Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben zoals horecazaken, verplicht sorteren. Alweer een verplichting? Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen volgens OVAM. Alle details op een rijtje in dit artikel.
OVAM
Enkele jaren geleden legde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) het plan op tafel om ervoor te zorgen dat organisaties met veel keukenafval en etensresten, dat afval verplicht zouden moeten sorteren.
Die beslissing werd toen, mede dankzij Horeca Vlaanderen, vier jaar uitgesteld. Nu is die uiterste datum wél aangebroken. Vanaf 1 januari 2021 moeten organisaties die véél keukenafval en etensresten hebben, verplicht sorteren. Vanaf 2024 geldt deze verplichting voor élk bedrijf.
Alweer een verplichting?
Misschien, maar dan wel eentje met alleen maar voordelen! Want als we er samen werk van maken, gaan we er allemaal op vooruit:
- er gaat minder voedsel verloren;
- we beperken het restafval dat verbrand moet worden;
- keukenafval en etensresten gaan niet verloren want er wordt compost en biogas mee gemaakt;
- het biogas wordt omgezet in groene energie voor gezinnen en bedrijven;
- en de compost wordt gebruikt voor een gezondere bodem.
Voor wie geldt de sorteerplicht?
Vanaf 1 januari geldt de sorteerplicht voor:
- restaurants, brasserieën en hotels die meer dan 50 maaltijden per dag serveren
- feestzalen en polyvalente zalen met meer dan 250 zitplaatsen
- alle cateringbedrijven
Val je hier niet onder? Dan heb je nog enkele jaren uitstel, want in dit geval geldt de verplichting vanaf 1 januari 2024.
Hoe het keukenafval sorteren?
- Verzamel vanaf januari je keukenafval en etensresten in een aparte container.
- Neem contact met je gemeente of je private inzamelaar voor een geschikte afzet- of rolcontainer om je keukenafval en etensresten in te verzamelen.
- Verzamel je minder dan 80kg per week? Doe dan beroep op de GFT-ronde of op een private inzamelaar.
- Verzamel je meer dan 80kg per week? Dan heb je sowieso een private inzamelaar nodig.
- Zorg voor goede afvalbakken op de werkplek, in de eetplaats en de keuken waarin je mensen hun keukenafval en etensresten kunnen gooien. Neem hiervoor contact op met je inzamelaar of je gemeente, of koop zelf afvalbakken.
Wel in de keukenafvalcontainer
Deze afvalstromen horen in de container voor keukenafval en etensresten, en dus niet meer bij het restafval:
- schillen, resten en overschotten van groenten en fruit;
- gekookte, gefrituurde … etensresten;
- groenten-, vlees- en visresten opgevangen met een zeef;
- koffiedik;
- brood(resten);
- eierschalen;
- keukenrolpapier en door etensresten vervuilde papieren en kartonnen voedingsverpakkingen;
- papieren servetten;
- verwelkte snijbloemen;
- resten van vlees en vis (zoals vetresten);
- ontpakte voedingswaren.
Niet in de container voor keukenafval
Deze afvalstromen horen niet in de container voor keukenafval en etensresten
- vloeistoffen (bv. soep, melk, koffie …);
- sauzen, vet en oliën (behalve gerechten waar een klein aandeel saus in zit);
- theezakjes en koffiepads;
- behandeld hout (met verf, vernis, impregneermiddel);
- beenderen en dierlijk (slacht)afval*;
- dierenkrengen*;
- schelpen van mosselen, oesters,…;
- kattenbakvulling en vogelkooizand;
- mest van grote huisdieren of in grote hoeveelheden;
- stof uit de stofzuiger;
- wegwerpluiers en ander hygiëne-afval;
- aarde en zand;
- kurk;
- asresten en houtskool;
- plastic, glas en metalen;
- grof snoeihout en dikke takken;
- sigarettenpeuken;
- verpakte voedingswaren*.
* Voor deze stromen bestaat een afzonderlijke inzamelronde. Informeer bij uw inzamelaar.
Meer informatie
Heb je hierover nog vragen? Download dan de gratis folder of contacteer OVAM, je gemeente of private inzamelaar.