Terras open of niet op 8 mei: resultaten van onze bevraging

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

terras terrassen horeca webzine

Als de cijfers goed zitten mag de Belgische horeca op 8 mei de terrassen weer open zetten. Al waren en zijn de condities en protocollen nog niet duidelijk. In onze nieuwsbrief van zaterdag 17 april stelden we onze 6.791 horecaondernemers die abonnee zijn van Horeca Webzine, de simpele vraag: “Doen jullie open, of niet op 8 mei?” Dit zijn de resultaten met enkele getuigenissen.

Terras open op 8 mei 

Vorige week besliste het Overlegcomité dat de terrassen van de Belgische cafés en restaurants weer open mogen op 8 mei als de cijfers goed zijn. Zo moet 70% van de 65-plussers gevaccineerd zijn, maar ook de situatie in de ziekenhuizen moet duidelijk verbeterd zijn.

Terras open of niet op 8 mei: resultaten van onze bevraging 1

Condities

Hoe en onder welke voorwaarden de terrassen weer open mogen, dat is nog niet duidelijk. Hoe groot mag de terrasbubbel zijn? Komt er een sluitingsuur? Veel horecazaken wachten de regels af om te beslissen of ze hun terras heropenen op 8 mei.

Bevraging 17 april 

In onze nieuwsbrief van zaterdag 17 april stelden we 6.791 uitbaters van een restaurant, brasserie, bistro, eetcafé, taverne, tea-room en/of café – abonnees van Horeca Webzine – de simpele vraag: “Doen jullie open, of niet op 8 mei?” 

Cijfers

Welgeteld 883 uitbaters verspreid over geheel Vlaanderen reageerden op onze vraag. En de reacties waren best interressant om lezen. Het verwerken ervan kostte wel heel wat voeten in de aarde.

Ja, ons terras gaat open

29% van de respondenten zegt het terras uit te zetten op 8 mei en 15% beweert nu ook al volop reservaties aan te nemen. Twee procent beweert zelfs reeds volzet te zijn.

Tussen de vele ‘Ja, ons terras gaat open op 8 mei’, zat er af en toe ook een mail met iets meer tekst. Bijvoorbeeld de reactie van Daisy, zaakvoerster van het gastronomisch restaurant Barrel Restaurant in Lier die er blijkbaar klaar voor is: 

“Wij openen op 8 mei indien de regering het toelaat. Terrasoverkapping staat, verwarming is onderweg. Verder zijn we het gewend om met 2 te werken want we hebben geen personeel (20 couverts per service). Niet altijd het makkelijkste maar zeker in deze tijd wel een grote zorg minder.”

terras barrel restaurant
De terrasoverkapping staat er. De tafels en stoelen even uitgezet voor de foto. Barrel Restaurant is er klaar voor.

Misschien

Met 36% is dit de grootste groep respondenten. 

Afhankelijk van het weer, de maatregelen van de overheid, of een extra tent mag of toch iets meer dan een parasol,… En dan, wie van het personeel wel en niet laten komen. Dit zijn de veel weerkerende reacties  

Ook heel veel getuigenissen van de bezorgde zaakvoersters, zoals Jessie Deloof van Eetcafé ’t Hemelhuys in Izegem die een gemengd en “oneerlijk” gevoel heeft bij het heropenen van de terrassen.

“Bij sommigen aan zee zal dit inderdaad opbrengst geven. Mits overkapping wanneer het regent. Een vol terras en premies krijgen terwijl er in het binnenland veel terrassen zijn die te klein zijn volgens de binnencapaciteit zoals onze zaak bijvoorbeeld. In ons eetcafé kunnen er binnen 120 personen zitten, terwijl er maar plaats is voor 20 personen op terras. Waarom bv niet terras en de helft van de capaciteit binnen? Als het regent komt er geen kat.” 
 
“Ik wil en moet open; we staan aan de rand van de facturen niet meer te kunnen betalen. We hebben 5 personen vast in dienst. Wie gaan we laten werken en wie niet? Ik ben heel bezorgd voor de toekomst.”
hemelhuys terras
Er is maar plaats voor 20 personen op terras van Eetcafé 't Hemelhuys terwijl 120 binnen.

Neen

Met 35% is deze groep van uitbaters al bijna even groot als die nog twijfelen. 

De meest opgegeven reden is dat er ofwel gewoon geen terras is, of dat het openen van het terras niet rendabel is. 

“We kunnen niet anders dan wachten tot juni (?), zijnde tot de volledige heropening. We hebben immers geen traditie van terrassen”, James Turcksin van Kasteel van Zwijnaarde.

Terras open of niet op 8 mei: resultaten van onze bevraging 2

“Zolang er geen duidelijke protocollen zijn en zolang er geen zekerheden zijn wat betreft de steunmaatregelen en het reboostplan is het voor mij niet haalbaar om te openen op 8 mei”, Koen Francis van restaurant Verdi op de Grote Markt van Sint-Truiden.

“Ik blijf gesloten. Het is onmogelijk om een minimum planning te maken. Bijvoorbeeld: wat als  het begint te regenen en klanten hebben juist een aperitief en voorgerecht gekregen? Of wat als er op 15 mei dertig reservaties zijn en het weer het op de dag zelf helemaal niet toelaten. Nee, dit brengt voor mij en mijn restaurant nog meer stress op.
Om een pintje, koffie of een glas wijn te nuttigen met een dikke jas is dat geen probleem. Maar voor ons kan het niet, één dag werken en dan terug drie gesloten”,  Riccardo Brando van restaurant Cavalieri in Mortsel die nochtans een hele mooi terras heeft.
terras restaurant Cavalieri Mortsel
Terras van restaurant Cavalieri in Mortsel

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights