De vaders van deze 3 Mastercooks spelen een belangrijke rol in hun carrière

5/5
mastercooks of belgium 30 meesterkoks box bon moments

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Ook in dit artikel stellen we weer drie meesterkoks voor waar je als abonnee een Bon Box Moments kan winnen: Thierry Kloos, Koen Lienard en Julien Lahire. Hun vader speelde een belangrijke rol in de carrière van de chefs. 

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgische meesterkoks kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. 

Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs en meesterkoks zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Meesterkoks toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Ze zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks
Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verscheen in mei 2020 het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 van meesterkoks en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met Pierrot Fonteyne en Guy Van Cauteren die vorig jaar jammerlijk overleden zijn aan COVID-19. 

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging van Belgische meesterkoks ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids met alle zaken van de meesterkoks. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd. De meesterkoks zorgen voor de rest.

De vaders van deze 3 Mastercooks spelen een belangrijke rol in hun carrière 1

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen die men kan spenderen bij één van de meer dan 120 meesterkoks.

Mastercooks (Meesterkoks)

Meesterkoks zijn fiere vakmannen die die alleen met topkwaliteit tevreden zijn, respect hebben voor hun team, producenten en leveranciers en hun gasten willen verwennen. Meesterkoks doen er ook alles aan om hun kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. 

Bekijk hier het charter van de meesterkoks. (PDF)

Meesterkoks hebben dus heel wat gemeen.

Thierry Kloos

30-thierry-kloos-mastercook

Thierry Kloos is de opvolger van Aloyse Kloos. Hij zet de keuken van zijn vader verder met seizoengebonden bereidingen.

De hoofdrol blijft weggelegd voor paddenstoelen en klassiekers van het huis zoals de bereidingen met ham en zalm. Thierry vertelt hier over zijn familie en over het verder zetten van de traditie van ‘Aloyse Kloos’, een mooi burgerhuis aan de rand van het Zoniënwoud.

De vader van Mastercook Thierry Kloos opende het restaurant in 1982. Hij is afkomstig uit Luxemburg, heeft geen hotelschool gevolgd maar kwam naar Brussel voor een leeropleiding in de Métropole. Samen met zijn vader kwam hij zijn oom vervoegen, die daar al werkte.

Voor Thierry zijn eerste stapjes kon zetten, had zijn vader al een eigen restaurant in Elsene, La Crémaillère.

“Ikzelf heb les gevolgd in het INFOBO: een dag per week op school en de rest van de tijd heb ik vijf jaar lang gewerkt op leercontract. Eerst drie jaar bij Claude Dupont en de twee laatste jaren bij Michel Coppens in het restaurant Michel in Groot-Bijgaarden”, vertelt ons de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Daarna heeft hij een jaar gewerkt in de ‘Bijgaarden’ dat toen, net zoals ‘Michel’, een vermaard restaurant met een ster was. In 1992 begon hij te werken in het restaurant van zijn vader dat hij in 2000 heb overgenomen.

mastercook thierry kloos restaurant

Koen Lienard

30-koen-lienard-mastercook

Mastercook Koen Lienard is onrechtstreeks in het koksvak beland door zijn vader. Hoewel hij aanvankelijk niet wilde dat hij in de horeca ging.

Hij was vliegtuigtechnicus in het leger en kluste ’s avonds en tijdens de weekends bij als zaalbediende in Leuvense restaurants zoals Salons Georges, restaurant Tijl en tot slot de Belle Epoque waar hij zaalverantwoordelijke werd.

Koen had de bedrijvigheid in al die keukens gezien en daarom wou hij ook kok worden. Maar dat zag zijn vader niet zitten. Hij wilde dat ik mijn humaniora afwerkte, maar gezien hij niet bepaald een goede student was en liever iets met zijn handen wou doen dan theoretische vakken te leren, ging hij op zijn 16de uiteindelijk naar het COOVI in Anderlecht.

Zijn eerste stage was in de Belle Epoque. Een logische keuze. Hij kende de zaak en had er wel eens met zijn vader in de zaal gewerkt.

Na zijn opleiding heeft hij er ook enkele maanden gewerkt in afwachting van zijn legerdienst. Het plan was dan om erna een zevende jaar te volgen, maar kwan terecht in de Syre Pynnock bij Frank Fol waar hij er 14 jaar lang zijn rechterhand is geweest, met uitzondering van een korte passage bij Denis Martin in het Zwitserse Vevey.

“Na de sluiting van Syre Pynnock werd ik productieverantwoordelijke van de Légumaise-sauzen die door Frank werden ontwikkeld”, vertelt ons de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

Ondertussen had Koen in bijberoep een cateringzaak als kok aan huis opgestart dat hij 14 jaar lang heeft gehad.

In Bistro Mariette is het concept: lekker eten, vernieuwend maar geïnspireerd op de klassieke keuken, laagdrempelig, goede wijnen, originele drankjes en een ongedwongen gastvrijheid.

bistro mariette koen lienard

Julien Lahire

30-julien-lahire-mastercook

Het notoire restaurant Moulin Hideux in Noirefontaine, in het hart van de Ardennen, beleeft sinds 2005 zijn tweede jeugd. Dat heeft alles te maken met de overname van het befaamde huis door zoon Julien, de derde generatie van de familie Lahire.

Deze jonge belofte geeft met zin voor organisatie en management een nieuwe draai aan het restaurant dat al meer dan 60 jaar een van de beste in het zuiden van het land is.

Toen hij 12 jaar oud was, wilde Julien al zijn eigen restaurant hebben, maar hij moest eerst naar school. Zo volgde hij zijn opleiding aan de hotelschool van Namen. 

Na zijn opleiding ging hij werken in Frankrijk bij Michel Bras en Jacques Thorel, en bij Nadia Santini in Italië, een prachtige vrouw en een bijzondere kok voor wie Mastercook Julien Lahire nog altijd een grote waardering heeft.

Zo is hij met een stevige bagage naar de Moulin Hideux teruggekeerd en er in 2005 de zaak overnam samen met zijn vrouw Yolande, die hem helpt me met het volledige beheer van de zaak.

“Voor een bepaald cliënteel is het belangrijk om een ster te hebben. Ik geef toe dat de waardering voor de ster de mooiste beloning van mijn klanten is. Het zou schitterend zijn dat ik de tweede ster voor Le Moulin kon terugverdienen”, vertelt ons de Mastercook die je ook uitnodigt om abonnee te worden van Horeca Webzine om iedere maand tot eind juni 2022 kans te maken op een Box Bon Moments.

moulin-hideux-1 (1)
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights