Vis en zeevruchten winter 2024: wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.249 abonnees.

vis zeevruchten sint jakobsnoten witloofsoep

Ook tijdens de wintermaanden biedt de zee ons heel wat lekkere vis. Denk maar aan wijting, zeebarbeel en sint-jacobsnoten. Hoe je met deze vissen en dit schelpdier van bij ons aan de slag kan? Je leest het hier!

 

Inhoudsopgave

Seizoensvis 

Vind jij het een hele uitdaging om elke week een gevarieerd menu op tafel te zetten? Wel, koken met ingrediënten van het seizoen is alvast een manier om voldoende afwisseling in je gerechten te brengen.

En net zoals bij groenten en fruit zijn er ook bij vis nog meer redenen om volop te gaan voor seizoensvis van hier.

Verse vis van topkwaliteit

Hoe wordt het beste aankoopmoment voor verse vis nu bepaald? De perfecte timing combineert een optimale kwaliteit met voldoende aanbod in onze visveilingen én valt buiten het paaiseizoen; het moment waarop vissen zich voortplanten.

Dat verklaart waarom niet elke vis op elk moment van het jaar beschikbaar is in de viswinkel of supermarkt.

Een prijsvoordelige keuze

Wanneer een vissoort in seizoen is, is het aanbod groter en de prijs voordeliger. Wanneer kennen welke vissen een hogere aanvoer? Je ontdekt het in de viskalender.

Meer duurzaam

Onze Belgische vissers opereren volgens strikte normen en visquota die ze opgelegd krijgen door de Europese Unie. Zo mogen ze bijvoorbeeld niet vissen op specifieke vissoorten wanneer die in hun paaiperiode zijn. De vissen krijgen zo alle kansen op voortplanting.

De visserijsector spant zich hiernaast in om verder te verduurzamen. Het keurmerk ‘Visserij verduurzaamt’ bijvoorbeeld houdt onder meer rekening met seizoensgebonden visvangst, selectieve visserijtechnieken om bijvangst te beperken, het gebruikte vismateriaal en de loon- en arbeidsvoorwaarden van de scheepsbemanning.

Vraag in jouw vishandel of verkooppunt naar vis met dit keurmerk. Door bewust te kiezen voor vis van bij ons ondersteun je de Belgische vissers en de lokale economie. Je reduceert er ook nog eens je voedselkilometers mee. 

Waar-staat-het-MSC-keurmerk-voor horeca webzine vis

Vis een zeevruchten tijdens de wintermaanden

Wijting

Gebakken wijting is overheerlijk… Ook gestoofd, gestoomd, in de oven, in vissoep, bouillabaisse en waterzooi doet deze vis het uitermate goed! Wil je ook eens wijting klaarmaken en kan je nog wat inspiratie gebruiken? Zie onze recepten.

Doe origineel met zeebarbeel! 

At je nog nooit zeebarbeel? Je moet die absoluut eens proberen, want het is een lekkere vis. Het visvlees is vast en heeft een uitgesproken smaak. Barbeel wordt vaak op mediterrane wijze geserveerd, in een bouillabaisse bijvoorbeeld, maar deze vis kan je ook bereiden in de oven of bakken in de pan.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Sint-jakobsnoten

Wist je dat onze vissers sint-jakobsschelpen vooral van januari tot einde maart bovenhalen? Daarna zit het seizoen er helemaal op. Het zachte, witte vlees van de sint-jakobsvruchten leent zich prima om te grillen, te pocheren en om te bakken. Ook rauw in een carpaccio zijn sint-jakobsvruchten een delicatesse. Ontdek in onze tips hoe je ze schoonmaakt en bereidt. Pas je opgedane kennis meteen toe op een van de recepten.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Lekker van bij ons

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights