Steunmaatregelen voor horeca ontoereikend, ook geen nieuwe BTW-verlaging

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.139 abonnees.

steunmaatregelen horeca

We laten niemand aan zijn lot over en met deze steunmaatregelen bewijzen we dat, klonk het op de persconferentie na afloop van het Overlegcomité van 3 december. Vooral in de zwaarst getroffen sectoren worden verschillende steunmaatregelen verlengd, maar er komt geen nieuwe BTW-verlaging in de horeca. Ontoereikend, klinkt het. 

Nieuwe steunmaatregelen 

De nieuwe steunmaatregelen komen er nadat het Overlegcomité op 3 december besliste strengere maatregelen te nemen om de vierde golf van het coronavirus in te dijken. Zo zijn sinds publieke evenementen beperkt en kwamen er onder meer ook voor bioscopen strengere maatregelen.

De laatste steunmaatregelen voor de getroffen sectoren zouden normaal uitdoven op 31 december en de regering beloofde op het vorige Overlegcomité dat er nieuwe steun op komst was.

De ministerraad hakte finaal de knopen door en de bevoegde ministers stelden het pakket nieuwe steunmaatregelen vorige vrijdag voor op een persconferentie.

Tijdelijke werkloosheid

Over de verlenging van de tijdelijke werkloosheid met drie maanden, dus tot het eerste kwartaal van volgend jaar, leek al even consensus te bestaan en de ministers gaven vrijdag definitief hun fiat.

Het systeem laat werkgevers toe het arbeidscontract van hun werknemers op te schorten zodat die een beroep kunnen doen op een werkloosheidsuitkering.

In 2021 maakten gemiddeld zo’n 300.000 werknemers en 55.000 bedrijven gebruik van de maatregel. In november waren dat nog steeds 167.000 werknemers en bijna 38.000 bedrijven.

“Deze buffer niet verlengen nu de crisis nog volop aanwezig is, zou het hoofd in het zand steken zijn”, zei minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne vrijdag. 

Daarnaast maakte de regering ook werk van tijdelijke werkloosheid voor ouders omwille van de quarantaine van een kind. Werknemers die niet voor hun kinderen kunnen zorgen wanneer een crèche of school gesloten wordt of wanneer ze in quarantaine moeten, zullen er een beroep op kunnen doen.

Horeca

Een btw-verlaging voor de horeca, zoals de liberalen gevraagd had, komt er niet. In de plaats is er voor de werknemers in de horeca 66 miljoen vrijgemaakt in de vorm van uitbetaling van eindejaarspremies.

Overbruggingsrecht

Voor zelfstandigen die hun zaak moeten sluiten, komt er wel dubbel overbruggingsrecht, en dat vanaf december. Er is ook beslist tot een enkel crisisoverbruggingsrecht voor alle sectoren vanaf een omzetdaling van 40 procent.

In het pakket maatregelen zit ook de mogelijkheid van uitstel van betaling van de bedrijfsvoorheffing, de btw etc. zonder nalatigheidsinteresten en ook de mogelijkheid van individueel uitstel van de betaling van sociale bijdragen aan de RSZ is er in opgenomen.

Horeca Vlaanderen vindt de steunmaatregelen die de federale regering vrijdag aankondigde onvoldoende. “Nieuw overleg dringt zich op. Het is dit of vrijheid van ondernemen. Anders krijgen we geen witte maar een rode kerst”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen.

“In vergelijking met de vorige golven zijn de reserves van veel zaken nu op. Een grotere steun dan vroeger is nu dus zelfs aan de orde”, klinkt het. “Als een patiënt langdurig ziek is, is het normaal dat je extra medicatie voorziet.” Hij pleit voor nieuw overleg.

LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel leuk vinden als je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Dank je wel!

Bron: Het Laatste Nieuws

 

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang tweewekelijks op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Per direct ontvang je 5% korting op je eerste aankoop in de webshop van Chef & Knife, dé kookwinkel met een groot assortiment exclusieve Japanse en Europese koksmessen voor de hobbykok en professional, maar ook barbecues, mandolines, snijplanken, kooktoestellen, kookgerei en toebehoren..

Ben je eveneens lid van onze community, dan maak je tot 22 december 2024 ook wekelijks kans op 1 van de 5 geschenken aangeboden door deze toppers.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights