Tzaziki, ladera en moussaka: 3 recepten uit de Griekse keuken van ‘madre’ Mariane

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland.

Je kon hier eerder deze week al lezen dat eten bij de Grieken een belangrijke plaats inneemt en ze houden van gezelligheid. Via Mariane weten we ook dat koken en samen eten mensen dichter bij elkaar brengt. Daarom delen we hier drie van haar recepten: Tzaziki, Moussaka en Ladera. En als je daar niet genoeg aan hebt, dan kan je nu boeken voor een belevenisreis met haar naar Griekenland.

De Griekse keuken

De Griekse keuken kent veel invloeden uit het Midden-Oosten en de omringende landen. Verder kent de Griekse keuken Franse invloeden. De Griekse chef-kok Nikolaos Tselementes, die genoot van een opleiding in Wenen, introduceerde namelijk Franse elementen (o.a.bechamelsaus) in de Griekse keuken. Mogelijk is hij zelfs de bedenker van de moussaka zoals wij die nu kennen.

Ook maken macaroni en spaghetti deel uit van de Griekse keuken. Vrijwel elk restaurant serveert deze gerechten. Ook in de huishoudens wordt veel pasta gegeten, soms op de Griekse wijze klaargemaakt als pastitsio. Maar soms ook op de Italiaanse wijze. De oorspronkelijke gele kaas wordt dan wel vervangen door feta. Bij bijna elke maaltijd wordt een Griekse salade geserveerd.

Mariane

Ze is ook voor jou ongetwijfeld geen onbekende meer. Als gedreven zaakvoerster van familierestaurant O GEROS barst Mariane van de ideeën. En ze staat ook steeds paraat om haar collega’s met raad en daad bij te staan. Het is dan ook geen wonder dat Mariane als de “madre” van de Vlaamse horecafamilie wordt aanzien. We proberen je hier wat neer te pennen dat je nog niet wist over ‘ons’ moederke.

Mariane O GEROS Horeca Webzine

Reeds 35 jaar

Mariane nam zowat 35 jaar geleden de pollepel van haar moeder over. En over de jaren heen bouwde ze O GEROS in Genk uit tot een gastronomisch restaurant waar je aanschuift aan een gezellige familietafel om te genieten van verfijnde mediterrane gerechten met Griekse accenten. Geruggesteund in de zaal door haar dochter Vallina deelt ze met haar gasten culinair genot, een fijne babbel en een hartelijke lach. Zo zetten moeder en dochter de familietraditie van Yaya verder om mensen met elkaar te verbinden.

Delen is het geheime ingrediënt van Mariane. Koken en samen eten betekent voor deze hartelijke female chef mensen dichter bij elkaar brengen. Samen aan tafel gaan is een bijzonder moment om te verpozen. En om met oprechte aandacht te luisteren naar elkaars verhaal. Zo versterk je de band. Zowel met familieleden en vrienden, als met zakenrelaties.

De keuken van Yaya

“Hoewel de Griekse keuken gezond en heel toegankelijk is, heeft ze nog weinig ingang gevonden in de lage landen. Nochtans zijn de recepten eenvoudig in te passen in onze eigen Vlaamse keuken“, vertelt Mariane.

Ze heeft er dan ook haar missie van gemaakt om een paar jaar geleden al in een boek haar Griekse familiekeuken naar Vlaanderen te brengen. In “De keuken van Yaya” – ‘oma’ in het Grieks – wordt je vergast op recepten uit de familiekeuken en authentieke verhalen. Het boek weerspiegelt het familiegevoel van één van de eerste “migranten”. Ook doorspekt met tips and tricks. Zowel van Mariane als van Yaya! Hieronder haalden we drie eenvoudige maar lekkere recepten.

Mariane heeft er haar missie van gemaakt om een paar jaar geleden al in een boek haar Griekse familiekeuken naar Vlaanderen te brengen. In “De keuken van Yaya” – ‘oma’ in het Grieks – wordt je vergast op recepten uit de familiekeuken en authentieke verhalen. Het boek weerspiegelt het familiegevoel van één van de eerste “migranten”. Ook doorspekt met tips and tricks. Zowel van Mariane als van Yaya!

Tzatziki

Deze overheerlijke frisse saus is voor de Griek wat mayonaise is voor de Belg. Heerlijk bij vers brood! Maar evenzeer een toppertje in een assortiment dips. Of als sausje bij gegrild vlees!

Benodigdheden

Een liter Griekse volle yoghurt, 2 komkommers, 10 tot 12 verse geschilde teentjes look, 1 bussel dille, 2 tot 3 soeplepels witte azijn, 10cl olijfolie en wat dille en olijven voor de afwerking.

Bereiding

  1. Was de komkommers grondig.
  2. Rasp de komkommers met een keukenrasp en laat ze uitlekken in een zeef.
  3. Mix de geschilde lookteentjes en de bussel dille met de azijn en de olijfolie in een blender en meng tot een homogene massa. Het mengsel lijkt nu sterk op mayonaise.
  4. Voeg dit mengsel voorzichtig bij de yoghurt. Doe het langzaam en bepaal zelf hoeveel mengsel je toevoegt. De gouden regel hierbij is: voeg bij tot je een smeuïge massa verkrijgt.
  5. Voeg nu de geraspte en uitgelekte komkommers aan toe. Ook nu weer: volg je gevoel en voeg komkommer toe naar eigen smaak.
  6. En dan: proeven! Zolang je de smaak van yoghurt proeft, voeg je met kleine beetjes zout en/of azijn toe. Om de specifieke smaak van tzatziki te bekomen, ga je op zoek naar die juiste balans.
  7. Werk tenslotte af met een beetje dille en een olijfje.
  8. Serveer met geroosterd brood.
Tzatziki Mariane Horeca Webzine
Tzatziki is voor de Griek wat mayonaise is voor de Belg

Ladera: het recept

‘Ladera’ is een klassiek gerecht dat voor Mariane de geest van de Griekse vegetarische keuken uitademt. Verse groenten en gevoel voor koken. ‘Ladera’ betekent dat de groenten bereid worden met uitsluitend olijfolie als vetstof. Eten de Grieken hun groenten in de winter graag warm, dan eten ze dezelfde groentjes in de zomer koud. Gebruik hierbij dus zeker geen bakboter, en bij voorkeur goeie olijfolie.

Benodigdheden

2 courgettes, 2 aubergines, 2 grote vastkokende aardappelen, 2 paprika’s, 2 teentjes look, 4 tomaten, 1 dikke ui en zuiderse groenten van het seizoen.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Was de courgettes en aubergines zorgvuldig en snij ze in gelijke plakken.
  3. Snijd de paprika’s in reepjes van ongeveer een halve centimeter.
  4. Hak de ui grof.
  5. Pel de tomaten en snij ze in blokjes.
  6. Plet de look met een mes en voeg bij de rest van de groenten.
  7. Schik alle groenten in een ovenschotel, kruid met peper en zout en voeg de laurierblaadjes en peterselie toe.
  8. Giet er nu nog een half litertje water en een flinke scheut olijfolie bij.
  9. Meng alles goed en dan… de oven in.
  10. Het water verdampt en de olie vormt de basis voor de saus.
  11. Zijn de aardappelen gaar, dan is je ovenschotel perfect gegaard. Voeg water toe indien nodig.
  12. Strooi er tenslotte nog wat grof gehakte peterselie over en nu smullen maar!
  13. Vlees is overbodig, maar geef er graag vers brood en een stukje Griekse fetakaas bij.

Moussaka

Moussaka kan je gerust beschouwen als het nationale gerecht van Griekenland. Deze stevige ovenschotel is wereldberoemd vanwege de volle en karakteristieke smaak. Het wordt wel eens vergeleken met Lasagne, maar dan met lamsgehakt, aardappelen en aubergine. Het gerecht vraagt wat werk en best veel tijd. Maar deze Griekse klassieker moet je vast en zeker een keer geprobeerd hebben. Mariane helpt je op weg!

Benodigdheden

1,5 kg aubergines, 3 grote aardappelen geschild en in schijfjes gesneden, 300gr fetakaas, gemalen kaas om te gratineren.

Voor de spaghettisaus: 1 paprika, 1 grote ui, teentje look, 25cl salsa of 1 soeplepel tomatenpuree opgelost in 5cl water, 1kg lamsgehakt of gemengd gehakt, een bussel peterselie, zuiderse kruiden, lookpeper, zwarte peper en zout.

Voor de bechamelsaus: 50gr boter, 50gr bloem, ongeveer 1 liter melk, 100gr fetakaas, peper, zout en muskaatnoot.

Bereiding

  1. Was de aubergines, pareer en snij ze in plakken van ongeveer 1 centimeter dikte.
  2. Schil de aardappelen en snij in plakken.
  3. Kruid de aubergine- en aardappelplakken met peper en zout.
  4. Bak de plakken goudbruin in een pan met een flinke laag olijfolie. Gebruik zoveel olie dat de aardappelen en aubergines ondergedompeld zijn. Aangezien de aubergines veel olie opslorpen tijdens het bakproces, zal het nodig zijn dat je af en toe wat olie bijvoegt. Als alternatief kan je ze ook frituren. Gebruik dan wel plantaardige olie. De aardappelen moeten niet volledig gaar zijn. Denk maar aan de voorgebakken frieten. De aardappelen worden sowieso verder gegaard in de oven.
  5. Leg vervolgens de aubergines in een zeef om het overtollige vet te laten uitlekken.
  6. Bereid een dikke spaghettisaus. Blader hiervoor even naar ‘van chef tot kok… mijn directe hulplijn’ in het boek ‘De keuken van Yaya’.
  7. Rangschik in een ovenschotel de aardappelschijfjes naast elkaar totdat de bodem van de schotel helemaal bedekt is. Kleine gaatjes tussen de aardappelen zijn niet erg!
  8. Schik er nu de aubergineschijfjes dakpansgewijs over, maar hou voldoende schijfjes over om de bovenste laag te bedekken.
  9. Kruid met de Italiaanse kruiden.
  10. Bedek vervolgens met de verbrokkelde feta.
  11. Bedek het geheel met de spaghettigehaktsaus.
  12. Leg er ten slotte nog een dun laagje aubergines over.
  13. Bereid nu de bechamelsaus.
  14. Nappeer er de gehaktsaus mee. Voorzie een laag van ongeveer 1 centimeter of meer, geheel naar eigen smaak.
  15. Strooi er tenslotte de gemalen kaas of eventueel extra feta over. Let wel: fetakaas als topping verbrandt sneller!
  16. Zet de moussaka in een voorverwarmde oven en bak gedurende – afhankelijk van je oven – ongeveer 40 minuten tot een uur op 200°C.
  17. Test met je vork: prik in de aardappelen op de bodem. Zijn deze gaar en de korst goudbruin? Top… je kan aan tafel!

Belevenisreis

Goesting naar meer? Boek nu voor een belevenisreis met haar naar Griekenland.

https://www.facebook.com/restaurantogeros/posts/2686151204788054

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: O GEROS

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten