Als de cijfers goed zitten mag de Belgische horeca op 8 mei de terrassen weer open zetten. Al waren en zijn de condities en protocollen nog niet duidelijk. In onze nieuwsbrief van zaterdag 17 april stelden we onze 6.791 horecaondernemers die abonnee zijn van Horeca Webzine, de simpele vraag: “Doen jullie open, of niet op 8 mei?” Dit zijn de resultaten met enkele getuigenissen.
Terras open op 8 mei
Vorige week besliste het Overlegcomité dat de terrassen van de Belgische cafés en restaurants weer open mogen op 8 mei als de cijfers goed zijn. Zo moet 70% van de 65-plussers gevaccineerd zijn, maar ook de situatie in de ziekenhuizen moet duidelijk verbeterd zijn.
Condities
Hoe en onder welke voorwaarden de terrassen weer open mogen, dat is nog niet duidelijk. Hoe groot mag de terrasbubbel zijn? Komt er een sluitingsuur? Veel horecazaken wachten de regels af om te beslissen of ze hun terras heropenen op 8 mei.
Bevraging 17 april
In onze nieuwsbrief van zaterdag 17 april stelden we 6.791 uitbaters van een restaurant, brasserie, bistro, eetcafé, taverne, tea-room en/of café – abonnees van Horeca Webzine – de simpele vraag: “Doen jullie open, of niet op 8 mei?”
Cijfers
Welgeteld 883 uitbaters verspreid over geheel Vlaanderen reageerden op onze vraag. En de reacties waren best interressant om lezen. Het verwerken ervan kostte wel heel wat voeten in de aarde.
Ja, ons terras gaat open
29% van de respondenten zegt het terras uit te zetten op 8 mei en 15% beweert nu ook al volop reservaties aan te nemen. Twee procent beweert zelfs reeds volzet te zijn.
Tussen de vele ‘Ja, ons terras gaat open op 8 mei’, zat er af en toe ook een mail met iets meer tekst. Bijvoorbeeld de reactie van Daisy, zaakvoerster van het gastronomisch restaurant Barrel Restaurant in Lier die er blijkbaar klaar voor is:
“Wij openen op 8 mei indien de regering het toelaat. Terrasoverkapping staat, verwarming is onderweg. Verder zijn we het gewend om met 2 te werken want we hebben geen personeel (20 couverts per service). Niet altijd het makkelijkste maar zeker in deze tijd wel een grote zorg minder.”
Misschien
Met 36% is dit de grootste groep respondenten.
Afhankelijk van het weer, de maatregelen van de overheid, of een extra tent mag of toch iets meer dan een parasol,… En dan, wie van het personeel wel en niet laten komen. Dit zijn de veel weerkerende reacties
Ook heel veel getuigenissen van de bezorgde zaakvoersters, zoals Jessie Deloof van Eetcafé ’t Hemelhuys in Izegem die een gemengd en “oneerlijk” gevoel heeft bij het heropenen van de terrassen.
Neen
Met 35% is deze groep van uitbaters al bijna even groot als die nog twijfelen.
De meest opgegeven reden is dat er ofwel gewoon geen terras is, of dat het openen van het terras niet rendabel is.
“We kunnen niet anders dan wachten tot juni (?), zijnde tot de volledige heropening. We hebben immers geen traditie van terrassen”, James Turcksin van Kasteel van Zwijnaarde.
“Zolang er geen duidelijke protocollen zijn en zolang er geen zekerheden zijn wat betreft de steunmaatregelen en het reboostplan is het voor mij niet haalbaar om te openen op 8 mei”, Koen Francis van restaurant Verdi op de Grote Markt van Sint-Truiden.