Wist je dat er ook traiteurs meesterkok zijn bij ‘The Mastercooks of Belgium’?

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
mastercooks traiteurs 02

Een geheel jaar stelt Horeca Webzine in een reeks van 40 artikels de leden en hun specialiteiten voor van ‘The Mastercooks of Belgium®’, de dynamische en prestigieuze culinaire vereniging van België. Als abonnee van Horeca Webzine maak je iedere maand kans op een Box Bon Moments bij een meesterkok. In dit tweede artikel stellen we drie van de negen traiteur-meesterkoks voor: Benoit Bourivain, Dirk Vandendriessche en Mario Holtzem.

The Mastercooks of Belgium®

‘The Mastercooks of Belgium®’ is nog nooit zo dynamisch geweest!  De meest prestigieuze culinaire vereniging van België kwam er in 1980 op initiatief van Pierre Romeyer, samen met o.a. Pierre Wijnants, Jacques Deluc en Roger Souvereyns, de peetvaders van de Belgische keuken. Het voorzitterschap werd na Romeyer gedragen door bekende topchefs zoals Pierrot Fonteyne, Alain Deluc, Guy Van Cauteren, Robert Van Duuren en sinds mei 2012 wordt het gedragen door Frank Fol, De Groentekok.

‘The Mastercooks of Belgium®’ zijn dé ambassadeurs van het Belgisch culinair erfgoed. Zij toveren elke dag met de fantastische ingrediënten die ons land rijk zijn. Zij zijn het creatieve brein van de landelijke culinaire toekomst en bezorgen elke dag duizenden mensen een onvergetelijke smaakbeleving.

Mastercooks

Naar aanleiding van het 40-jarig bestaan van de vereniging verschijnt in de loop van mei het Masterbook. In het boek komen onder meer interviews met de oprichters, de generatie voorzitters, de Belgische top 3 en met enkele Young Masters. Op de cover staan alle voorzitters van de vereniging, met centraal Pierrot Fonteyne, die op 14 april 2020 jammerlijk is overleden aan COVID-19.

Naast de vele activiteiten heeft de vereniging ook een eigen TV programma: Z Mastercooks.

Box Bon Moments

Millennials willen vandaag de dag niet nog meer spullen, maar zijn op zoek naar nieuwe (en unieke) ervaringen. Dit is in het voordeel uitgedraaid van de horeca, want de Belg eet meer dan ooit buitenshuis of laat thuis bezorgen. Daardoor kan je met een etentje als cadeau niets fout doen.

De Box Bon Moments van The Mastercooks of Belgium® is daardoor dé ideale cadeaubon voor culinaire fijnproevers en andere bourgondische levensgenieters. Niet zomaar een ongepersonaliseerde zelfafgeprinte bon, maar een gestileerde geschenkverpakking met ingesloten de Mastercook Gids. Er zijn drie variaties: €50, €75 en €100.

Binnenkort een cadeau te doen? Klik hier, en bestel een Box Bon Moments. Het wordt je met post opgestuurd.

Win een Box Bon Moments

Tussen juli 2020 en eind juni 2021 mag Horeca Webzine 10 Box Bon Moments verloten onder haar abonnees.

Als gratis abonnee van Horeca Webzine ontvang je elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inpirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

En zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je iedere maand kans om een Box Bons Moment ter waarde van €100 te winnen.

Traiteur Mastercooks

Een ‘Mastercook of Belgium’ is een fiere vakman. Een vakman die alleen met topkwaliteit tevreden is, respect heeft voor zijn team, producenten en leveranciers en zijn gasten wil verwennen. Hij of zij doet er ook alles aan om zijn/haar kennis over te dragen aan gemotiveerde medewerkers en de volgende generaties. Bekijk hier het charter. (PDF)

Mastercooks hebben dus heel wat gemeen, maar specifiek in het geval van Benoit Bourivain, Dirk Vandendriessche en Mario Holzem, is dat ze als traiteur hun gasten op locatie verwennen.

Benoit Bourivain

The Mastercooks of Belgium - meesterkok Benoit Bourivain

Benoit Bourivain is een van de vier Meesterkoks die Traiteur Paulus in dienst heeft. Ook Patrick Celeghin, Eric Patigny en Jean Castadot maken deel uit van de ‘bende’. Voor een traiteurzaak zijn al deze talenten, die in de beste restaurants hebben gewerkt, erg bijzonder.

Ook Benoit Bourivain, onze meesterkok van de week, had al een indrukwekkend parcours achter de rug voor hij zijn eigen restaurant opende en daarna directeur werd van Traiteur Paulus.

Sinds 1999 is Traiteur Paulus gevestigd in de industriezone van Ciney die zich heeft kunnen uitbouwen tot de grote onderneming die nu zo wat overal in België en in het buitenland bekend is.

Traiteur Paulus ook erkend voor onze inzet op het vlak van ecologie en duurzaamheid en was deze Europese traiteurzaak die het EMAS label (Eco Management and Audit Scheme) ontvingen. “Daar zijn we zeer fier over. We waken bijzonder nauwlettend op onze manier van zaken doen die zowel het milieu, de producten, de productieschakels als de mensen respecteert”, aldus de meesterkok.

Meesterkok Benoit Bourivain heeft heel veel mooie herinneringen aan zijn vak als traiteur. Zoals een banket met Bill Clinton voor 1.400 mensen. Dat was in Antwerpen en zeer ongewoon voor een Franstalige traiteur om voor zo’n persoonlijkheid in Vlaanderen te mogen werken. Ook het banket voor de president van Zuid-Afrika en de het verjaardagsdiner voor koning Albert in de serres van Laken waren voor Benoit Bourivain een eer om te mogen doen.

“Als ik echter een herinnering mag koesteren dan was het wel die om bij Bill Clinton te geraken en met hem te praten, ondanks het indrukwekkende veiligheidskorps dat hem omringde”, besluit de meesterkok.

https://www.facebook.com/traiteurpaulus/posts/3233707333367259

Dirk Vandendriessche

Mastercooks of Belgium - meesterkok Dirk Vandendriessche

Dirk Vandendriessche omschrijft zichzelf als een ‘all rounder’, iemand die zich niet vastpint op een bepaalde kookstijl of trend maar een breed palet aan gerechten kan aanbieden aan zijn publiek.

Als traiteur en ‘chef aan huis’ schikte hij zich 15 jaar lang naar de wensen van zijn klanten.

Nu is hij sinds 2016 chef van de collectiviteitskeuken ‘De Brusselse Keukens’. Daar coördineert hij ook het project ’Chef op School’ en workshops voor de kinderen van de lagere scholen van de stad Brussel.

In de collectiviteitskeuken van ‘De Brusselse Keukens’ die de meesterkok coördineert worden 10.000 tot 15.000 maaltijden per dag bereid. “We werken vandaag en meer en meer met producten uit de biologische landbouw. We proberen meer betrokken te raken bij dit proces. Dit ook door zoveel mogelijk afval te recycleren, waarbij we steeds meer het gebruik van plastic vermijden. Het is niet altijd gemakkelijk om alternatieven te vinden en de gewoonten in deze sector te veranderen, maar het is een grote uitdaging die we elke dag proberen op te nemen en verder te ontwikkelen”, volgens de meesterkok.

Dirk Vandendriessche maakt graag uitstapjes naar andere kookstijlen maar blijft toch trouw aan de klassieke keuken. “Ik kook graag Italiaans, Spaans en natuurlijk Belgisch-Frans. De Aziatische keuken ligt me iets minder. Als de klant me een gerecht vraagt dat ik niet ken, dan is het pas echt een uitdaging om het klaar te maken”, vertelt ons de meesterkok.

‘Chef op school’ is een animatieproject dat Dirk echt leuk vind. Vooral door het contact met de kinderen en de leraren dat altijd anders is. “Ik vind hun aandacht fascinerend. Zo heb ik ook een totaal nieuw facet van mijn werk ontdekt. Tegelijkertijd vind ik het nog altijd bijzonder leuk om nieuwe ideeën te geven, om nieuwe menukaarten te ontwikkelen. Dat is ook de basis van mijn werk waar ik nog steeds zo van hou”, besluit de meesterkok. 

The Mastercooks of Belgium - traiteurs meesterkok
‘Chef op school’ is een animatieproject dat Dirk echt leuk vind. Soms nodigt hij collega-meesterkoks uit zoals hier op de foto de bertreurde Pierrot Fonteyne, mede-oprichter van ‘The Mastercooks of Belgium’.

Mario Holtzem

Mastercooks of Belgium - meesterkok Mario Holzem

Met zijn restaurant De Boote in Genk was chef Mario Holtzem aardig op weg om zich een plaats te veroveren in de gastronomische gidsen. Toch liep het anders. In 2006 besloot hij resoluut van koers te veranderen en de fornuizen van De Boote te doven. Vanaf dat moment ging hij voluit voor zijn ‘catering-werk’ en werd het zijn passie om op een creatieve en verrassende manier te koken voor grote gezelschappen.

Meesterkok Mario Holtzem werkt als zelfstandige chef onder de naam Creatief Culinair Atelier dat als vaste partner reeds 15 jaar verbonden is met de groep Kachet die eventlocaties met een rijke historiek beheren.

Koken voor vier mensen of voor vierhonderd, voor meesterkok Mario Holtzem is de opdracht precies dezelfde: de gasten laten genieten. “Ik probeer een gezonde en  lichte keuken te brengen. Dat hangt ook af van welk feest of event en wat de klant wil natuurlijk. Aziatische toetsen zorgen voor frisheid in mijn hapjes en gerechten. Ik volg natuurlijk de trends, want de klanten verlangen dat, aldus meesterkok Mario Holtzem.

Producten van eigen bodem zijn net als voor vele meesterkoks ook belangrijk in de keuken van Mario Holtzem.

“Uiteraard kan ik niet zover gaan als in een restaurant. Het heeft wel een voordeel als je een gastronomische achtergrond hebt in de event en catering sector. Als je zeshonderd gerechtjes moet maken, dan kan je onmogelijk borden maken waarvoor twintig tot dertig handelingen nodig zijn. Voor warme gerechten moet het aantal handelingen beperkt blijven tot 4 à 5. Een stukje vlees, de saus, garnituur,… In de koude gerechten kunnen we creatiever zijn”, besluit de meesterkok.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten