Sociale media als een verlengstuk van de merkbeleving in 2025

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.827 abonnees. Klik en abonneer je ook; het is en blijft gratis!

Deze pagina werd geschreven in het Nederlands en kan dankzij een performant vertaalprogramma ook gelezen worden in het Frans en het Engels. Met onze excuses als er fouten in de tekst staan. Veel leesplezier!

sociale-media-verlengstuk-merkbeleving-restaurant-horeca

Een sterke aanwezigheid op sociale media betekent niet automatisch dat een restaurant ook verkoop genereert. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een restaurant, ondanks veel likes en volgers, geen omzet ziet. Hier zijn 10 mogelijke oorzaken.

Inhoudsopgave

Sociale media

Een Facebookpagina of Instagram-account heb je in een handomdraai opgezet. Maar daarna begint het pas. Hoe krijg ik volgers? Wat gaan we posten? Heb ik wel genoeg content om in beeld te blijven?

Voor de doelgroep relevant zijn én blijven kan knap lastig zijn. In dit artikel hielpen we je al een handje met 5 tips voor het creeëren van Social Media Content waarmee je dan ook meer volgers aantrekt.

Een sterke aanwezigheid op sociale media betekent niet automatisch dat een restaurant ook verkoop genereert. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een restaurant, ondanks veel likes en volgers, geen omzet ziet. Hier zijn 10 mogelijke oorzaken.

MAAK KENNIS MET HEEL BETROUWBARE HORECALEVERANCIERS.  
Ook je bedrijf in deze carrousel? Word Premium Partner zonder kosten. KLIK HIER.

1. Verkeerde doelgroep

Hoewel het restaurant misschien veel volgers heeft op sociale media, kan het zijn dat deze mensen niet in de buurt wonen, niet de juiste doelgroep zijn of simpelweg niet geïnteresseerd zijn in een bezoek. Sociale media kunnen soms zorgen voor een brede maar niet-geconverteerde belangstelling. 

Elke horecazaak heeft zijn eigen specifieke doelgroep. Het zijn de mensen die je ook via sociale media aantrekt met je concept, het soort keuken, interieur, muziek, visie en/of gastvrijheid. Die komen graag naar jouw zaak omdat ze zich met jouw bedrijf kunnen associëren. We hielpen je in dit artikel om je primaire doelgroep te bepalen aan de hand van een social persona.

2. Gebrek aan conversie

Het is één ding om mensen te betrekken bij je inhoud, maar een ander om ze daadwerkelijk naar je restaurant te krijgen. De inhoud kan vermakelijk zijn, maar het mist mogelijk een call-to-action die mensen aanmoedigt om te reserveren, langs te komen, of een bestelling te plaatsen.

Een call-to-action (CTA) is een duidelijke en aansporende boodschap die mensen aanzet tot een specifieke handeling. Het doel van een CTA is om gebruikers van je website of volgers op sociale media te begeleiden naar de volgende stap, zoals het plaatsen van een bestelling, het reserveren van een tafel, het inschrijven voor een nieuwsbrief of het volgen van een link.

In de context van een restaurant kan een CTA bijvoorbeeld zijn: “Reserveer nu je tafel voor vanavond!”, “Bekijk ons nieuwe menu!”, of “Ontvang 10% korting op je eerste afhaalbestelling!”

Een effectieve CTA is meestal kort, direct, en plaatst de nadruk op wat de klant wint door de actie te voltooien. Het gebruik ervan helpt om passieve interacties om te zetten in actieve klantbetrokkenheid en uiteindelijk verkoop.

3. Te veel focus op likes in plaats van merkconsistentie

Wanneer de nadruk meer ligt op likes en viral gaan, kan de kwaliteit van de communicatie lijden. Consistentie in stijl, boodschap en uitstraling op sociale media moet aansluiten bij de beleving die het restaurant wil overbrengen.

4. Onvoldoende online-offline link

Sociale media zijn effectief als er een brug wordt gebouwd tussen online aanwezigheid en offline ervaringen. Als mensen enthousiast zijn over de foto’s, maar bij een bezoek geen matchende kwaliteit ervaren, dan zal de conversie uitblijven.

sociale media Horeca Webzine

5. Prijsstelling en positionering

Sociale media kunnen helpen bij merkopbouw, maar als de prijzen of het concept niet aansluiten bij de perceptie van de klant, kan er een kloof ontstaan. Bijvoorbeeld: als een restaurant op Instagram wordt gepresenteerd als premium, maar de prijzen of ambiance hier niet bij aansluiten, kan dat voor verwarring zorgen.

6. Geen optimalisatie van de klantreis

Als een klant je restaurant wil bezoeken, maar de website via de sociale media niet toegankelijk is of de reserveringsopties beperkt zijn kan de interesse al snel verloren gaan. Zorg er ook voor dat de reserveringsknop onmiddellijk opvalt zoals op deze website.

7. Negatieve recensies of gemengde feedback

Ondanks een positieve aanwezigheid op sociale media, kunnen negatieve recensies op platforms zoals Google, Yelp of TripAdvisor potentiële klanten afschrikken. Dit kan ervoor zorgen dat mensen afhaken, ook al zien ze aantrekkelijke berichten op Instagram. 

Negatieve recensies kunnen de reputatie van een restaurant aanzienlijk beïnvloeden, maar er zijn effectieve manieren om hiermee om te gaan. Het belangrijkste is om snel en professioneel te reageren door de klant te bedanken voor de feedback, het probleem te erkennen en een passende oplossing aan te bieden. Dit toont aan dat je als restaurant betrokken bent en de klant serieus neemt.

8. Onregelmatige en inconsistente communicatie

Als de content op sociale media niet regelmatig wordt geplaatst of niet consistent is in toon en stijl, kan het vertrouwen van de klant in het merk afnemen. Hierdoor zijn mensen minder geneigd om het restaurant te bezoeken.

9. Niet inspelen op de lokale of regionale markt

Sociale media zijn wereldwijd, maar restaurants zijn lokale of regionale bedrijven. Als de content zich te veel richt op globale trends in plaats van lokale of regionale behoeften, kan dit een disconnect veroorzaken met de kernklantenkring.

NOOR & NOOR heeft decennialange ervaring in het opzetten en runnen van horecazaken, speciaalzaken en het leveren van diverse diensten, zowel B2B als B2C. 

Voor de uitvoering van de activiteiten doet NOOR & NOOR beroep op vernieuwende inzichten en ideeën van jonge marketeers en micro-influencers voor het beheer van je sociale media.

NOOR & NOOR werkt nauw samen met gespecialiseerde partners voor de technische aspecten van de opdrachten, maar ook met jou voor accurate en recente content.

De hoofdactiviteiten van NOOR & NOOR zijn Sociale Media Management, het bouwen en beheren van websites en webshops, SEO Content Writing of het schrijven van zoekmachinegerelateerde artikels, Virtuele Assistentie en Link Building via deze website. 

10. Te veel visuele content, te weinig focus op de ervaring

Een restaurant kan op Instagram visueel aantrekkelijk zijn, maar als klanten vervolgens merken dat de sfeer, service of het eten niet overeenkomt met de verwachtingen, zullen ze niet terugkomen. Sociale media moeten een realistisch beeld geven van de ervaring.

Oplossing

Een goede strategie is om sociale media in te zetten als een verlengstuk van de merkbeleving, met een duidelijke focus op conversie door middel van storytelling, call-to-actions, en het benadrukken van de unieke waardepropositie. Het is essentieel om ook feedback te monitoren en online- en offline ervaringen op elkaar af te stemmen.

Hulp nodig? Contacteer en/of de socialmediaqueen van de horeca

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights