• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Kennisbank

Sushi: 5 weetjes en een uitzonderlijk recept

Horeca Webzine by Horeca Webzine
24/04/2020
in Kennisbank, Recepten, Weetjes
0
Sushi: 5 weetjes en een uitzonderlijk recept
15
SHARES
223
VIEWS

Sushi is een verzamelnaam voor kleine Japanse hapjes van rijst die op smaak is gebracht met rijstazijn, en vis, groenten en ei. Maar hiermee weet je niet alles.

Niet alleen rauwe vis

De meeste mensen kennen sushi alleen als rauwe vis, maar de vis hoeft niet rauw te zijn. Bijvoorbeeld de paling, Unagi en Anago, die is gestoomd en daarna gegrild met een zoetige saus. De makreel, Saba, is vaak gemarineerd in azijn.

Dippen

Sushi eet je met stokjes en als dip gebruik je sojasaus dat eventueel pittiger is gemaakt met wasabi, de Japanse mierikswortel die sterk van smaak is. Als je Nigiri Sushi in soja dipt moet je alleen de vis in de soja dippen en niet de rijst, anders valt die uit elkaar. Sommige sushi hebben geen dip nodig, want die zijn al op smaak gebracht met een zoetige saus. Lees meer over dippen en afschudden van sushi.

Klassieke sushi

Presentatie is in Japan minstens zo belangrijk als inhoud. De sushi zijn dan ook altijd mooi om te zien. De klassieke sushi zijn:

Nigiri Sushi is de bekendste sushi en is een blokje rijst met daarop een plakje vis of omelet. 

Lees ook:

Scoren met fermenteren: extra veel tips en 4 recepten

Van pocheren tot roken: 31 kooktechnieken voor vis

Maki Sushi is een rolletje kleefrijst met in het midden de vis en waarrond zeewier is gerold.  

Gunkan Sushi is een Maki waaruit de helft van de rijst is gehaald en waarop zeeëgellobben of zalmeitjes liggen. 

Temaki Sushi zijn puntzakjes van zeewier gevuld met rijst en vele andere ingrediënten.

Chirashi Sushi is een klein schaaltje rijst waarop plakjes vis worden geschikt. 

In de modieuze sushibar vind je ongetwijfeld nog tal van andere vormen en modellen. Een bezoek met degustatie is aan te bevelen.

Sushi’s zelf maken

Sushi maken is in principe niet zo moeilijk. Het is vooral belangrijk dat de rijst goed gekookt is en de verse vis, supervers. Er zijn heel wat recepten te vinden op het internet, maar hier delen we het recept van Prakan Srichoke, de meesterchef van het Japans restaurant Kyoto in Nijmegen.

sushi met courgette
Sushi met zalm, tonijn en tomaat

Sinds 1990 werkt Prakan Srichoke in de keuken van het Kyoto restaurant van Orient Plaza. Sindsdien is Kyoto onder zijn leiding uitgegroeid tot één van de meest hoogstaande Japanse restaurants van Nederland. Hij heeft zelfs de sushi mogen bereiden op het huwelijksbanket van prins Willem-Alexander en Maxima. Met zijn passie en jarenlange ervaring hoopt hij zijn gasten zijn liefde voor de Japanse keuken te laten delen.

Basisrecept voor 4 stuks

  1. Kook 75gr Japanse rijst met 1,5 dl water in ca. 20 minuten gaar.
  2. Laat de rijst enkele minuten nastomen. De rijst moet kleverig zijn, maar niet papperig.
  3. Klop ½ eetlepel Japanse rijstazijn met een mespunt suiker en mespunt zout door elkaar en schep dit door de rijst.
  4. Spreid de rijst uit op een bord en laat hem afkoelen.
  5. Nu kan je vrij gaan improviseren met vis, groente, ei,…
  6. Bereid sush’s niet te lang vooraf en zet ze niet te koud, want anders wordt de rijst hard en droog.

Sushi met zalm, zalm en tomaat

Veel sushi worden gecombineerd met zeewier. Hou je daar niet zo van, maak je sushi dan met andere groente zoals prei of courgette (ons recept).

  1. Besprenkel dunne lamellen courgette met grof zout en stoom ze enkele seconden tot ze slap zijn.
  2. Dep ze even af en spreid ze op een sushimatje.
  3. Verdeel 1/3 deel van de rijst erover en hou aan de brede kant ca. 2 cm vrij.
  4. Bestrijk de rijst met wat mierikswortel (de wasabi in onze contreien is toch maar een ersatzproduct).
  5. Leg reepjes verse zalm (of een andere vis) en reepjes gepeld en ontpitte tomaat op de rijst.
  6. Rol de courgette met behulp van het matje op en snij de rol in 5 stukken.
  7. Zet de sushi’s recht.

Lees meer over sushi en hoe je ze nu wel moet eten.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: Kyoto Nijmegen

Tags: consumenthobbykokleverancierreceptensushi
Share15TweetShare
premium partner keurslager
premium partner weyn's honing
Previous Post

Obers: deze 10 dingen mis je zeker in de lockdown

Next Post

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Klachten: zo ga je er mee om. 4 stappen en tips.

Geef een reactie Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

belgische streekspecialiteiten quiz

Ken jij de Belgische streekspecialiteiten? Doe de 20 vragenquiz

02/03/2021
chef and knife mes messen slijperij

Chef & Knife: slijperij en messen waar je jarenlang plezier aan beleeft

01/03/2021
overbruggingsrecht advies horeca webzine

Hoe wordt het overbruggingsrecht belast?

01/03/2021
Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

Gebruik jij straks ook boter van insecten in je gerechten?

01/03/2021
mastercooks of belgium 28 meesterkoks box bon moments Young Masters

Deze 3 Young Masters hebben elk hun eigen stijl

26/02/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Gratis abonnement
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.