilet: Filet d’agneau (m)
- Mergpijp: Os à moelleux (m)
- Niertjes: Rognons (m)
- Orgaanvlees: Abats (m)
- Ossehaas: Filet de boeuf (m)
- Parelhoen: Pintade (f)
- Ribstuk: Côte de boeuf (f)
- Rollade: Rôti de boeuf (m)
- Rosbief: Rostbeef (m)
- Rundergehakt: Viande haché(f)
- Stoofvlees (rund): Boeuf Bourgignon (m)
- Sucadelappen: Palette (f) Paleron (m)
- Ribbetjes: Travers de porc (m)
- Schouderlapjes (lams-): Epigramme (f)
- Spek: Lard (m)
- Spekblokjes: Lardons (m)
- Varkensrib: Côtelette de porc (f)
- Varkenshaasje: Filet mignon (m)
- Varkenslapjes: Grillade de porc (f)
- Wild: Gibier (m)
- Worst (gedroogd): Saucisson (m)
- Worst (vers): Saucisse (f)
- Zwijn: Sanglier (m)
Vleesbenamingen rund (Engels – Nederlands)

- Baby Top: Kogelbiefstuk
- Blade Steak(Pot Roast): Sukadelap
- Brisket: Borst(spier)
- Chuck: Schouder/Onderrib
- Chuck Roast: Stoofvlees (runderlappen, hacheevlees)
- Chuck tender (petit tender): Diamanthaas, jodenhaas
- Club Steak (Ook wel NY Steak of Strip Steak): Entrecote
- Delmonico Steak: Ribeye
- Eye of Round: Achtermuis (Rosbief)
- Flank Steak/meat: Bavette, Vinkenlap, (gehakt, tartaar)
- Flat Iron Steak: Sukade
- Filet Mignon: Ossenhaas (punt van de ossenhaas)
- Fillet: Ossenhaas, haasbiefstuk
- Hanger Steak (of Butcher’s Tenderloin): longhaas
Chefs in de kijker:
Young Master Igor Snyders: het verhaal van een autodidact
Young Master Seppe Bleus (31): een passie voor gastronomie
- Mock Tender: Schoudermuis
- Prime Rib: Côte de Boeuf
- Round: Bovenbil
- Rump Cap: Staartstuk, Picanha
- Rump Steak: Biefstuk
- Short Loin: Dunne lende
- Shoulder Clod: Bloemstuk (Carpaccio)
- Sirloin: Dikke lende
- Skirt Steak: Middenrif, Omloop
- Tenderloin: Ossenhaas
- Top Round Steak: Kogelbiefstuk
De enige echte geschiedenis van 7 smakelijke Franse klassiekers
De Franse keuken staat wereldwijd bekend om zijn verfijning, traditie en onovertroffen smaken. Van romige sauzen tot luchtige desserts, veel...
Van pop-up naar permanent restaurant: 3 innovatieve succesconcepten
De horeca is een wereld van creativiteit, durf en doorzettingsvermogen. Steeds vaker zien we dat pop-up restaurants, die beginnen als...
Deze 5 innovatieve keukenchefs veranderen het culinaire landschap
De culinaire wereld is altijd in beweging, en 2025 belooft een jaar te worden vol vernieuwing en creativiteit. Over de...
Vleesbenamingen varken (Engels -Nederlands)

- Arm Roast/Picnic Ham: Onderste deel van de schouder (met het bovenbeen)
- Baby Back Ribs: Spare Ribs
- Bacon: Spek
- Belly: Buikspek
- Blade/Shoulder Steak: Schouderkarbonade
- Boston Butt/Butt: Bovenste deel van de schouder (met het schouderblad)
- Canadian Bacon: Gekookte en gerookte ham
- Cheek/Jowl: Wang
- Cutlet: Karbonade
- Cubes: Hamblokjes
- Fat Back: Rugspek
- Foot/trotter: Onderpoot
- Ear: Oor
- Lardo: Lardo (Italiaans Rugspek)
- Leg: Ham
- Pancetta: Pancetta (Italiaans spek)
- Picnic Ham/ Arm Roast: Onderste deel van de schouder (met het bovenbeen)
- Pork Chops, center cut: Ribkarbonade
- Pork Loin: Lende, Filet
- Pork Tenderloin: Varkenshaas
- Shank/Hock: Hiel (voor maaltijdsoepen)
- Side Pork: Speklap
- Snout: Snuit, neus
- Spare Ribs: Spare Ribs
- Strips: Spek
Lees ook deze interessante artikels:
De 5 redenen waarom zondag een ultieme keukendag is
5 seizoensstrategieën voor een horeca die altijd bloeit
Horeca succesformule: van droom naar drukbezochte zaak
Een relatie met een chefkok: 10 dingen die je moet weten
De “Dode Paard Theorie” in keukenmanagement anno 2025
Klachten los je voor goed op met dit 4-stappenplan
Sober Clubbing 2025: feesten zonder de kater
Vastenavond 2025: culinaire tradities van toen en nu
Een horecazaak succesvol starten: check deze 12 stappen
Ken je de 8 typische wijnen uit de Elzas?
Correct sushi eten. De 5 basisregels van chef Naomichi Yasuda
Een Luxemburgse feestzaaluitbater blikt terug op 40 jaar feesten
Wat is traditionele balsamicoazijn? Een diepgaande studie
Werelddag van de pistache: een feest van smaak en gezondheid
Vleesbenamingen lam (Engels – Nederlands)

- Best end cutlets: Lamskotelet
- Blade Chops: Karbonades, koteletten
- Bone-in-Roast: Kotelet, been, rack
- Boneless Roast: Soepvlees
- Chops: Karbonade, Koteletten
- Kebabs: Vleesspies
- Loin: Lende
- Loin Chops/Cutlet: Karbonade
- Rack of Lamb: Lamsrack
- Rib Chops: Karbonade, Kotelet
- Shank: Lamspoot
- Short Saddle: Lamszadel (Bovenrug)
- Stew Meat: Stoofvlees
- Whole Bone in Leg: Lamsbout
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!