Spruiten, een verrassend veelzijdige groente

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.736 abonnees.

spruiten-frank-fol-horeca-webzine

Horeca Webzine besteedt graag aandacht aan de basis van onze voeding met weetjes, kooktips en recepten van Frank Fol, The Vegetables Chef. Vandaag zetten we de serie verder met spruiten, een verrassend veelzijdige groente.

Spruiten

Spruiten of spruitjes zijn de okselknoppen van de spruitkool. Het zijn vollegrondgroente en staan bekend om hun hoge gehalte aan vitamine C.

Spruiten hebben een milde bittere koolsmaak waardoor ze vaak minder populair zijn onder kinderen. Maar als je ze combineert met andere ingrediënten mindert de sterke smaak.

spruiten teelt frank fol horeca webzine

Teelt 

Spruitkool doet het bij ons eigenlijk altijd wel goed op onze vocht-vasthoudende voedzame kleigrond.  

Spruiten zijn eigenlijk een soort van ontwikkelende kroppen in elke bladoksel van de spruitkool. Als je ze niet op tijd plukt worden de spruitjes steeds losser tot ze uiteindelijk open gaan.

Boerenkoolspruitje

Iets heel anders maar leuk om hier te vermelden is het boerenkoolspruitje, vaak flowersprouts genoemd. Het is een F1-hybride-kruising tussen spruitjes en boerenkool en dat levert planten op die lijken op spruitplanten maar waarvan de ‘spruitjes’ niet vast en gesloten zijn maar open en met wat gefranjerd blad, als mini-boerenkooltjes in de bladoksels.

Ze lijken in de smaak juist wat meer op boerenkool maar hebben een mildere smaak.

MAAK KENNIS MET GERENOMMEERDE BEROEPSORGANISATIES EN CONSULTANTS 
Je beroepsorganisatie of consultancybedrijf in deze carrousel? KLIK HIER.

Spruiten koken

Koken is de klassieke bereidingswijze van deze leuke groente.
 
Kuis de spruiten en snij met een aardappelmesje in de taaiere onderkant van elke spruit kruisgewijs twee diepe insnijdingen. Dit helpt om de kooltjes gelijkmatig te garen.
 
Doe de schoongemaakte spruiten in een pan met ruim water en zout. Kook ze vervolgens 10 à 12 minuten, niet langer. Met wat meer beet zijn ze nog lekkerder. Prik er dan met een vork in om te kijken of ze gaar zijn.
 
Je moet ze zeker niet te lang koken, want dan werk je het ontstaan van de beruchte “spruitjeslucht” in de hand. Je kan een scheutje melk meekoken om de spruitjeslucht te voorkomen. Daarmee temper je ook de typische smaak, die veel kinderen niet op prijs stellen.
spruiten spruitjes spruitkool frank fol horeca webzine

Gezondheid

Spruiten zijn super gezond. Ze bevatten een hoge concentratie van vitaminen en mineralen, samen met essentiële voedingsvezels. Spruitjes bevatten vitamine B1, vitamine B2,  vitamine B6,  foliumzuur,  vitamine C en vitamine K.

Spruiten zijn laag in calorieën en vetten tewijl zij een rijke bron aan koolhydraten, vitamines en mineralen zijn. Het is één van de weinige groenten die zo’n rijke en een bijna volledige voedingsamenstelling heeft.

Het hoge vezelgehalte in spruitjes helpt op meerdere manieren om je spijsvertering te verbeteren en je stoelgang te verbeteren. Ze faciliteren de vrijgekomen galsappen in de spijsvertering.

Sterke antioxidanten

Spruitjes zijn sterke antioxidanten, ze bevatten vitamine K, vitamine E  en meer vitamine C dan sinaasappelen.  Dus, dat houdt ook in dat deze groente anti-verouderingseigenschappen heeft.  

Het hoge watergehalte in de spruiten houdt ook je huid goed gehydrateerd en onderhoudt en herstelt de elasticiteit van de huid waardoor het soepel en gezond blijft.

spruiten spruitjes frank fol horeca webzine

Recept van Frank Fol 

Reeds meer dan 30 jaar is Frank Fol, The Vegetables Chef®, actief met groenten en fruit. Als culinaire trendsetter weet hij als niemand hoe met smaak te overtuigen in een gezonde levensstijl.

Zijn We’re Smart® Green Guide en We’re Smart® World platform zijn ondertussen ook internationaal bekend.

Meer recepten

Op zoek naar meer recepten met groenten, klik dan eens hier.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: Veggipedia, Wikipedia, Gezondheid.be

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights