National Culinary Team Belgium in top 5 wereldfinale Global Chefs Challenge

5/5
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
team belgie global chefs challenge affiche

De grote wereldfinale van de culinaire competitie Global Chefs Challenge vond dit jaar van 31 mei tot 2 juni plaats in Abu Dhabi. De Belgische eer werd er verdedigd door het duo Sam Van Houcke en Simon Caboor. Onder begeleiding van de culinaire bondscoach Jo Nelissen behaalden ze een welverdiende vijfde plaats, van de oorspronkelijk 110 deelnemende landen. Lees er hier alles over.

National Culinary Team

Het National Culinary Team is een initiatief van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen met als oogmerk het vertegenwoordigen van de Vlaamse gastronomie op wereldvlak.

Chefs kunnen kiezen om deel te nemen aan een wedstrijd en dan bij het National Culinary Team aankloppen voor begeleiding en coaching, zowel op culinair als logistiek vlak. Ze kunnen rekenen op de uitgebreide steun van bondscoach Jo Nelissen, teamlead Isabelle Van Asselberghs en project manager Paulien Hermans.

Voor deelname aan de Gobal Chefs Challenge klopten Sam Van Houcke aan om hem en zijn teamgenoot Simon Caboor te begeleiden.

Wat is de Global Chefs Challenge?

De Global Chef Challenge is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door de World Chefs Organisation. 

Je plaatsen voor deze wedstrijd doe je door deel te nemen aan de lokale voorrondes. Niet minder dan 110 landen namen voor deze editie deel aan de voorrondes, waarbij slechts 16 landen de uiteindelijke kans kreeg om deel te nemen aan de finale.

Voor België hebben The Mastercooks of Belgium. De nationale vereniging met bijna 150 gereputeerde chefs organiseren een wedstrijd op nationaal niveau: “Pierre Wynants Trophy”.

De winnaar mag dan deelnemen aan de Europese voorronde van de internationale wedstrijd.

Het Belgisch team

Laten we eerst eens het Belgische team voorstellen die deze schitterende prestatie neerzette.

team belgie global chefs sam simon jo

Sam Van Houcke

Voor wie een beetje de culinaire wedstrijden in binnen- en buitenland volgt, is hij alvast geen onbekende. Sam Van Houcke is eigenaar en chef bij van gastronomisch restaurant MASTE in Gent en runt daarnaast met zijn partner ook een ontbijt- en lunchzaak,
Mastel.

Sam heeft al een hele waslijst aan wedstrijdtitels opgebouwd. Zo werd hij al “Viskok van het Jaar 20163, werd hij tot twee keer toe bekroond tot “Ster van de Belgische keuken” en dingt hij momenteel ook mee naar de eerste plaats in de wereldfinale van de wedstrijd Bocuse d’Or. 

Sam draagt als Young Master ook fier de Belgische kleuren.

Simon Caboor

Simon Caboor, die tijdens de Global Chefs Challenge, maar ook vele wedstrijden ervoor, functioneerde als commis en onmisbare rechterhand van Sam. Hij is student hotelmanagement aan de Vives Hogeschool in Brugge.

Simon leerde Sam kennen toen hij 15 jaar was en zijn eerste stappen in een echte restaurantkeuken zette. Ze namen kort daarna samen deel aan hun eerste wedstrijd en de band was gesmeed.

Jo Nelissen

Het team wordt vervolledigd door coach Jo Nelissen. Jo heeft een carrière om U tegen te zeggen. Hij runde 16 jaar lang zijn eigen zaak, gaf 12 jaar lang les aan de gerenommeerde hotelschool Spermalie en sinds 5 jaar zien we dat hij menig jonge chef naar hogere niveaus heeft gecoacht.

Jo, ook Mastercook of Belgium,  kent door zijn tomeloze ervaring het wedstrijdcircuit op
zijn duimpje: finaleplaatsen bij Bocuse d’Or, podiumplaatsen bij Olympiade Der Küche, hij kan het allemaal.

Bijna vijf jaar voorbereidingen

Chef Sam Van Houcke werkte samen met zijn commis Simon Caboor bijna vijf jaar lang naar dit moment toe: voorrondes in Praag en Rimini, recepten testen met de hulp van coach Jo Nelissen, logistieke uitdagingen aangaan en vooral trainen, trainen en nog eens trainen.

En dit alles met de steun van Horeca Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, The Mastercooks of Belgium waarvan Sam Van Houcke lid is als Young Master en vele partners.

Top 5

Honderdentien landen stonden aan de startlijn van deze wedstrijd. Na de vele voorrondes met als sluitstuk de finale en nu ook de grote wereldfinale is België op de 5e plaats beland van de 110, waarvan 16 landen aan de grote wereldfinale meededen.

Hoewel het Belgische team wel graag een podiumplaats hadden verzilverd, kunnen we zonder tegenspraak zeggen dat dit een ongelofelijke prestatie is en dat we als bescheiden Europees
land niet moeten onderdoen voor de grote gastronomische spelers.

We mogen zeker tevreden zijn over hoe ons traject geweest is. We waren even teleurgesteld dat we geen podiumplaats hadden, maar toen we achteraf hoorden dat we een mooie vijfde plaats behaalden, nam de fierheid weer de bovenhand.

Ik denk dat we zeker trots mogen zijn op het feit dat we hier mochten staan. En dan nog een vijfde plaats behalen, dat maakt alles nog zoveel beter.

Wedstrijddag

Op de eerste wedstrijddag – 31 mei – kwamen acht landen in actie: Australië, België, Tsjechië,
Engeland, Finland, Hongarije, De Verenigde Arabische Emiraten en Italië.

Elk team mocht starten aan hun proef met een interval van vijf minuten zodat de gerechten met tussenpauzes van 5 minuten geserveerd konden worden.

Het Belgische team beet samen met Australië de spits af en startte om 8u30 met koken. Sam en Simon hadden vijf uur de tijd om hun eerste gerecht klaar te maken. Om 13u30 stipt verlieten de eerste 12 borden de Belgische wedstrijdbox en werden deze overhandigd aan de jury.

Veel tijd om te rusten was er niet, want een half uur later moest het tweede gerecht al doorgegeven worden. Het team slaagde er telkens in om elk half uur de volgende gang volledig tot in de details afgewerkt af te leveren.

Ze hielden zich strikt aan de hygiëneregels en zagen er op toe dat elk bord er nagenoeg identiek hetzelfde uit zag.

Deze fantastische prestatie geeft alvast veel voldoening. Sam Van Houcke is erin geslaagd de Belgische keuken en haar producten op de culinaire wereldkaart te zetten. Als je eraan denkt dat er slechts 11 miljoen inwoners zijn, kunnen we niets anders dan deze glansprestatie toejuichen en hopelijk moedigt dit chefs aan, junior én senior, om hun grenzen te verleggen.

Vier gerechten

Voor de finale werden de 16 landen gevraagd een viergangenmenu uit te werken, waarbij ze rekening moesten houden met enkele verplichtingen. 

De eerste gang moest volledig vegan zijn, de tweede heilbot bevatten, bij de derde gang moesten kalfsvlees en zwezeriken
centraal staan en voor het dessert moesten de chefs gebruik maken van Valhrona-chocolade.

Dit zijn de vier gerechten die het Belgische team voorschotelde aan de internationale jury.  

Eerste gerecht, vegan: Tomatentaart / Stekelbes / Vegan kaas / Aardbeiensorbet
Tweede gerecht, Sterling heilbot: Heilbot / Selder / Mosselen
Derde gerecht, kalfs en zwezerikken: Kalfs / Rogère van butternutpompoen en wortel / Zwezerikkroket / Gelakte kalfsnek
Vierde gerecht, Valhrona Bahibe: Valhrona Bahibe / Crémeux mango / Buckthorne bessen

Een tevreden coach

Dat de jury deze vier gerechten wel kon smaken, blijkt uit de verdiende plaats in de top 5 die ze
België toekennen. Daar is coach Jo Nelissen uiteraard ongelofelijk fier op:

België groeit steeds verder in de World Chefs-wedstrijden en dat merk je zeker met deze 5de plaats. Dankzij het project van Horeca Vlaanderen en Toerisme Vlaanderen bevestigt het team zijn reputatie op wereldniveau. Voor dit specifieke project werkten we samen met The Mastercooks of Belgium. Sam en Simon hebben top gepresteerd: goede organisatie, de HACCP-regels gevolgd, creatief en smaakvol bereid. Ik ben een trotse coach en het is een plezier om met dit team te werken.

Italiaanse team is grote winnaar

De grote winnaar van de Global Chefs Challenge is het Italiaanse team. De piepjonge Marco Tomasi heeft al enkele jaren ervaring in het wedstrijdcircuit en kan ook al 1 Michelinster op zijn naam schrijven.

Alsof dat nog niet genoeg was, mag hij op zijn jonge leeftijd nu ook de titel van Global Chef Champion dragen.

Toen zijn team als winnaars uit de bus kwamen, werd de emotie hem bijna te veel: “Ik ben supertevreden. Ik heb hier enorm hard voor gewerkt en bijzonder veel voor opgeofferd dus ik
ben heel dankbaar dat ik beloond word voor mijn harde werk!”

team global chefs challenge 3
Het podium: Italië - Zweden - Signapore

Zilver niettegenstaande zwaar traject 

De tweede plaats ging naar topfavoriet Zweden. Het team met Michael Andersson legde een zeer zwaar traject af om tot in de finale te geraken. Eerst raakte al hun bagage kwijt waardoor ze plots op de wereldfinale stonden zonder enig materiaal.

Ze vulden snel een online winkelmandje met de nodige messen en machines maar ook die bestelling raakte niet tijdig tot bij hen.

Ondanks al deze problemen slaagde het Zweedse team er alsnog in de tweede plaats te bemachtigen door koel te blijven, respect te tonen voor de producten en smaken te combineren zoals alleen zij dat kunnen.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Brons

Het brons ging naar Singapore. Chef Long Wei Ming is souschef bij The Spot en weet als geen ander de klassieke Europese keuken te combineren met typische Zuidoost-Aziatische ingrediënten en
invloeden.

De volledige ranking en punten

team belgie global chefs challenge score 8
team belgie global chefs challenge score 16

Wat is World Chefs Association?

De World Chefs Association heeft als doel een wereldwijd netwerk van chefs te bouwen en op die manier kennis en ervaring te delen en te verspreiden. Ze werken hiervoor momenteel intensief op de volgende drie pijlers.

  • Allereerst zetten ze in op educatie. Scholen over de hele wereld kunnen een Global Chefs oogmerk aanvragen. Dan gaat er een adviseur van Global Chefs langs om de waarde van het onderwijs te bekijken en eventueel tips te geven waar nodig. Daarnaast bieden ze een gratis opleiding tot commis aan in zeven verschillende talen voor landen waar onderwijs geen basisrecht maar een luxe is.
  • Daarnaast weten ze ook hoe belangrijk duurzaamheid is. Met het Feed The World-initiatief werken ze aan duurzame alternatieven voor klassieke ingrediënten zonder enig smaakverlies en informeren ze chefs over de voordelen van meer lokaal, seizoensgebonden en duurzaam te koken.
  • Als laatste pijler spelen ze erg in op culinaire competities. Ze organiseren uiteraard hun eigen wedstrijd, maar daarnaast bieden ze ook een hele waaier aan ondersteuning aan aan andere wedstrijden. Zo kan je beroep doen op hun hulp bij het opstellen van reglementen, het bijsturen van hygiënevoorschriften, het opleiden van juryleden, en zo veel meer.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bron: Horeca Vlaanderen

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook tweewekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten