Minister Vandenbroucke gaat ventilatie verplichten in horeca

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.197 abonnees.

vandenbroucke luchtzuivering ventilatie

De federale regering in België gaat ventilatie verplichten in de horeca, maar ook in fitnesscentra. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke kan het ook een oplossing zijn in de scholen. Maar wat is dat nu die ventilatie? We vroegen het aan Peter De Clercq van DCP AIR uit Astene. 

Ventilatie

“Misschien wel het belangrijkste resultaat van het jongste Overlegcomité is dat de tijd van de vrijblijvendheid en van iedereen doet zijn goesting inzake ventilatie, voorbij is”, klonk het.

Vorige vrijdag werd beslist dat goede luchtkwaliteit in de horeca, fitnesscentra, in de hele private en publieke sportinfrastructuur, in discotheken en in feestzalen verplicht wordt.

Dat betekent: ventilatie of bepaalde technologieën gebruiken om het virus te doden. Er wordt overgangsperiode gedoogd, maar deze maatregel is essentieel als we ooit van het mondmasker wil afraken volgens de virologen. 

Ook in scholen

Het is nog niet beslist, maar Vandenbroucke denkt er ook aan om ventilatie te verplichten in scholen voor het welzijn van kinderen.

“Laat ons ervoor zorgen dat kinderen veilig zonder mondmasker in de klas kunnen zitten. Dat is ook belangrijk in het griepseizoen. Je zal minder kinderen hebben die thuiszitten. Je zal op een bepaald moment ook met een gerust hart kunnen zeggen dat quarantaineregels soepeler kunnen.”

Een beleid rond ventilatie

Eén van die 5 gaten die moeten worden gedicht, is een beleid bouwen rond ventilatie.

Peter De Clercq van DCP AIR in Astene: “Internationale studies wijzen erop dat het voldoende verluchten en ventileren van binnenruimtes het risico op besmetting met wel 70 procent kan doen dalen. Die ‘verdedigingsmuur’ is in België en Vlaanderen echter bijna onbestaande. In het onderwijs is er de voorbije maanden nog het meeste aandacht aan geschonken en zelfs daar is het beleid weinig ambitieus geweest.”

Nochtans kan er op korte termijn veel winst geboekt worden. Professor bouwfysica Bert Blocken van de TU Eindhoven haalde recent in deze krant voorbeelden aan.

Luchtzuivering met UV-C

DCP AIR gebruikt UV-C licht om de lucht te reinigen. Deze techniek is gebaseerd op een oeroude natuurlijke luchtreiniging die al eeuwen buiten onze stratosfeer werkzaam is.

Door UV-C lampen in een gesloten behuizing te monteren en de lucht met ventilatoren door deze behuizing te sturen, wordt de lucht ontdaan van alle bacteriën, schimmels, gisten en ook de coronavirussen.

De filters zuiveren de lucht en vangen de dode deeltjes op. Op deze manier zorgt het toestel voor gezuiverde lucht.

Minister Vandenbroucke gaat ventilatie verplichten in horeca 1

Ook voor in de horeca en feestzalen

De UV-C-lampen kunnen door DCP AIR worden geïnstalleerd in ziekenhuizen, wachtzalen van dokters, bij tandartsen, dierenartsen, kappers- en schoonheidszaken, winkels, burelen, vergaderzalen, rusthuizen, scholen maar ook in horecazaken zoals hotels, cafés, restaurants en feestzalen.

Minister Vandenbroucke gaat ventilatie verplichten in horeca 2

Toestellen

De performante toestellen van DCP AIR pakken COVID-19 en andere virussen aan in de openbare ruimtes van je bedrijf (restaurant, hotel, winkel, wachtkamer,…) met UV-C licht. De toestellen zijn veilig, heel eenvoudig in gebruik en met een lange levensduur.

Ze vernietigen gegarandeerd alle micro-organismen zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen, inclusief COVID-19. 

Het zijn veilige en gesloten apparaten die in openbare of gemeenschappelijke ruimtes kunnen worden geplaatst en bezitten een veiligheidsmechanisme dat het toestel automatisch uitschakelt wanneer het geopend is.

Ze hebben een dubbele filter die vervuiling afweert, zorgt voor extra luchtzuivering en belet dat de UV-straling vrijkomt.

En de toestellen van DCP AIR staan op de lijst van gecontroleerde en toegestane ventilatiezuiveringsproducten tegen Covid-19.

DCP AIR luchtreiniger
Lucthreiniger van DCP AIR om discreet aan plafond te hangen

Bronnen: HLN, DCP AIR

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights