The Mastercooks of Belgium vieren 40ste verjaardag met Masterbook

5/5
The Mastercooks of Belgium vieren 40ste verjaardag met Masterbook 1

The Mastercooks of Belgium®, de prestigieuze culinaire vereniging van Belgische topchefs, blaast 40 kaarsjes uit. Ze vieren die verjaardag met een fraai Masterbook, en volgend jaar ook met een uniek receptenboek. De vereniging maakt ook haar ambities en doelstellingen voor de komende jaren bekend. Brussels minister Sven Gatz kreeg officieel het eerste exemplaar van het Masterbook overhandigd.

40 jaar The Mastercooks of Belgium

Al jaren speelt de Belgische keuken mee in de elite van de culinaire wereld. Met respect voor lokale en gezonde ingrediënten promoten The Mastercooks of Belgium al 40 jaar lang het Belgisch culinair erfgoed. De gevestigde Mastercooks dragen bovendien hun kennis over op de volgende generatie topchefs, de Young Masters.

Horeca Webzine zet deze mijlpaal in de kijker door gedurende een geheel jaar 40 artikels te publiceren met waari telkens drie leden worden in voorgesteld. Als kers op de feesttaart maken 10 abonnees van Horeca Webzine kans op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

Diversiteit, inspiratie, innovatie en educatie

Het 40-jarig jubileum betekent allerminst dat The Mastercooks op hun lauweren gaan rusten. Integendeel. De komende jaren zet de organisatie nog sterker in op diversiteit, innovatie en educatie.

Frank Fol, voorzitter van The Mastercooks of Belgium: “Door te inspireren en opleidingen te voorzien, willen we met The Mastercooks jonge chefs en vrouwelijke chefs nog beter doen doorstromen naar de hoogste regionen van de Belgische en wereldgastronomie.”

The Mastercooks of Belgium Frank Fol
Voorzitter Frank Fol © Claudio Centonze
Young Master Sam Van Houcke (Restaurant MASTE, Gent): “Elke chef brengt topkwaliteit in zijn/haar  eigen zaak en allemaal kunnen ze op hun eigen manier iets meegeven aan een heel breed publiek, via verschillende kanalen. We willen ook volop inzetten op de jeugd. Met meer stages, bijvoorbeeld. En door jonge chefs ervan bewust te maken dat je topniveau niet alleen behaalt. Je hebt een sterke achterban nodig.
The Mastercooks of Belgium Young Master Sam Van Houcke
Young Master Sam Van Houcke
Daarnaast blijven de The Mastercooks ook vurig de belangen van de Belgische restaurantsector ondersteunen, zeker tijdens de coronacrisis.

België als Europees groenteland

De Belgische gastronomie behoort ontegensprekelijk tot de beste ter wereld. En ze heeft de voorbije 40 jaar een grote evolutie doorgemaakt. Te beginnen met de opkomst van de Nouvelle Cuisine in de jaren ‘80, met meer aandacht voor groenten, minder boter en room en de introductie van mousses en gratins.

In de jaren ‘90 vertrekken Belgische chefs massaal op culinaire ontdekkingsreis en introduceren ze de wereldkeuken in België. En vanaf de jaren 2000 doen het internet en social media hun intrede in de keuken.

De komende decennia zal de Belgische keuken vooral verder het voortouw nemen op het vlak van gebruik van groenten en gezonde grondstoffen, voorspelt voorzitter Frank Fol.

We nemen in België het voortouw als het over gezond koken en groenten gaat. Het grootste groentenbedrijf ter wereld (Greenyard) is Belgisch, bijvoorbeeld. En België is het land waar de grootste portie groenten per persoon in Europa wordt gegeten.”

Het is een feit dat we almaar minder vlees eten en we veel meer voor kwaliteit gaan in plaats van kwantiteit. Op langere termijn zal gezonde voeding leiden tot gezondere mensen en zullen de kosten in de zorgsector verminderen. België in de komende jaren nog veel meer te positioneren als Europees groenteland, is dé ambitie van voorzitter Frank Fol.

Masterbook

Ter gelegenheid van de 40ste verjaardag brengt de meest culinaire prestigieuze Belgische vereniging voor hun leden een Masterbook uit boordevol geschiedenis, interviews met topchefs uit de Belgische gastronomie, onder wie Pierrot Fonteyne (2020), Pierre Wynants, Peter Goossens, Frank Fol en Mouch Romeyer, de echtgenote van Mastercooks-oprichter Pierre Romeyer. In 2021 brengen The Mastercooks ook een receptenboek uit.

 

The Mastercooks of Belgium Masterbook

Een snuifje geschiedenis

Toen Pierre Romeyer in 1980 niet werd toegelaten tot de Franse vereniging van Meesterkoks, besloot hij zelf een vereniging op te richten. Met het verschil dat hij wél buitenlandse en vrouwelijke chefs toeliet. Sindsdien is het kwaliteitslabel voor chefs uitgegroeid tot de ultieme erkenning van hun creativiteit, ambitie en vakkennis.

Om Mastercook te worden moeten chefs minstens 36 jaar zijn. Young Masters lopen eerst twee jaar stage, begeleid door een gevestigde Mastercook.

In 2012 werd Frank Fol de zesde voorzitter van de meest prestigieuze culinaire vereniging van België.

The Mastercooks of Belgium vieren 40ste verjaardag met Masterbook 2

Mijlpalen

  • 1980: oprichting van een select Brussels gezelschap van een tiental leden
  • 2008: lancering van ‘Bons Moments’, cadeaubonnen voor een restaurantbezoek bij de Belgische Mastercooks
  • 2013: lancering van het charter met focus op kwaliteit, respect en ambitie
  • 2016: lancering van Z-Mastercooks, het tv-programma op Kanaal Z met en over Belgische topchefs
  • 2018: oprichting van de Young Masters als creatief labo voor alle chefs van 30 tot 38 jaar
  • 2020: de vereniging telt meer dan 170 leden

Recepten

Masterbook ontvangen

Wil je graag een print versie van het Masterbook ontvangen? Geef dan een seintje aan nathalie@contentcats.be.

Of wens je eens te worden uitgenodigd bij een Mastercook? Abonneer je dan gratis op Horeca Webzine, en maak iedere maand kans op een Box Bon Moments t.w.v. €100.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Geverifieerd door MonsterInsights