• Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature
Horeca Webzine
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
  • Nieuws
  • Kennisbank
  • Hotel
  • Restaurant
  • Café
  • Feestzaal
  • Catering
  • Leveranciers
  • mārie
  • Mastercooks
No Result
View All Result
Horeca Webzine
No Result
View All Result
Home Nieuws

Horecazaken moeten keukenafval en etensresten sorteren vanaf 1 januari

Horeca Webzine by Horeca Webzine
29/12/2020
in Nieuws, België
0
sorteren sorteerverplichtingen horeca webzine (2)
1.5k
VIEWS

Lees ook:

Consument kiest steeds meer voor eenvoudige horecaconcepten in 2021

Na voetbal en cabaret nu ook een experiment in 5 cafés

Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben zoals horecazaken, verplicht sorteren. Alweer een verplichting? Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen volgens OVAM. Alle details op een rijtje in dit artikel. 

OVAM

Enkele jaren geleden legde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het plan op tafel om ervoor te zorgen dat organisaties met veel keukenafval en etensresten, dat afval verplicht zouden moeten sorteren. 

Die beslissing werd toen, mede dankzij Horeca Vlaanderen, vier jaar uitgesteld. Nu is die uiterste datum wél aangebroken. Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben, verplicht sorteren. Vanaf 2024 geldt deze verplichting voor élk bedrijf.

Alweer een verplichting?

Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen! Want als we er samen werk van maken, gaan we er allemaal op vooruit:

  • er gaat minder voedsel verloren;
  • we beperken het restafval dat verbrand moet worden;
  • keukenafval en etensresten gaan niet verloren want er wordt compost en biogas mee gemaakt;
  • het biogas wordt omgezet in groene energie voor gezinnen en bedrijven;
  • en de compost wordt gebruikt voor een gezondere bodem.
banner biofase
- ADVERTENTIE -

Voor wie geldt de sorteerplicht?

Vanaf 1 januari geldt de sorteerplicht voor:

  • restaurants, brasserieën en hotels die meer dan 50 maaltijden per dag serveren
  • feestzalen en polyvalente zalen met meer dan 250 zitplaatsen
  • alle cateringbedrijven

Val je hier niet onder? Dan heb je nog enkele jaren uitstel, want in dit geval geldt de verplichting vanaf 1 januari 2024.

sorteren voedingsresten etensafval horeca webzine

Hoe het keukenafval sorteren?

  • Verzamel vanaf januari je keukenafval en etensresten in een aparte container.
  • Neem contact met je gemeente of je private inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om je keukenafval en etensresten in te verzamelen.
  • Verzamel je minder dan 80kg per week? Doe dan beroep op de GFT-ronde of op een private inzamelaar.
  • Verzamel je meer dan 80kg per week? Dan heb je sowieso een private inzamelaar nodig.
  • Zorg voor goede afvalbakken op de werkplek, in de eetplaats en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien. Neem hiervoor contact op met je inzamelaar of je gemeente, of koop zelf afvalbakken.
  • Aanbieding! cantine dei châteaux vini Horeca Webzine

    Pakket 3×3 wijnen ‘Cantine Dei’

    €140,91 €126,80
    In winkelmand
  • Aanbieding! Spaanse wijnen LLEBRE AUZELLES VILOSELL copy

    Pakket 3×2 wijnen ‘Tomàs Cusiné’

    €82,00 €70,00
    In winkelmand
  • Aanbieding!

    Formule ‘Pro’

    €225,00 €175,00
    In winkelmand

Wel in de keukenafvalcontainer 

Deze afvalstromen horen in de container voor keukenafval en etensresten, en dus niet meer bij het restafval:

  • schillen, resten en overschotten van groenten en fruit;
  • gekookte, gefrituurde … etensresten;
  • groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef;
  • koffiedik;
  • brood(resten);
  • eierschalen;
  • keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen;
  • papieren servetten;
  • verwelkte snijbloemen;
  • resten van vlees en vis (zoals vetresten);
  • ontpakte voedingswaren.
keukenafval-en-etensresten-rolcontainer sorteren

Niet in de container voor keukenafval

Deze afvalstromen horen niet in de container voor keukenafval en etensresten

  • vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie …);
  • sauzen, vet en oliën (behalve gerechten waar een klein aandeel saus in zit);
  • theezakjes en koffiepads;
  • behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel);
  • beenderen en dierlijk (slacht)afval*;
  • dierenkrengen*;
  • schelpen van mosselen, oesters,…;
  • kattenbakvulling en vogelkooizand;
  • mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden;
  • stof uit de stofzuiger;
  • wegwerpluiers en ander hygiëne-afval;
  • aarde en zand;
  • kurk;
  • asresten en houtskool;
  • plastic, glas en metalen;
  • grof snoeihout en dikke takken;
  • sigarettenpeuken;
  • verpakte voedingswaren*.

* Voor deze stromen bestaat een afzonderlijke inzamelronde. Informeer bij uw inzamelaar.

gratis abonnement Horeca Webzine (2)

Meer informatie

Heb je hierover nog vragen? Download dan de gratis folder of contacteer OVAM, je gemeente of private inzamelaar.

Tags: Belgiëbiogascomposterenduurzaamduurzaamheidetensrestenkeukenafvalnieuwssorteren
ShareTweetShare
premium partner chef's food products (2)
premium partner pH-20
premium partner keurslager
miikitco partner horeca webzine (2)
premium partner pH-20
premium partner royal teas geluwe
premium partner weyn's honing
Previous Post

Oliebollen met Oud en Nieuw in Nederland: weetjes en oud recept

Next Post

Met deze 8 tips maak je smakelijke foto’s met je smartphone

Horeca Webzine

Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

Next Post
Met deze 8 tips maak je smakelijke foto’s met je smartphone

Met deze 8 tips maak je smakelijke foto's met je smartphone

Een reactie achterlaten Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met de Privacy Policy.

GRATIS ABONNEMENT

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Wens je vanaf 1 mei ook dagelijks 1 exclusief nieuwsbericht te ontvangen via WhatsApp, geef dan je telefoonnummer.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

We hebben je gratis abonnement op Horeca Webzine ontvangen. Controleer nu nog even je inbox of spammap om je mailadres te bevestigen.

RECENTE BERICHTEN

varkensvlees keurslager

5 fabels en feiten over varkensvlees

16/04/2021
IYFV 14 andijvie groenten en fruit frank fol

#IYFV2021: andijvie, goede bron van vitamine A en foliumzuur

15/04/2021
Vis van de maand vlaswijting pollak Patrick Caignau (1)

Vis van de maand april 2021: vlaswijting, verre neef van de kabeljauw

14/04/2021
leveranciers-plan-Horeca-Webzine-

Een financieel plan maken doe je aan de hand van deze 4 stappen

13/04/2021
Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

Raw Food. Wat is het? Weetjes en meer dan 100 recepten.

13/04/2021

MEEST GELEZEN

  • Horeca Webzine online magazine open petitie uitbaters

    Teken de petitie, de horeca in België en Nederland moet weer open!

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Wat is de dresscode in het Hof van Cleve van Peter Goossens?

    231 shares
    Share 231 Tweet 0
  • Meer dan 100 horecazaken met een leuk terras in Vlaanderen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Zowat 550 cateraars en feestzaaluitbaters zijn de ongelijkheid beu en stappen naar de rechter 

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
  • Vlaamse cateraars en feestzaaluitbaters groeperen zich om hun rechten op te eisen

    0 shares
    Share 0 Tweet 0
Horeca Webzine

Hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca in de gehele wereld.

  • Home
  • Statistieken website
  • Privacy Policy
  • Contact

© 2019 - Horeca Webzine

No Result
View All Result
  • Horeca Webzine
  • Adverteren
    • Statistieken website
  • Partnerships
    • Partners Horeca Webzine
    • Premium Partner worden
    • Content Partner worden
  • Online Marketing
    • Formules Online Communicatie
      • Performante webshop
  • Shoppen
    • Winkelmand
    • Afrekenen
  • Communities
    • Community mārie
      • Welkomstbericht nieuwe leden mārie
  • Horeca en Food Jobs
    • Vacature toevoegen
    • Mijn vacatures
  • Recepten van Chefs
    • Recept insturen
  • Abonneer je gratis
    • Winnaars wekelijkse waardebon
  • Contact
  • Divers
    • Brand Ambassador
    • Privacy Policy
    • Vacature

© 2019 - Horeca Webzine

Om jouw bezoek aan onze website makkelijker en persoonlijker te maken gebruiken wij cookies. Voor het plaatsen van sommige cookies hebben we echter wel je toestemming nodig. Bezoek onze Privacy Policy.