The Mastercooks of BelgiumĀ®, de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs, blaast 40 kaarsjes uit. Ze vieren die verjaardag met een fraai Masterbook, en volgend jaar ook met een uniek receptenboek. De vereniging maakt ook haar ambities en doelstellingen voor de komende jaren bekend. Brussels minister Sven Gatz kreeg officieel het eerste exemplaar van het Masterbook overhandigd.
40 jaar The Mastercooks of Belgium
Al jaren speelt de Belgische keuken mee in de elite van de culinaire wereld. Met respect voor lokale en gezonde ingrediënten promoten The Mastercooks of Belgium al 40 jaar lang het Belgisch culinair erfgoed. De gevestigde Mastercooks dragen bovendien hun kennis over op de volgende generatie topchefs, de Young Masters.
Horeca Webzine zet deze mijlpaal in de kijker door gedurende een geheel jaar 40 artikels te publiceren met waari telkens drie leden worden in voorgesteld. Als kers op de feesttaart maken 10 abonnees van Horeca Webzine kans op een Box Bon Moments t.w.v. ā¬100.
Diversiteit, inspiratie, innovatie en educatie
Het 40-jarig jubileum betekent allerminst dat The MastercooksĀ op hun lauweren gaan rusten. Integendeel. De komende jaren zet de organisatie nog sterker in op diversiteit, innovatie en educatie.
Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium:Ā āDoor te inspireren en opleidingen te voorzien, willen we met The Mastercooks jonge chefs en vrouwelijke chefs nog beter doen doorstromen naar de hoogste regionen van de Belgische en wereldgastronomie.ā
Belgiƫ als Europees groenteland
De Belgische gastronomie behoort ontegensprekelijk tot de beste ter wereld. En ze heeft de voorbije 40 jaar een grote evolutie doorgemaakt. Te beginnen met de opkomst van de Nouvelle Cuisine in de jaren ā80, met meer aandacht voor groenten, minder boter en room en de introductie van mousses en gratins.
In de jaren ā90 vertrekken Belgische chefs massaal op culinaire ontdekkingsreis en introduceren ze de wereldkeuken in BelgiĆ«. En vanaf de jaren 2000 doen het internet en social media hun intrede in de keuken.
De komende decennia zal de Belgische keuken vooral verder het voortouw nemen op het vlak van gebruik van groenten en gezonde grondstoffen, voorspelt voorzitter Frank Fol.
āWe nemen in BelgiĆ« het voortouw als het over gezond koken en groenten gaat. Het grootste groentenbedrijf ter wereld (Greenyard) is Belgisch, bijvoorbeeld. En BelgiĆ« is het land waar de grootste portie groenten per persoon in Europa wordt gegeten.”
Het is een feit dat we almaar minder vlees eten en we veel meer voor kwaliteit gaan in plaats van kwantiteit. Op langere termijn zal gezonde voeding leiden tot gezondere mensen en zullen de kosten in de zorgsector verminderen. Belgiƫ in de komende jaren nog veel meer te positioneren als Europees groenteland, is dƩ ambitie van voorzitter Frank Fol.
Masterbook
Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag brengt de meest culinaire prestigieuze Belgische vereniging voor hun leden een Masterbook uit boordevol geschiedenis, interviews met topchefs uit de Belgische gastronomie, onder wie Pierrot Fonteyne (2020), Pierre Wynants, Peter Goossens, Frank Fol en Mouch Romeyer, de echtgenote van Mastercooks-oprichter Pierre Romeyer. In 2021 brengen The Mastercooks ook een receptenboek uit.
Een snuifje geschiedenis
Toen Pierre Romeyer in 1980 niet werd toegelaten tot de Franse vereniging van Meesterkoks, besloot hij zelf een vereniging op te richten. Met het verschil dat hij wƩl buitenlandse en vrouwelijke chefs toeliet. Sindsdien is het kwaliteitslabel voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis.
OmĀ Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Young Masters lopen eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook.
In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van de meest prestigieuze culinaire vereniging van Belgiƫ.
Mijlpalen
-
1980: oprichting van een select Brussels gezelschap van een tiental leden
-
2008: lancering van āBons Momentsā, cadeaubonnen voor een restaurantbezoek bij de Belgische Mastercooks
-
2013: lancering van het charter met focus op kwaliteit, respect en ambitie
-
2016: lancering van Z-Mastercooks, het tv-programma op Kanaal Z met en over Belgische topchefs
-
2018: oprichting van de Young Masters als creatief labo voor alle chefs van 30 tot 38 jaar
- 2020: de vereniging telt meer dan 170 leden
Recepten
-
Isabelle Arpin (Isabelle Arpin, Brussel):Ā Burrata, tomaten, bloody mary vinaigrette, gelei van zwarte olijven
-
Sam Van Houcke (MASTE, Gent):Ā Zeetong met girolles en selder, cromesqui van varkensoor en mousseline van Gueuze “3 Fonteinen”Ā
-
Frank Fol (voorzitter Mastercooks):Ā Canneloni van groenlof met knolselder, raapjes, okkernoot en eekoorntjesbroodvinaigrette
Masterbook ontvangen
Wil je graag een print versie van het Masterbook ontvangen? Geef dan een seintje aanĀ nathalie@contentcats.be.
Of wens je eens te worden uitgenodigd bij een Mastercook? Abonneer je dan gratis op Horeca Webzine, en maak iedere maand kans op een Box Bon Moments t.w.v. ā¬100.