Maak je publiek (ook online) aan het lachen zodat er een prettige sfeer ontstaat. Dit helpt mee om goed contact met hen te krijgen en het zorgt er ook voor dat ze je verhaal beter onthouden. Hieronder heel wat tips om je publiek aan het lachen te brengen. En 25 culinaire mopjes als bonus.
Inhoudsopgave
Humor als hulpmiddel
Humor is een prachtig hulpmiddel om er voor te zorgen dat je publiek zich openstelt voor jou. Het helpt ook om zaken die je vertelt beter in het geheugen vast te leggen. Er zijn wel een aantal punten van belang als je humor wilt inzetten tijdens een toespraak of een (online) presentatie.
Bij het verwerken van humor in je boodschappen denk je ongetwijfeld direct aan het vertellen van grappen. Het is echter de bedoeling dat je publiek gaat lachen maar jou wel serieus neemt.
Een gepaste grap kan goed uitpakken maar pas hiermee op. Het is veelal geen goede ondergrond voor je speech en kan je verhaal en je geloofwaardigheid zelfs onderuit halen.
Grappige elementen in je verhaal en online presentaties verwerken is vaak een veel betere manier om je publiek aan het lachen te krijgen. Het verbinden aan de actualiteit of aan zaken die jij met anderen ervaren hebt, kunnen goede voorbeelden opleveren.
Woordspeling en zinsconstructies
Humor ligt ook verborgen in woordspeling en zinsconstructies die je kan inzetten om je publiek aan het lachen te krijgen. Zorg wel voor afstemming op je publiek door in te spelen op hun werk en belevingswereld. Blijf echter correct en voorkom enige vorm van belediging.
Je kan gebruikmaken van leuke of vreemde zaken die gebeuren in de omgeving. Zorg wel voor enige relevantie en koppeling met het onderwerp waarover je spreekt. Dit vraagt wat flexibiliteit.
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
Kyzoe Hosting & Design
Belgische Keurslagers
Actualiteit en eigen ervaringen
Je kan je publiek ook aan het lachen krijgen door te refereren aan leuke of vreemde actuele gebeurtenissen gekoppeld aan je onderwerp. Hierdoor ontstaat er ook een sterke associatie in de hersenen van je publiek met je onderwerp.
Het vertellen van een grap, actualiteit, gebruik maken van dingen die ter plekke gebeuren en het gebruiken van een woord of woordconstructie doe je op het juiste moment. Dit vraagt aandacht voor timing. De flauwe corona-aprilgrappen waren dus niet zo gepast. Weinigen konden er mee lachen.
Je kan natuurlijk ook bewust gebruik maken van je ervaringen om het publiek te laten lachen. Vertel over leuke of grappige momenten en het gedrag dat jij of een ander vertoonde. Een beetje zelfspot kan je geloofwaardigheid in sommige gevallen versterken. Pas hier echter wel mee op.
Ken je omgeving en je publiek en weet de balans te vinden, anders kan het juist afbreuk doen aan je verhaal en aan jouw geloofwaardigheid.
Flauwe mopjes
Humor die om de hoek komt kijken wanneer het publiek het niet verwacht is krachtiger dan humor die wordt verwacht. Zorg voor het element van verrassing. Een (flauw) mopje mag altijd om je publiek te doen lachen.
01- Er zit een man in een restaurant en hij bestelt escargots.
“Wilt u Franse of illegale?”, vraagt de ober. “Franse of illegale?”, vraagt de klant, “wat is het verschil?” Zegt de ober: “In de Franse zit er één slak in een huisje, in de illegale zitten er tien.”
02- In een katholieke school waar mijnheer pastoor nog les geeft, gaat het over godsdienst.
Vraagt mijnheer pastoor: “En kindjes, wordt er bij jullie een gebedje opgezegd voor de maaltijd?” Franske: “Ja, mijnheer pastoor.” Louiseke: “Ja, mijnheer pastoor.” Jantje: “Neenee, mijnheer pastoor, ons moeder kan nog goed koken!”
03- Een Nederlander in afhaalpizza
Een Nederlander loopt een afhaalpizzeria binnen. “Wilt u de pizza in vieren gesneden hebben of in zessen?”, vraagt de pizzabakker. “In vieren”, zegt de man, “ik denk niet dat ik zes stukken opkrijg.”
Bakken in spiegelbeeld voor Sinterklaas en speculaasvrijers
Niettegenstaande speculaas wel het hele jaar door te verkrijgen is, vindt de verkoop van deze fijn gekruide koekjes zijn hoogtepunt...
Huiskamerrestaurant op 5 vlakken concurrentie met traditionele restaurant
Een huiskamerrestaurant is een eetgelegenheid die wordt opgezet in de privéwoning van een chef of gastheer/gastvrouw, waar gasten in een...
De bevoorrading horeca wordt een groeiend probleem in 2025
Strengere regelgeving en afnemende bereikbaarheid maken het steeds moeilijker om de nodige producten en ingrediënten op tijd bij de zaak...
Zoektocht naar medewerkers blijft ook in 2025 een uitdaging
Een aanhoudend en structureel tekort aan medewerkers is ook in 2025 voor de horecasector een aanzienlijke uitdaging. Deze problematiek, die...
Vijftien Mastercooks bij de 1.000 beste restaurants in de wereld
Niet minder dan 28 Belgische restaurants behoren tot de 1.000 beste ter wereld volgens "La Liste", de gastronomische ranglijst van...
04- In een visrestaurant
Man tegen zijn vrouw: “Jammer dat we dit restaurant niet eerder hebben ontdekt.” Vrouw: “Hoezo, vond je het dan zo lekker?” Man: “Nee, maar dan was de vis misschien nog vers geweest!”
05- In een café
Jongen: “Barman, 19 pilsjes graag!” Barman: “Waarom 19, u bent maar alleen!” Jongen: “Hier staat, onder de 18 wordt niet getapt!”
06- Dialoog tussen twee melkflessen
“Wat ben jij een mooie fles, ik wou dat ik een kindje bij je had.” “Dat kan niet, ik ben gesteriliseerd.”
07- In een restaurant
Een kelner vraagt aan een Schot na het dessert of hij iets verlangt. “Ja”, zegt de Schot, “wilt u de rekening flamberen?”
08- Dialoog tussen 2 bananen
Ene: “En, heeft jouw broer nu eindelijk een nuttig beroep gevonden?” Andere: “Ja, hij is rechter geworden.”
09- In een restaurant
Man: “Ober, deze koffie smaakt naar zeep!” Ober: “Pardon meneer, dan heeft u per ongeluk thee gekregen, want onze koffie smaakt naar lijm!”
10- Een man vraagt bij het viskraam
“Hoe duur zijn die haringen?” De verkoper antwoordt: “1 euro per stuk”. “Is dat met uien?”, vraagt de man.
“Ja” zegt de verkoper, “De uien krijgt u er gratis bij”. Waarop de man zegt: “Doe mij dan maar 1 kilo uien”.
11- In een restaurant
Ober: “En mevrouw, hoe vond u de steak?” Mevrouw: “Eigenlijk per toeval, toen ik de aardappelen opzij schoof.”
12- Hollander
Een familie kannibalen houdt een gezellig feestje thuis. Grootmoeder staat in de keuken een mens te braden op traditionele wijze. Een van de kleinkinderen vraagt : “Oma, welke mens heb je deze keer klaargemaakt ?” De grootmoeder antwoordt: “We eten deze keer een Hollander.” Waarop de kleinkinderen allemaal tegelijk roepen: “Ik wil de nek, ik wil de nek!!!”
14- In een restaurant
Man (boos): “Ober, mijn steak stinkt naar whisky!” Ober (zet twee stappen achteruit): “Nu nog?”
Welke wijn bij wild met zoete garnituur?
Al hoeft dit niet, bij wild serveert men veelal een zoete garnituur. En dan rijst de vraag welke wijn men...
Waarom ontdooit een vriezer als de omgevingstemperatuur lager dan 10°C is?
Eén van de redacteuren van de NRC wetenschapsredactie kwam tijdens het uitzoeken van een nieuwe vriezer achter een bijzondere vaststelling....
Een restaurantkeuken (her)inrichten: 9 tips en missers
Een restaurantkeuken op de juiste manier inrichten is een hele klus. Laat je hierbij goed adviseren. Jouw dagelijkse bedrijfsvoering staat...
Gezonder eten in je bedrijfsrestaurant met dit 4-stappenplan
Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten!
Dit zijn de 7 zonden binnen de dienstverlening
Binnen de dienstverlening waar de horeca onder valt, worden negatieve gedragingen beschreven als ‘de zeven zonden van de dienstverlening’. Probeer...
15- In een restaurant
Gast: “Ober, wat kunt u mij aanraden?” Ober: “Ga ergens anders eten mijnheer!”
16- Flesje cola
Jantje loopt met zijn moeder door de stad. De hele dag al zeurt hij om een flesje cola. Uiteindelijk is zijn moeder het zo beu, dat ze hem een draai om zijn oren geeft: “Hier heb je je flesje cola!” Een paar straten verderop geeft Jantje zijn moeder een schop tegen haar been: “Hier heb je het lege flesje terug”.
17- In een restaurant
Gast: “Ober, dit is oude koffie van gisteren; ik wil koffie van vandaag!”
Ober: “Dan zult u morgen moeten terug komen mijnheer!”
18- Koffie
De piloot van een groot vliegtuig heeft per ongeluk de intercom vergeten uit te zetten, als alle passagiers opeens horen: “Ik heb nu echt zin in een kop koffie en een knuffel met de hoofdstewardess.” De hoofdstewardess – geschokt – rent naar de cockpit om de piloot te waarschuwen. Een passagier roept haar achterna: “Vergeet de koffie niet!”
19- In een restaurant
Gast: “Ober, wat doet die vlieg in mijn soep?” Ober: “Schoolslag mijnheer!”
Hotel-Restaurant De Kommel
Weilandshof
The Mastercooks of Belgium
Bulles de Princesse
20- Dubbele cognac
Een man gooit een dubbele cognac in zijn aquarium. “Waarom doe je dat?” vraagt zijn vrouw. “Ach,” zegt hij, “ik zie graag vrolijke gezichten om mij heen.”
21- In een restaurant
Gast: “Ober, ik heb ooit al beter gegeten!” Ober: “Dit is mogelijk mijnheer, maar alvast niet hier!”
22- In de refter van een kazerne
Adjudant: “Hoe smaakt de soep, korporaal?” Korporaal: “Slecht!” Adjudant: “Kunt u niet met 2 woorden spreken, korporaal?” Korporaal: “Erg slecht!”
23- In een restaurant
Gast (kwaad): “Ober, er ligt een draad in mijn soep!” Ober: “Dit is om uw soep beter te binden, meneer.”
24- In een café
Gast: “Ober, mijn koffie is koud!” Ober: “Dan kunt u misschien ruilen met die meneer aan de toog, die vindt zijn bier te warm!”
25- In een restaurant
Man: “Ober, mijn servet zit vol met vlekken!” Ober: “Onze excuses, de commis heeft de servet waarschijnlijk verkeerd gevouwen!”
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!
Bron: Ruvesteps