Vis van de maand: vlaswijting, verre neef van de kabeljauw

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.249 abonnees.

vlaswijting - vis van de maand

Tijdens de campagne ‘Vis van de Maand’ i.s.m. het visbedrijf Quisquater uit Dendermonde, lichten we elke maand een vissoort uit met weetjes, kooktechnieken en een uniek recept van Mastercook Patrick Caignau in beeld gebracht door foodfotograaf Bart Tanghe. Als wangetje van de kabeljauw maak jij als abonnee na afloop van de campagne kans op een gesigneerd exemplaar van het boek dat zal worden uitgegeven ten voordele van een goed doel. De keuze van de chef viel deze maand op vlaswijting, de verre neef van de kabeljauw die ook wel pollak of witte koolvis wordt genoemd.

Vis van de Maand 

Je ziet regelmatig ‘Vis van de Maand’ op social media, in aanbiedingskrantjes, in foodblogs én bij de visdetaillist. Maar wat betekent dit nu? 

Net zoals groenten en fruit is ook vis op zijn best in het juiste seizoen. De vis is dan niet alleen veel verser en bijgevolg lekkerder, je maakt er bovendien een duurzame en prijsvoordelige keuze mee.

Na een blik op onze viskalender weet je perfect wanneer welke vis te kiezen. 

Quisquater, je visleverancier bij uitstek

Visbedrijf Quisquater is sedert vier generaties uitgegroeid van familiebedrijf tot compleet visbedrijf. Voor het prille begin moeten we teruggaan naar de jaren ’40 van de vorige eeuw, toen Hendrik Quisquater en zijn echtgenote Josse begonnen met het leuren van vis in Dendermonde en omstreken. Het hele verhaal lees je hier.  

Quisquater die haar medewerking verleent aan de campagne ‘Vis van de Maand’ onderscheidt zich door het aanbieden van een totaal productenpakket vis, schaal- en schelpdieren. Zowel groothandel voor de professionele chef, als in de winkel voor de hobbykok en iedereen die van lekker koken houdt.

Mastercook Patrick Caignau 

Mastercook Patrick Caigneau die de recepten van Vis van de Maand zal ontwikkelen en met ons zal delen, is een echte autodidact. Sinds 2013 is mede-zaakvoerder en chef van ‘De tafel van 2’. 

Het samenstellen van recepten voor kookboeken is Patrick Caignau niet onbekend. Als co-auteur met Marc De Clercq behaalde hij zelfs voor het boek ‘De Primeurs’ in 2008 de gerenommeerde prijs van ‘Beste culinaire kookboek ter wereld’, maar ook met andere titels zoals ‘Afrodisiaca’ en ‘Vegetarische keuken’ scoorde hij vaak de Top 10 van bestsellers.

Bart Tanghe 

Photography Bart Tanghe is gespecialiseerd in food en horeca. Maar is even gepassioneerd in bedrijfsreportages, bedrijfsportretten en architectuurfoto’s.

Bart vertelt je graag verhalen door middel van mooie foto’s of een korte video van gerechten, in de keuken, in het restaurant of hotel, van onroerend goed, op evenementen (als het straks weer kan) of portretten. En op zijn website preciseert Bart: “Geen groot budget en no-nonsense! Vraag er maar om!

Voor de campagne ‘Vis van de Maand’ van Horeca Webzine, verleent Bart Tanghe zijn expertise door bij Mastercook Patrick Caignau de sfeerbeelden in de keuken en de foto’s van de gerechten te gaan maken.

vis van de maand april vlaswijting pollak patrick caignau
Foto: Visbedrijf Quisquater

Vis van de maand maand: vlaswijting

De vlaswijting, ook pollak of witte koolvis genoemd, is een verre neef van de kabeljauw. Hij lijkt dan ook sterk op kabeljauw.

Vlaswijting is een witte, vaste vis met weinig graten die erg snel groeit. Vergeleken met kabeljauw is het visvlees van de vlaswijting iets grijzer van kleur en een beetje droger en vaster van structuur.

Vangst

De vlaswijting of pollak is voor de beroepsvisserij van aanzienlijk belang. maar minder gewild bij zeehengelaars.

Men kan jonge vlaswijtingen aantreffen aan onze kust, maar op tweejarige leeftijd, zodra ze geslachtsrijp zijn, migreren ze naar open zee. Vlaswijtingen worden dan ook vaakst gevangen in de zeeën rond IJsland tot in de Golf van Biskaje.

De bestanden in de Golf van Biskaje en de Portugese Iberische wateren, Keltische Zee, Engels Kanaal en Noordzee worden momenteel duurzaam geëxploiteerd.

De minimale aanvoerlengte van vlaswijtingen bedraagt 30 cm, maar mannetjes zijn pas geslachtsrijp bij een lengte van 30 à 40 cm, vrouwtjes vanaf 40 à 50 cm.

Vlaswijting of pollak kan 8 jaar oud en 1,3 m groot worden.

Alaska pollak is een andere vissoort, waarvan het visvlees gebruikt wordt voor surimiproducten.

Vis van de maand april vlaswijting pollak patrick caignau

Vlaswijting in de keuken

Het vlees van vlaswijting is fijn en gelaagd en volgens kenners één van de lekkerste vissen.

In Frankrijk komt pollak meestal vers, in zijn geheel op de markt. In de kleinhandel wordt hij in moten of filets gepresenteerd.

De kwaliteit van het visvlees, de smaak en de textuur zijn bijzonder goed bij vissen die met de hengel gevangen worden.

In België is pollak vooral te vinden in het diepvriessegment onder de vorm van vissticks.

Door zijn vaste structuur kan je vlaswijting in vele bereidingen gebruiken. De vis is ideaal om zelf verse vissticks mee te maken. 

Recept van Mastercook Patrick Caignau

Boek ‘Vis van de Maand’ 

Na een jaar van recepten, foto’s en kooktips sprokkelen, zal Horeca Webzine dit alles bundelen in een boek en uitgeven ten voordele van een goed doel. 

Goede doelen kunnen reeds solliciteren. En jij als abonnee van Horeca Webzine maakt bij de uitgifte ervan – we spreken maart 2022 – kans op een gesigneerd exemplaar. Abonneer je nu, het is gratis!

Bronnen: Lekker van bij ons, Visinfo.be, Zeevruchtengids.org, Wikipedia,  

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights