Bereidingen met groenten winnen aan populariteit. Steeds meer chefs zijn zich ervan bewust dat groenten niet saai zijn. En ze heel goed een hoofdrol kunnen spelen in een gerecht. Ter inspiratie vind je vandaag extra veel tips, weetjes en vijf groentebereidingen voor een sexy menukaart!
Afwisselen
Groenten zitten boordevol voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen. Wist je dat hun bereidingswijze een rol speelt in het behoud van deze voedingsstoffen?
Wissel af tussen rauwe en gekookte groentjes, want beiden bieden voordelen. Enerzijds, verliezen rauwe groenten minder vitaminen dan gekookte groenten. Anderzijds neemt ons lichaam sommige voedingsstoffen beter op uit gekookte groenten omdat de celwandstructuur tijdens het kookproces wordt opengebroken. Dat is bijvoorbeeld zo voor lycopeen uit tomaten en glucosinolaten uit koolsoorten.
Van gekookte groentjes eet je meestal ook meer dan van rauwe groenten. Zo haal je sneller de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten.

Diepvries- of verse groenten?
Diepvriesgroenten worden direct na de oogst schoongemaakt en ingevroren. Ze verliezen een klein deeltje aan bepaalde vitaminen, maar bevatten soms meer vitaminen dan verse die lang bewaard worden.
Verse of diepvriesgroenten zijn dus beide super. Enige voorwaarde is dat er geen zout, room of saus aan werd toegevoegd. Aan blikgroenten bijvoorbeeld wordt meestal zout en/of suiker toegevoegd.
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Creatieve bereidingswijzen
Vleesvervangers zoals champignonburgers of veggieschnitzels, die vindt de horeca-professional geen uitdaging meer. Er zijn meer creatieve bereidingswijzen van groenten die vlees moeiteloos doen vergeten.
Gepaneerde dikke asperges met spekpoeder, bieslook, rode ui en sherrysaus
Asperges dienen voor het bereiden voldoende geschild te worden. Dit kan gedaan worden met een speciaal aspergemesje of met een...
Open ravioli met varkenstong, varkenspoot en mix van paddenstoelen
Varkenspoot en varkenstong zijn echt ouderwetse ambachtelijke stukken vlees die Francesca Sterckx heel graag verwerkt tot een gastronomische hoogstandjes. Ze is...
Goulash van rund
Goulash of goelasj is de Hongaarse nationale schotel en is een soep. De sterk ingedikte variant zoals dit recept is...
Gegrilde groenten: zoet en knapperig
Directe hitte en groenten gaan goed samen. Op de barbecue of in de roosterpan, wordt ze namelijk zoeter van smaak. En lekker knapperig!
Zorg er altijd voor dat je ze goed droogt met een vel keukenpapier. Alleen dan wordt ze ook echt knapperig. De natuurlijke suikers in groentjes karamelliseren door de verhitting. En dat zorgt voor een lekkere gezonde zoete smaak.

Groentecarpaccio: keukenklassieker
Deze keukenklassieker leent zich perfect voor bereidingen met groentjes. Carpaccio van gepofte biet bijvoorbeeld, is aards, licht-zoet en heeft een geschikte structuur. Maar combineer gerust met andere groentjes zodat dit voorgerecht ook qua kleuren van het bord spat.
Een dressing op basis van een goede balsamico geeft een balans in smaken. Noten of de klassieke pijnboompitten zorgen voor een krokante toets. En wat Parmezaanse kaas voor de pittige smaak.

Groententartaar: mooi en smaakt fantastisch
Tartaar is eigenlijk niets meer dan gemalen vlees waarbij kruiden het grootste deel van de smaak leveren. Dat kan natuurlijk net zo gemakkelijk met groentjes. Een Noord-Afrikaanse linzentartaar met pompoen, munt en komijn ziet er mooi uit en smaakt fantastisch.
Maar ook een tartaar van rode biet met pastinaak, groene kool en kappertjes afgewerkt met wat groentespruitjes wordt ongetwijfeld een topper op je menukaart.

Groenteballen: bite en smaak van vlees
We hadden het vroeger al eens over de vleesgehaktballen van Balls & Glory. De structuur van kikkererwten, linzen en paddenstoelen zoals oesterzwammen leent zich ook goed om er groenteballen van te maken.
Met een goede kruidenmix kun je niet alleen de ‘bite’, maar ook de smaak van een gewone gehaktbal goed benaderen. Paneermeel of een mengeling van zaden en pitten helpt bij het creëren van een mooi knapperig korstje. En probeer het ook eens met rauwe groenteslingers om te paneren.
Hoe goed ken jij de Italiaanse keuken? Test je kennis met deze 10 vraagjes.
Eerder dit jaar lokte de uitspraak van Giuseppe Peppino veel polemiek uit. Daarom vandaag een kleine quiz omtrent de Italiaanse...
Daarom Dry Aged rundvlees op restaurant; de 5 redenen
Sommige soorten rundvlees moeten eerst rijpen (besterven) voor consumptie om malser én smakelijker te worden.
Vandaag Wereldtonijndag: 4 gezonde en duurzame alternatieven voor tonijn
Word een tonijnvrij restaurant, en toon aan dat je begaan bent met de gezondheid van je gasten en de natuur....
Groenten roken: voor een typische smaak
Je kent gerookte zalm, maar heb je ooit al eens groente gerookt? De techniek is wel enkel geschikt om die typische rokerige smaak te geven, niet ze te garen. Om te roken heb je een rookoventje nodig.
Na het roken je ze verder garen in de oven. Kies bij voorkeur groente die weinig vocht bevatten, dus geen witlof, komkommer of tomaat, maar wel bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, sjalot, ui, venkel of aubergines.
MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.
Meer interessante info over groenten
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag extra aandacht in onze kolommen aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten.
Asperges, het witte goud dat 10 jaar op hetzelfde veld wordt geteeld
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Wortelen: oranje, paarse, gele en witte penen
Samen met Frank Fol – The Vegetables Chef® – besteedt Horeca Webzine graag aandacht aan de basis van onze voeding...
Radijzen, de pittige groentjes die ook in 2023 de lente maken
Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The...
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bronnen: Sustainable Cooks, Frank Fol