Solo-koken of koken voor jezelf is bevrijdend: je hoeft alleen jezelf te plezieren. Het is ook een gelegenheid om te experimenteren en jezelf te verwennen. Maar soms wordt het ook als triest ervaren. Zo maak je het leuker.
Solo-koken
Volgens Diana Henry, een toonaangevende schrijfster van het moderne genre, die een relatief eenzaam leven lijdt, is misschien het belangrijkste aspect van solo-koken om het als een kans te zien: “Je hoeft niemand anders te plezieren dan jezelf”, zegt ze, “en dat is een echte bonus. Ook kan je maaltijden voor de week plannen zonder rekening te moeten houden met anderen. ”In dat opzicht verschilt solo-koken in ieder geval van het koken voor anderen.”
Sommige foodwriters, met name Nigel Slater, zijn erg goed in gerechten voor één of twee. Met de hulp van deze kookboeken kan je ook lekker veel experimenteren.
Vijf Tips en weetjes
Onderstaande tips en weetjes zijn niet enkel voor singles. Natuurlijk zijn die voor álle mensen die wel eens willen solo-koken. Want dat kan soms toch nog best wel lastig zijn.
1. Kook voor meerdere avonden
Als je alleen voor jezelf kookt, kom je vaak tot de conclusie dat je al snel veel te veel maakt. Dat is natuurlijk niet zo handig. Maar als je wat eten over hebt, kan je het natuurlijk ook invriezen. Een pastasaus, soep, stoofpot of taart is bijvoorbeeld hartstikke goed in te vriezen.
2. Maak eenpansgerechten
Eenpansgerechten zijn ideaal als jij alleen voor jezelf wat wilt maken. Het woord zeg het al: je bakt en kookt alles in een pan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een lekkere curry, risotto, nasi of chili con carne. Met als resultaat: een pan vol met lekkers én weinig afwas. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?
Belgoo Beer
Vanille Madagascar
NOOR & NOOR
Jeanne Gennar, Coffee with a Soul
Chef & Knife
MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.
3. Probeer gerechten met veel ingrediënten te vermijden
In recepten wordt vaak gewerkt met veel ingrediënten. Maar als je voor 1 persoon kookt, is dat natuurlijk niet altijd zo handig. Ingrediënten zijn namelijk niet zo vaak in eenpersoonsporties te verkrijgen, met als gevolg dat je de producten niet altijd opmaakt. Dat is natuurlijk zonde. Probeer daarom gerechten te koken waarbij niet zoveel ingrediënten worden gebruikt.
4. Kook met restjes
Koken met restjes is natuurlijk altijd een goed idee. En zoals gezegd zijn er maar relatief weinig producten met een eenpersoonsportie. Probeer daarom te koken met spullen die je nog in de koelkast hebt liggen. Maakt het koken voor 1 persoon makkelijker en niet zo duur.
5. Plan je maaltijden
Ook je maaltijden plannen is essentieel, wanneer je alleen voor jezelf moet koken. Bedenk bij de producten die je in huis haalt of je het bij meerdere gerechten kan gebruiken en plan zo je week van tevoren in. Dat voorkomt dat je geen zin hebt om voor jezelf te koken en naar kant-en-klare maaltijden gaat neigen.
Recept
Ben je alleen, dan is een eenpansgerecht met rijst de ideale oplossing. Dit recept is ‘out of my box’. Was eigenlijk. Want nu is het absoluut ‘in my box’. Dit eet ik (Yasmine) vaak. Al krijgt onderstaand recept wel wat variatie naargelang wat er in huis is.
Je zou er ook nog gamba’s kunnen aan toevoegen, of mosselen. Eigenlijk alles dat je ook zou combineren in een paella. Dus combineer maar vlees, vis en schelp- en schaaldieren die jij lekker vindt.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 3 paprika’s (een rode, groene en gele)
- 2 tomaten
- 250 gram rijst
- 300 gram chorizo
- 5 deciliter kippenbouillon
- enkele draadjes (Belgische) saffraan
- olijfolie
- peper en zout
- optioneel: 1 kipfilet, 20 gepelde gamba,…
Bereiding:
- Hak de ui fijn.
- Snij de paprika in brunoise (blokjes) en de tomaten grof.
- Pers de tenen knoflook.
- Snijd de chorizo (en kip) in blokjes.
- Fruit de ui, knoflook en paprika in olijfolie (ongeveer 3 min).
- Fruit de tomaten vervolgens 2 minuten mee.
- Optioneel: bak de kip en/of gamba en/of andere schaaldieren in een andere koekenpan gaar
- Voeg de rijst en chorizo toe en schep het geheel een paar keer om.
- Voeg de kippenbouillon en enkele draadjes saffraan toe
- Laat dit met de deksel op de pan sudderen tot de rijst gaar is.
- Optioneel: meng de kip (gamba, …) met het rijstmengsel en breng het op smaak met peper en zout.
Deel dit blogartikel!
Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!