Vis van de maand: heek of mooie meid met een subtiele smaak

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Heek - vis van de maand

Tijdens de campagne ‘Vis van de Maand 2021-22’ i.s.m. het visbedrijf Quisquater uit Dendermonde, lichten we elke maand een vissoort uit met weetjes, kooktechnieken en een uniek recept van Mastercook Patrick Caignau in beeld gebracht door foodfotograaf Bart Tanghe. Als wangetje van de kabeljauw maak jij als abonnee na afloop van de campagne kans op een gesigneerd exemplaar van het boek dat zal worden uitgegeven ten voordele van een goed doel. De keuze van de chef viel deze maand op heek of mooie meid met een subtiele smaak.

Vis van de Maand 

Je ziet regelmatig ‘Vis van de Maand’ op social media, in aanbiedingskrantjes, in foodblogs én bij de visdetaillist. Maar wat betekent dit nu? 

Net zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De vis is dan niet alleen veel verser en bijgevolg lekkerder, je maakt er bovendien een duurzame en prijsvoordelige keuze mee.

Na een blik op onze viskalender weet je perfect wanneer welke vis te kiezen. 

quisquater bestelwagen vis van de maand campagne horeca vis van de maand zeewolf

Quisquater, je visleverancier bij uitstek

Visbedrijf Quisquater is sedert vier generaties uitgegroeid van familiebedrijf tot compleet visbedrijf. Voor het prille begin moeten we teruggaan naar de jaren ’40 van de vorige eeuw, toen Hendrik Quisquater en zijn echtgenote Josse begonnen met het leuren van vis in Dendermonde en omstreken. Het hele verhaal lees je hier.  

Quisquater die haar medewerking verleent aan de campagne ‘Vis van de Maand’ onderscheidt zich door het aanbieden van een totaal productenpakket vis, schaal- en schelpdieren. Zowel groothandel voor de professionele chef, als in de winkel voor de hobbykok en iedereen die van lekker koken houdt.

patrick caignau heek

Mastercook Patrick Caignau 

Mastercook Patrick Caigneau die de recepten van Vis van de Maand zal ontwikkelen en met ons zal delen, is een echte autodidact. Sinds 2013 is mede-zaakvoerder en chef van ‘De tafel van 2’. 

Het samenstellen van recepten voor kookboeken is Patrick Caignau niet onbekend. Als co-auteur met Marc De Clercq behaalde hij zelfs voor het boek ‘De Primeurs’ in 2008 de gerenommeerde prijs van ‘Beste culinaire kookboek ter wereld’, maar ook met andere titels zoals ‘Afrodisiaca’ en ‘Vegetarische keuken’ scoorde hij vaak de Top 10 van bestsellers.

Bart Tanghe Vis van de Maand 2020-21

Bart Tanghe 

Photography Bart Tanghe is gespecialiseerd in food en horeca. Maar is even gepassioneerd in bedrijfsreportages, bedrijfsportretten en architectuurfoto’s.

Bart vertelt je graag verhalen door middel van mooie foto’s of een korte video van gerechten, in de keuken, in het restaurant of hotel, van onroerend goed, op evenementen (als het straks weer kan) of portretten. En op zijn website preciseert Bart: “Geen groot budget en no-nonsense! Vraag er maar om!

Voor de campagne ‘Vis van de Maand’ van Horeca Webzine, verleent Bart Tanghe zijn expertise door bij Mastercook Patrick Caignau de sfeerbeelden in de keuken en de foto’s van de gerechten te gaan maken.

heek mooie meid vis de maand juni patrick caignau

Vis van de maand: heek

Heek, lokaal ook mooie meid genoemd, lijkt zeer sterk op de kabeljauwachtigen maar behoort er biologisch niet toe.

Heek kan tot maximaal 135 cm doorgroeien en 15 kg wegen. Meestal bestaan de vangsten uit de lengtecategorie 40-70 cm.

Mooie meid

Alleen al van de foto weet je waarom deze vis zo heet: boze hondenogen boven blikkerende tanden en een ruwe huid. Lief. Onze vissers zijn opgegroeid met een bijzondere zin voor humor.

vis van de maand juni heek 2

Visvangst

De Europese heek komt voor van het Hoge Noorden tot rond Madeira, maar is voor onze kust altijd vrij zeldzaam geweest in de vangsten.

Dat komt omdat de Belgische vissers van oorsprong kustvissers zijn. De Noordzee is niet diep. Heken houden van veel dieper water en moeten dus ook met veel kabel worden gevangen, op dieptes tot duizend meter. Daarom vangt men ze dus in de Golf van Biskaje en voorbij Ierland en Portugal.

Vis van de maand: heek of mooie meid met een subtiele smaak 1

La Merluza

Maar het mekka van de heek is Spanje. La Merluza is even Spaans als pimentón en saffraan (de twee kleuren van de Spaanse vlag).

Hij is ook officieel uitgeroepen tot de nationale vis van dat land, en nochtans heeft hij daar heel wat concurrentie. Spanje is nog altijd één van de grootste visserijnaties ter wereld.

De gemiddelde Spanjaard kauwt zich een weg door zes kilo heek per jaar, en dan wordt deze vis nog beschouwd als één van de duurdere soorten.  

De Spanjaarden serveren hem op restaurant graag a la plancha , gebakken op een hete plaat.

vis van de maand juni heek patrick caignau 2

Steviger tijdens de bereiding

Heek is zeer smakelijk en eerder zacht. Het visvlees valt makkelijk uit elkaar in verse toestand, maar wordt steviger tijdens de bereiding.

Heb je een lekker recept voor kabeljauw dan moet je het zeker ook eens met heek proberen. Deze vis is ideaal om te bakken, te verwerken in een ovenschotel of om te stomen. In de typisch Spaanse ovenschotel ‘zarzuela’ is heek een vaste waarde.

Recept van Mastercook Patrick Caignau

Boek ‘Vis van de Maand’ 

Na een jaar van recepten, foto’s en kooktips sprokkelen, zal Horeca Webzine dit alles bundelen in een boek en uitgeven ten voordele van een goed doel. 

Goede doelen kunnen reeds solliciteren. En jij als abonnee van Horeca Webzine maakt bij de uitgifte ervan – we spreken maart 2022 – kans op een gesigneerd exemplaar. Abonneer je nu, het is gratis!

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Lekker van bij ons, Visinfo.be, Nick Trachet

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten