Kater verdrinken kan al met 1 glas frisdrank

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.197 abonnees.

Update 02/01/2023

Wat kan je het best drinken om een kater tegen te gaan na een avondje stappen? Chinese onderzoekers claimen het antwoord te hebben gevonden: Sprite.

Inhoudspopgave

Kater

Lig je met een kater van formaat in bed ligt. En dan bedoelen we niet je kat, maar die bonkende hoofdpijn en die onuitstaanbare misselijkheid die een aandenken vormen aan gisterenavond. Dan weet de wetenschap er wel raad mee.

Hoe herken je een kater?

Je hebt dorst en hoofdpijn, voelt je moe en trillerig, hebt diarree en bent misschien ook nog duizelig en misselijk. En o ja, klein detail: de klachten van een kater dienen zich aan nadat je veel alcohol achter elkaar hebt gedronken.

Wat gebeurt er met de alcohol in je lichaam?

De alcohol wordt in de darmen opgenomen en via het bloed verdeeld over het lichaamsvocht. Een klein deel van de alcohol raak je kwijt dankzij uitademen, plassen en zweten. Je lever breekt de rest af. Dat duurt één tot anderhalf uur per glas.

Wat gaat er mis?

Bij de afbraak van alcohol ontstaat er aceetaldehyde. Daar voel je je ziek door. Deze stof is nog giftiger en schadelijker voor het lichaam dan alcohol en zorgt voor het trillerige gevoel.

Bovendien laat de alcohol de nieren sneller werken en daardoor verliest het lichaam meer water dan normaal. Gevolg: de volgende dag heb je enorme dorst en voel je je moe. Je hebt een kater!

Waarom word je misselijk?

Alcohol is een bijtende stof; het tast de slijmvliezen in het lichaam aan. Alles wat met alcohol in aanraking komt (mond, keel, slokdarm en maag), wordt hierdoor geprikkeld. Dat kan maagpijn en misselijkheid veroorzaken. 

Daarnaast kan je door de alcohol duizelig worden en je evenwicht verliezen, en ook daardoor voel je je misselijk.

kater koppijn sprite horeca webzine

En de hoofdpijn?

Daarvoor zijn een aantal oorzaken aan te wijzen. Bijvoorbeeld het schadelijke aceetaldehyde. Verder vermindert, door het vochtverlies, de hoeveelheid vloeistof waarin de hersenen ‘dobberen’, zodat de hersenen gevoeliger worden voor bewegingen. 

Soms daalt de bloedsuikerspiegel door het alcoholgebruik en ook daarvan kan je hoofdpijn krijgen. Kater! 

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Kater bestrijden

Een kater wordt veroorzaakt door het proces in je lichaam dat de alcohol afbreekt. Tot die conclusie kwamen Chinese wetenschappers die op zoek gingen naar het beste middeltje om een kater te bestrijden. 

Ze besloten zestig verschillende drankjes te onderzoeken op hun ‘helende werking’. Daaruit bleek dat Sprite het beste werkt. Door het drinken van Sprite zou het enzym dat ervoor zorgt dat alcohol wordt afgebroken sneller worden aangemaakt. 

Verschillende soorten kruidenthee hebben juist een tegengestelde werking. Zij zorgen ervoor dat het proces wordt vertraagd en de kater langer duurt. De overige onderzochte drankjes hadden weinig of geen invloed.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Metro, Gezondheidsnet, gezondheid.be, Zo bestrijd je een kater

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights