Smartphone protocol op restaurant, maar niet voor 2 in bed

5/5

Sinds 2019 is Horeca Webzine hét interactief online magazine met het allerlaatste nieuws, tips, weetjes, inspirerende verhalen en aanbiedingen van en voor de horeca. Tweewekelijkse nieuwsbrief aan 20.736 abonnees.

Als we een restaurantbezoek graag gezellig willen houden, moet de smartphone op stil. Maar in bed is het geen probleem. Dat blijkt uit een rondvraag van Orange Belgium.

Inhoudsopgave

Vervelend tijdens het eten

Acht op de tien Belgen vindt vervelend wanneer iemand tijdens het eten naar zijn gsm grijpt. En dus wordt er al eens een ‘smartphone protocol’ geïntroduceerd. Kwestie van het gezellig te houden. In bed vinden we scrollen en swipen net iets minder ongepast, zo blijkt uit de rondvraag.

Smartphone protocol

Voor 4 op de 5 Belgen zou gsm-gebruik tijdens het eten op restaurant verboden moeten worden. 72 procent van de bevraagden voert – weliswaar ongeschreven – regels in voor de kleinsten.

Ouders bepalen of én hoeveel de kinderen hun gsm aan tafel mogen gebruiken. Bij koppels legt bijna de helft (48 procent) vast of er al dan niet een smartphone mag aangeraakt worden tijdens het eten. Hier lijken regels net iets minder noodzakelijk.

Slechts 19 procent – of bijna 1 op de 5 – geeft toe tijdens het middag- of avondeten wel eens naar de smartphone te grijpen.

smartphone protocol

Phone Stacking

Phone Stacking gaat als volgt. Elk lid van het gezelschap aan tafel legt zijn of haar gsm of smartphone met het scherm naar beneden op de tafel, voor zich of in het midden op een hoopje (stack).

De bedoeling is om vervolgens je gsm te negeren zolang het etentje duurt, hoe erg hij ook piept of rinkelt. De eerste die zich niet meer kan inhouden en toch zijn gsm pakt en omdraait, verliest het spel en moet de rekening betalen. Is er niemand die bezwijkt, dan is iedereen een winnaar en betaalt iedereen zijn eigen eten.

Ook op café kan je phone stacking spelen, en dan betaalt de verliezer een rondje.

Smartphone in een kluisje

In ’t Hoeveke in Westende kan je ook je gsm bij de deur achterlaten. Wie zijn smartphone in een kluisje legt, krijgt een ­gratis fles wijn. Volgens de zaakvoerder Mike Willems babbelden zijn klanten niet meer met elkaar en keken enkel nog op hun smartphone tijdens het eten. 

Hij wilde daar in 2018 iets aan doen, maar dan moest hij ervoor zorgen dat ze hun toestel veilig konden wegleggen. Dus liet hij 25 kluisjes installeren. De klanten hebben nog steeds de keuze: de smartphone binnen handbereik houden, of de gsm een avond achter slot en grendel. 

Gasten die voor die laatste optie kiezen, worden beloond. Het is geen verplichting. Maar als heel de tafel ervoor kiest de gsm weg te leggen, krijgen ze een gratis fles wijn.

Smartphone protocol op restaurant, maar niet voor 2 in bed 3
Foto: Nieuwsblad

Eten als sociale gebeurtenis

Etiquette-experte Brigitte Balfoort vindt de actie van ’t Hoeveke een goed idee. Eten is een sociale gebeurtenis, al heeft ze ook wel ­bedenkingen. Zullen mensen effectief toehappen? Wie van het gezelschap neemt dan de beslissing? 

Dat is niet zo simpel. De smartphone is deel van het bestek geworden. Het zou fantastisch zijn als iedereen de beslissing om de smartphone weg te leggen vrijwillig neemt, maar dat is niet meer vanzelfsprekend.

Tussen de lakens

Wat in de eetkamer of op restaurant not done is, vinden we tussen de lakens net iets minder ongepast. Voor behoorlijk wat mensen zijn sociale media hun laatste pleziertje voor ze de ogen sluiten. 

Bijna 1 op 4 (24 procent) struint nog even door zijn of haar sociale media. 17 procent duikt aan het einde van de dag nog in zijn of haar mailbox. ’s Ochtends wil zelfs 1 op 3 die al in bed doornemen. Het sociale mediagebruik ligt bij het begin van de dag met 22 procent net iets lager.

Overschakelen op nachtmodus voor het slapengaan?

In het algemeen wordt afgeraden om vlak voor de nachtrust de gsm te gebruiken. Toch lijkt de overgrote meerderheid daar geen last van te hebben. 75 procent tuurt toch nog even of een hele poos op z’n scherm. 1 op 4 onthoudt zich van schermgebruik voor de gordijnen definitief dichtgaan.

Vroegtijdig gewerkt

Je hebt kijken, maar ook de geluidjes van onze smartphone halen ons wel eens uit onze slaap. Die zetten we blijkbaar niet allemaal af, ofwel vergeten we het.

Voor 22 procent leidde dat ertoe dat ze wel eens vroegtijdig gewekt werden door het gepiep van een sms’je of een e-mail. 1 op 3 weerstaat in dat geval niet aan de drang om ook meteen te gaan kijken. Zo heeft de smartphone toch zijn impact op onze eetkamer- en bedgewoontes.

Deel dit blogartikel! 

Ken jij andere professionals, hobbykoks, collega’s, vrienden en/of kennissen die ook wat kunnen hebben aan onze blogartikels? We zouden het heel fijn vinden dat je dit blogartikel in jouw netwerk deelt. Het kan makkelijk met de onderstaande sociale media-knoppen. Alvast bedankt!

Bronnen: VRTnws, Het Laatste Nieuws, De Standaard

Facebook
LinkedIn
WhatsApp
Email
Geverifieerd door MonsterInsights