Hoe solo-koken of koken voor jezelf ook leuk kan zijn. 5 tips, weetjes en een recept

5/5
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Solo-koken of koken voor jezelf is bevrijdend: je hoeft alleen jezelf te plezieren. Het is ook een gelegenheid om te experimenteren en jezelf te verwennen. Maar soms wordt het ook als triest ervaren. Zo maak je het leuker.

Solo-koken

Volgens Diana Henry, een toonaangevende schrijfster van het moderne genre, die een relatief eenzaam leven lijdt, is misschien het belangrijkste aspect van solo-koken om het als een kans te zien: “Je hoeft niemand anders te plezieren dan jezelf”, zegt ze, “en dat is een echte bonus. Ook kan je maaltijden voor de week plannen zonder rekening te moeten houden met anderen. ”In dat opzicht verschilt solo-koken in ieder geval van het koken voor anderen.”

Sommige foodwriters, met name Nigel Slater, zijn erg goed in gerechten voor één of twee. Met de hulp van deze kookboeken kan je ook lekker veel experimenteren.

solo-koken horeca webzine

Tips en weetjes

Onderstaande tips en weetjes zijn niet enkel voor singles. Natuurlijk zijn die voor álle mensen die wel eens willen solo-koken. Want dat kan soms toch nog best wel lastig zijn.

1. Kook voor meerdere avonden

Als je alleen voor jezelf kookt, kom je vaak tot de conclusie dat je al snel veel te veel maakt. Dat is natuurlijk niet zo handig. Maar als je wat eten over hebt, kan je het natuurlijk ook invriezen. Een pastasaus, soep, stoofpot of taart is bijvoorbeeld hartstikke goed in te vriezen. 

2. Maak eenpansgerechten

Eenpansgerechten zijn ideaal als jij alleen voor jezelf wat wilt maken. Het woord zeg het al: je bakt en kookt alles in een pan. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een lekkere curry, risotto, nasi of chili con carne. Met als resultaat: een pan vol met lekkers én weinig afwas. Wie wordt daar nou niet vrolijk van?

3. Probeer gerechten met veel ingrediënten te vermijden

In recepten wordt vaak gewerkt met veel ingrediënten. Maar als je voor 1 persoon kookt, is dat natuurlijk niet altijd zo handig. Ingrediënten zijn namelijk niet zo vaak in eenpersoonsporties te verkrijgen, met als gevolg dat je de producten niet altijd opmaakt. Dat is natuurlijk zonde. Probeer daarom gerechten te koken waarbij niet zoveel ingrediënten worden gebruikt. 

4. Kook met restjes

Koken met restjes is natuurlijk altijd een goed idee. En zoals gezegd zijn er maar relatief weinig producten met een eenpersoonsportie. Probeer daarom te koken met spullen die je nog in de koelkast hebt liggen. Maakt het koken voor 1 persoon makkelijker en niet zo duur. 

5. Plan je maaltijden

Ook je maaltijden plannen is essentieel, wanneer je alleen voor jezelf moet koken. Bedenk bij de producten die je in huis haalt of je het bij meerdere gerechten kan gebruiken en plan zo je week van tevoren in. Dat voorkomt dat je geen zin hebt om voor jezelf te koken en naar kant-en-klare maaltijden gaat neigen.

Recept

Ben je alleen, dan is een eenpansgerecht met rijst de ideale oplossing. Dit recept is  ‘out of my box’. Was eigenlijk. Want nu is het absoluut ‘in my box’. Dit eet ik (Yasmine) vaak. Al krijgt onderstaand recept wel wat variatie naargelang wat er in huis is.

Hoe solo-koken of koken voor jezelf ook leuk kan zijn. 5 tips, weetjes en veel recepten

Je zou er ook nog gamba’s kunnen aan toevoegen, of mosselen. Eigenlijk alles dat je ook zou combineren in een paella. Dus combineer maar vlees, vis en schelp- en schaaldieren die jij lekker vindt.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 ui
  • 4 tenen knoflook
  • 3 paprika’s (een rode, groene en gele)
  • 2 tomaten
  • 250 gram rijst
  • 300 gram chorizo
  • 5 deciliter kippenbouillon
  • enkele draadjes (Belgische) saffraan
  • olijfolie
  • peper en zout
  • optioneel: 1 kipfilet, 20 gepelde gamba,…

Bereiding:

  1. Hak de ui fijn.
  2. Snij de paprika in brunoise (blokjes) en de tomaten grof.
  3. Pers de tenen knoflook.
  4. Snijd de chorizo (en kip) in blokjes.
  5. Fruit de ui, knoflook en paprika in olijfolie (ongeveer 3 min).
  6. Fruit de tomaten vervolgens 2 minuten mee.
  7. Optioneel: bak de kip en/of gamba en/of andere schaaldieren in een andere koekenpan gaar
  8. Voeg de rijst en chorizo toe en schep het geheel een paar keer om.
  9. Voeg de kippenbouillon en enkele draadjes saffraan toe
  10. Laat dit met de deksel op de pan sudderen tot de rijst gaar is.
  11. Optioneel: meng de kip (gamba, …) met het rijstmengsel en breng het op smaak met peper en zout.

Heb jij ook interessant nieuws, tips, weetjes, een inspirerend verhaal of een aanbieding? Stuur ons de link!


Bron: The Guardian

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Gratis abonnement

Abonneer je gratis op Horeca Webzine en ontvang elke week op zaterdagmorgen in je mailbox het allerlaatste nieuws, originele tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca.

Zonder dat je er iets extra hoeft voor te doen, maak je ook wekelijks kans op tal van culinaire geschenken.

Om de nieuwsbrief te kunnen personaliseren, willen we graag weten wie je bent. Voor iedere lijst die je aanstipt, krijg je een gepersonaliseerde nieuwsbrief.

Het gratis abonnement op Horeca Webzine kan op ieder moment worden opgezegd.

Nieuwe berichten

Meest gelezen