Versoepelingen komen te laat voor deze Nederlandse restaurants

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.055 abonnees.

nederlandse horeca dicht versoepelingen

Sinds 26 januari mogen de Nederlandse horeca-uitbaters weer doen waar ze goed in zijn: gasten ontvangen. Goed nieuws sinds een week voor velen, maar er zijn ook heel wat zaken waarvoor de versoepelingen te laat komen.

Hōk Taverne in Deventer

Natuurlijk had hij gehoopt dat hij vorige week woensdag net als alle andere restaurants de deuren mocht openen. “Maar voor mijn restaurant komen de versoepelingen te laat”, vertelde Jens Jongeneel, eigenaar van Hōk Taverne in Deventer aan de micro van RTL Nieuws. “Na anderhalf jaar strijden gaan we definitief dicht.”

Tevergeefs gestreden

Het was al van jongs af aan zijn droom om een eigen restaurant te openen. Augustus 2020 was het dan zover.

“Het was natuurlijk coronatijd, dus we hadden rekening gehouden met zo’n drie maanden aan strengere maatregelen. Maar die maatregelen duurden langer. De versoepelingen komen te laat. Dat is zuur. We hebben anderhalf jaar tevergeefs gestreden.”

jens hok taverne lockdown restaurant

Tweede lockdown

“De tweede lockdown is het grootste probleem geweest, die duurde langer dan wij verwachtten”, vertelt Jongeneel. Het restaurant kreeg steeds meer achterstanden. “De versoepelingen tijdens de zomer waren voor mij te kort om dit recht te breien. Hieraan merkte ik ook dat ik een startende ondernemer ben”, vervolgt Jens.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Realistisch blijven

Aan de micro van RTL Nieuws legt hij verder ook uit dat hij niet genoeg buffer en draagkracht had om het langer vol te houden.

“Ik moet wel realistisch blijven. Daarom heb ik helaas de beslissing moeten nemen om desondanks de recente versoepelingen de deuren definitief te sluiten. Het was geen leuke beslissing om te moeten nemen.” 

Jongeneel sluit niet uit dat hij op een dag weer een restaurant opent. “Het is nu niet gelukt, maar het betekent niet het einde van mijn droom. Horeca is nog steeds mijn passie.” 

brigitta soso restaurant sluit lockdown RTL NIEUWS

SoSo in Zoetermeer

Ook Brigitta Kraal moet niettegenstaande de versoepelingen haar restaurant sluiten. “Ik ben er kapot van. Ik heb mijn hele ziel en zaligheid in mijn restaurant gestopt”, vertelde ze aan de micro van RTL Nieuws.

Vijf jaar geleden opende ze het restaurant SoSo in Zoetermeer, maar na een jaar moest het restaurant weer dicht na een brand in de keuken. 

“Na hard aanpoten konden we weer open en draaiden we weer een normale omzet”, aldus Brigitta.

En toen kwam corona. Met de eerste twee lockdowns ze nog goede hoop dat het goed zou komen.

“Op dat moment dacht ik nog: als ik die brand aankan, lukt dit ook wel. Mijn vaste gasten hebben me al die tijd gesteund en met creatieve ideeën probeerde ik me staande te houden.”

Derde lockdown

Maar de derde lockdown bleek te veel. Brigitta zag de betalingsachterstanden steeds groter worden en besloot met haar adviseurs om de boeken neer te leggen.

‘Het is niet leuk’

“Ik heb daarom desondanks de versoepelingen helaas moeten besluiten om mijn restaurant te sluiten”, vertelde ze emotioneel. “Het was echt mijn kindje. Ik ben er kapot van.” 

“Deze beslissing is niet over één nacht ijs gegaan. Het is niet leuk, absoluut niet, maar ik heb alles wat ik heb erin gestopt.” 

Meer ondernemers overwegen te stoppen

Jongeneel en Kraal zijn niet de enige ondernemers die hun zaak moeten sluiten of het overwegen. Na twee jaar van lockdowns en beperkende maatregelen is de koek voor een deel van de ondernemers op. De stekker gaat uit de zaak, of dat wordt serieus overwogen. De buffers zijn op, zeggen ze. Maar stoppen doe je niet zomaar, zeggen brancheverenigingen. Zij dringen bij het kabinet aan op steun.

Luister naar de podcast: “Daarom moet ook jij inzetten op online cadeaubonnen”

Enquête

Uit een enquête van Knab bank, ingevuld door ruim 2500 zzp’ers, komt naar voren dat ruim 10 procent overweegt te stoppen met ondernemen omwille van het coronabeleid. Ruim 40 procent geeft te kennen veel minder geld te verdienen dan voor de pandemie en spaargeld te moeten aanboren om rond te komen. Zo’n 15 procent zegt door de maatregelen onder het sociale minimum uit te komen.

Een rondgang van winkeliersvereniging Inretail onder ondernemers die hun zaak dicht moesten houden, leerde eerder deze maand ook dat een derde geen middelen meer zou hebben om de recentste lockdown door te komen.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Tekst en foto’s: RTL Nieuws

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights