Welke professionele kok heeft het lekkerste en origineelste gerecht met rog, de Vis van het Jaar 2021, op zijn kaart staan? We komen het te weten op maandag 22 november in de demonstratiekeukens van Horeca Expo in Gent. Vijf finalisten nemen het live tegen elkaar op vanaf 14u.
Rog, Vis van het Jaar 2021
VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor rog als ‘Vis van het Jaar 2021’. Rog is weinig bekend hoewel hij in de top drie van meest aangevoerde vissoorten in de Vlaamse vissershavens staat.
Je kan rog het hele jaar op het menu zetten maar wij bevelen je aan om hem vooral vanaf juni tot maart te eten, dan is de kwaliteit opperbest. Koop je Belgisch gevangen rog, dan mag je gerust zijn dat je een duurzame vis op je bord krijgt.
Om de biodiversiteit in stand te houden vangen onze Belgische vissers enkel de drie soorten die het goed doen (stekelrog, blonde rog en gevlekte rog). De andere soorten gaan meteen na de vangst terug levend het water in.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Vleugels, wangen en lever
Wist je dat niet alleen de vleugels een lekkernij zijn? Ook de wangen en levers gelden bij kenners als een ware delicatesse.
Dankzij de gelatineuze structuur is rog heerlijk in koude bereidingen, maar ook lauw, gebakken of gepocheerd is rog een streling voor de tong.

Zeewolf met asperges, raapstelen, spek en vadouvanmousseline
De beste zeewolf koop je van april tot september. Het visvlees is zeer vast van structuur en heeft een uitgesproken...
Jonge ui met salpicon van paddestoelen, prei, hazelnoten en gerookt zout
De bosui, lente-ui, sla-ui, pijpajuin en schalulleke zijn in Vlaanderen namen voor een jonge nog onvolgroeide geboste ui met loof. Er zijn...
Vlaswijting met groene asperges, sinaasappel, artisjok en crumble van chorizo
Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen. De kwaliteit van het...
MAAK KENNIS MET GEZELLIGE HORECAZAKEN EN CATERINGBEDRIJVEN.
Ook je horecazaak of cateringbedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
De wedstrijd
De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door Mastercook Robert Van Duüren, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten.
Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 22 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2022’ dingen.
Laureaten
- Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
- Thomas Dejonckheere van restaurant CRKL in Roeselare
- Olivier Saey van restaurant Maste in Gent
- Peter Maertens van restaurant Het Verschil in Lede
- Eva Van Damme van restaurant ’t Veer in Oudernaarde
De winnaars van de vorige edities
Viskok 2020 Jan Audenaert, d’Oude Pastorie in Lochristi
Viskok 2019 Michael Vanderhaeghen, Hostellerie Saint Nicolas in Elverdinge
Viskok 2018 Stijn Devreese, restaurant Benoit en Bernard Dewitte in Ouwegem
Een superleuke baan als kelner dankzij deze 10 handige tips
Werken als kelner in de horeca is leuk, maar ook zwaar. Nu zeker met dit mondmasker op. Om er voor...
Waar komt het fooi geven vandaan, en hoeveel geef je nu?
We vinden het heel normaal: een extraatje geven aan de bediening, nadat je uiteten bent geweest. Maar waar komt fooien...
Vis van de maand: zeewolf, een monsterlijke vis met heerlijke smaak
Tijdens de campagne ‘Vis van de Maand i.s.m. het visbedrijf Quisquater uit Dendermonde, lichten we elke maand een vissoort uit...
Topvlees van bij ons: Duroc d’Olives
In nauwe samenwerking met Belgische Keurslagers, wijnhandel Châteaux Vini, Chef & Knife en 6 topchefs lichten we tijdens de campagne...
Prijzen
De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de ‘Viskok van het Jaar’-trofee en -diploma, een cheque ter waarde van € 750, een waardebon van € 250 te besteden bij ISPC aangeboden door Horeca Expo, en een dinerkaart voor twee personen bij Peter Goossens, Restaurant Hof van Cleve in Kruisem. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van €200 verloot om te komen eten in jouw restaurant.
De laureaten ontvangen elk: een ‘Viskok van het Jaar’-diploma en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Praktisch
De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2022’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeukens in hal 8.
De finalisten gaan aan het werk vanaf 14u. De degustatie door de vakjury start om 15.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16u45. Aansluitend wordt een receptie aangeboden.
Bron: VLAM